Tarik Elyounoussi: - Skjønner at folk synes det er for kaldt

NTF-sjef Røine: - Kan trygt si vi fortsatt har en fantastisk posisjon i det norske folk

KALD FORNØYELSE: De 4601 tilskuerene som hadde møtt opp på Skagerak Arena for å se Rosenborgs Alexander Lund Hansen og Mike Jensen mot Odd hadde kledd seg godt for anledningen. Foto: Trond Reidar Teigen, NTB Scanpix

Laveste tilskuerantall siden tusenårsskiftet

(VG Nett) Publikumsnedgangen ser ut til å fortsette i eliteserien. Årets serieåpning er den dårligst besøkte på 2000-tallet.

Artikkelen er over syv år gammel

Det viser en undersøkelse VG Nett har gjort av de 13 siste serieåningene. I snitt var det i helgen 6262 tilskuere som fulgte serieåpningen fra tribunene i Stavanger, Ålesund, Bergen, Lillestrøm, Sogndal, Kristiansand, Drammen og Skien.

- Jeg skjønner at folk synes det er for kaldt å gå på kamp, vi er jo i mars. Det frister nok mange å sitte i sofaen og se kamp på TV. Men vi får håpe det øker utover sesongen, det satser vi på i hvert fall, sier Rosenborgs landslagsspiller Tarik Elyounoussi til VG.

Han spilte foran 4601 tilskuere i Skien.

- Ok sammenlignet med Danmark

I fjor var det i snitt 7415 tilskuere på serieåpningen. Året før var tallet 8182. I 2008 møtte hele 12.373 personer opp for å se fotball i landets øverste divisjon, men da hadde publikumslagene Vålerenga, Lillestrøm, Viking, Brann og Rosenborg hjemmekamp.

- Jeg har sett noen av de andre kamper, og det var ok med tilskuere hvis jeg sammenligner med Danmark. Det virket som det var bra med tilskuere i Ålesund og Bergen, men jeg kjenner ikke statistikken fra tidligere i år. Hvis det er lavere enn tidligere år er det synd, sier RBKs Nicki Bille Nielsen til VG.

Les også: Forbrukerrådet: Fryktelig dyrt å være fotballfan

Positivt overrasket

Tilskuersnittet i serieåpningen varierer fra årets 6262 til 12.373. I ni av de siste fjorten årene har det vært over 8000 besøkende i snitt den første runden.

- Jeg var veldig overrasket over hvor mange av våre fans som var her i dag, det var positivt og det gir mye mer enn det enn tror. Det er veldig fint at de kommer, sier Nielsen til VG.

Hans danske venn, mannen som ble matchvinner mot Odd med en skikkelig druser av et krysstreff, Mike Jensen, mener forholdene var bra tross at vi skriver mars i kalenderen.

- Det var fint å spille i dag, det var ikke så kaldt som det så ut og banen var fin. Det er synd at folk ikke kommer, men jeg synes det var god atmosfære her i dag, sier han til VG.

UTFORDRINGER: Resultater, profiler, kvalitet og underholdning er mer avgjørende enn noen gang, sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine. Foto: Kyrre Lien, NTB Scanpix

Les også: - Årets mål i første serierunde

Til sammenligning var det 96.000 tilskuere i Holmenkollen i helgen, mot fotballens 50.098 totalt på åtte kamper.

- Knallhardt arbeid

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine, skriver følgende i en epost til VG:

- Å sammenligne enkeltrunder er tynt statistisk grunnlag. Startrunden syltynt. Det er avhengig av hvem som spiller hjemme og forhold for øvrig. De siste årene har det vært 16 klubber mot 14 før. Vi fokuserer i stedet på tallene fra hver enkelt klubb. Vi visste at en så tidlig start ville bli utfordrende hvis ikke vi hadde værgudene veldig med oss. Samtidig har vi i eliteserien ikke lagt skjul på at resultater, profiler, kvalitet og underholdning er mer avgjørende enn noen gang. Knallhardt arbeid hver dag må til, skriver administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine til VG.

Samtidig avviser Røine at det har noe med nivået på fotballen å gjøre.

- Nei, vi er med i VM kvalifiseringen til Brasil 2014 for fullt, har kvalifisert oss til U21-EM sluttspill og vi hadde Molde og RBK i gruppespillet i Europa League. Spillerutviklingen begynner å skape spillere og resultater som er udiskutable. Vi kan dokumentere at det trenes vel så mye som i de store fotballnasjonene. Det er ikke tilfeldig at det er to lokale tjuagutter som ble Branns helter lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder