UTE: Brendan Rodgers kunne reddet mye av sesongen for både seg selv og Liverpool ved å nå FA-cupfinalen mot Arsenal. Men Aston Villa ble for sterke på Wembley. Foto:John Sibley,Reuters

Her er trofétallene som skaper
trøbbel for Liverpool-sjefen

Øyvind Alsaker: - La Rodgers få fortsette

I løpet av sine tre første sesonger har samtlige Liverpool-managere siden 1950-tallet vunnet minst ett trofé. Bortsett fra Brendan Rodgers.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han hadde sin store sjanse til å nærme seg et trofé igjen med semifinalen i FA-cupen mot Aston Villa søndag. Men også det gikk galt, som det gjorde det helt mot slutten av forrige sesong i ligaen, da gullet gikk til Manchester City.

- Behold Rodgers

I en klubb som er vant til å vinne trofeer, er det liten tvil om at presset er på både Liverpool og Rodgers etter nok en troféløs sesong.

– Bør nok være nok for Rodgers nå?

– På samme måte som et trofé ikke var nok til å gi Dalglish fornyet tilit for tre år siden, synes jeg ikke mangelen på et trofé er tilstrekkelig til å gi Rodgers sparken, svarer TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Men de er ikke vant til trofétørke i klubben. Selv en ellers ganske så utskjelt manager som Graeme Souness vant et trofé for klubben, og det tok bare et drøyt år.

Tilfellet Dalglish

Kenny Dalglish' tilbakekomst i Liverpool i 2011, er sett på som ganske mislykket. Men også her tok det bare drøyt et år før trofeet sto i skapet på Anfield, ligacupen i 2012. Dalglish tok også Liverpool til FA-cupfinalen i 2012, der klubben tapte mot Chelsea.

Så på de 16 månedene Dalglish var manager for Liverpool i 2011 og 2012, tok han altså klubben til to finaler. Det var likevel ikke bra nok, selv om årsakene nok er mer sammensatt enn som så. Håndteringen av Luis Suarez' oppførsel, ble ikke sett på som godt lederskap fra Dalglish sin side.

- Tydelig identitet

Men Rodgers har altså brukt tre år nå, og har en 2. plass i ligaen å vise til. Alsaker vil ikke være med på at det er for dårlig.

– Rodgers har gitt Liverpool en tydelig identitet, i tråd med klubbens tradisjon. En femteplass er en naturlig tabellplassering for Liverpool, de ligger et stykke bak de fire største økonomisk. For meg handler det om at klubben må velge om de vil ta opp kampen med de beste på regelmessig basis, eller nøye seg med å slå seg inn blant topp fire nå og da, og vinne en cup fra tid til annen, mener den profilerte TV 2-kommentatoren.

Rodgers' seiersprosent i enkeltkamper er på høyde med de store Liverpool-managerne. Men det hevdes nok med rette at Rodgers vinner «feil kamper», hvis det går an å si det på den måten.

Ni managere

Hvis du ser bort fra Roy Hodgsons mislykkede halvår som sjef på Anfield i 2010, så må vi helt tilbake til Phil Taylor (1956-59) for å finne en Liverpool-manager uten et trofé. Og samtlige ni managere siden Taylor har vunnet sitt første innen tre år.

Det lover ikke spesielt godt for Brendan Rodgers. Hvis han får fortsette, så blir nok neste sesong svært avgjørende for fremtiden hans. I 2016 er det 26 år siden Liverpool vant ligaen (1990), like lenge som det tok Manchester United å vinne det første ligatrofeet siden 1967 (vant Premier League i 1993). Kun ved to tilfeller etter gullet i 1990 har Liverpool vært i nærheten, i 2009 og i 2014.

BEHOLD: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener Liverpool bør beholde Brendan Rodgers som manager. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Rodgers har et ungt lag med noen spennende typer (Can, Sakho, Moreno, Sterling, Henderson, Ibe, Coutinho, Sturridge), og hvis de får holde på i noen sesonger sammen, kan de utfordre de beste. Men pengene etter Suarez ble ikke brukt optimalt. Ser en på de nye spillerne, vil jeg si at Lallana og Can er de eneste som virkelig kan få godkjent. Markovic, Lovren, Lambert og Balotelli har floppet. Moreno har levert ok minus, mener Alsaker.

Kontinuitet

KRITISK: VGs faktaguru Geir Juva. Foto:Jørgen Braastad,VG

– Poenget er at ingen andre managere vil få mer ut av dette Liverpool-laget. De har «mistet» Suarez, Gerrard og Sturridge fra forrige sesong, det er for mye klasse og rutine å erstatte med ungt og lovende, eller billige «squad players». Rodgers er ung, og lærer mye av motgangen. Den lærdommen tror jeg det er viktig at Liverpool får nyte godt av. Så må klubben bestemme seg. Kjøpe noen toppnavn (hvis det er mulig), betale de viktigste så mye at de blir værende. Og fortsette å dyrke en stil som er attraktiv og etablert. Kontinuitet er avgjørende, mener Øyvind Alsaker.

Årsakene til Liverpools noe mislykkede sesong er sammensatt. Kollega Geir Juva i VG, som har fulgt Liverpool tett siden 1970, peker på overgangsmarkedet, at det ble satset i altfor stor grad på Alexis Sanchez som erstatter for Luis Suarez, og da dette ikke gikk og Sanchez dro til Arsenal, sto Liverpool igjen uten en plan B. Det endte med Mario Balotelli, som har vært en fiasko på Anfield.

– Forrige sesong solgte Liverpool sin beste spiller. Hvis de fortsetter med å selge sine beste spillere, så tror jeg det blir umulig å gjenvinne tronen og ta ligagull, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool12111028101834
2Leicester City128222982126
3Chelsea1282227171026
4Manchester City1281335132225
5Sheffield United12453139417
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder