TIL KAMP MOT EGEN ARBEIDSGIVER: Guttorm Dilling møter Norges Fotballforbund, der han fortsatt er ansatt og har tilbud om ny stilling, i rettssak neste mandag. Her under intervjuet med VG på Christiania Kafé i Oslo sentrum.
TIL KAMP MOT EGEN ARBEIDSGIVER: Guttorm Dilling møter Norges Fotballforbund, der han fortsatt er ansatt og har tilbud om ny stilling, i rettssak neste mandag. Her under intervjuet med VG på Christiania Kafé i Oslo sentrum. Foto:Trond Solberg,VG

NFF-veteranen før rettssaken: Følte seg overvåket av Fjørtoft

Derfor stevner Guttorm Dilling arbeidsgiveren for retten

FOTBALL

Hevder han fikk sparken fra egen stilling mens han var på ferie

CHRISTIANIA KAFÉ (VG) Etter 31 år som ansatt i Norges Fotballforbund, møter Guttorm Dilling (57) sin nåværende arbeidsgiver i retten om ni dager. Han mener uenigheter med Jan Åge Fjørtoft og konflikt med Kjetil Siem er årsaken.

Publisert: Oppdatert: 17.01.15 11:33

Siden 2003 har Dilling vært fast administrativ leder for det norske A-landslaget, inntil høsten i fjor. Gjennom rettssaken, berammet til 26. og 27. januar, ønsker han å få stillingen tilbake. Han mener det kan ha kostet ham jobben at han motsatte seg regler Jan Åge Fjørtoft innførte.

– Det har vært livet mitt. Jeg har gledet meg til å gå på arbeid hver dag, sier Dilling i dette intervjuet med VG, der han for første gang kommenterer arbeidskonflikten med Norges Fotballforbund, der 57-åringen har vært ansatt siden 1984.

Dilling har vært innom alle aldersbestemte landslag både for jenter og gutter – og begge A-landslagene. Men i september i fjor, etter Norge hadde tapt 0-2 for Italia i EM-kvalikåpningen, var han ikke lenger i stillingen.

– Fredagen før jeg går i ferie, etter å ha gjennomført tre kamper på høsten; Mot Emiratene, England og Italia, får jeg melding fra Kjetil Siem (generalsekretær) at han har fått høre fra Per-Mathias Høgmo (landslagssjef) at jeg ikke lenger er ønsket i stillingen, forteller Dilling.

Les svaret til Siem her

Samtidig fikk han tilbud om å overta som administrator for U21-landslaget og de øvrige aldersbestemte landslagene på guttesiden.

– Jeg fikk aldri anført en grunn, annet enn at Høgmo er blitt lovet fra Siem at han skal få velge sitt eget støtteapparat. Jeg svarer Siem at dette må jeg tenke på, om jeg vil gå fra A-laget til U21, og vi blir enige om å ta opp saken når jeg er tilbake fra ferie, forteller Guttorm Dilling.

- Jeg fikk sparken mens jeg var på ferie

– På første dag i ferien opplevde jeg å bli oppringt av en kollega, som sier han er kontaktet av Siem, som sier at jeg er på vei ut av stillingen som administrativ leder for A-landslaget, og han er blitt spurt om han kan tenke seg å overta, fortsetter Dilling.

– Men jeg har aldri akseptert å gå fra jobben min. Jeg fikk sparken mens jeg var på ferie, selv om avtalen var at vi skulle snakke mer om min rolle da jeg var tilbake, sier Guttorm Dilling.

Kort tid senere ble han sykmeldt. Det er han fortsatt. I begynnelsen av november gikk han til sak mot Fotballforbundet gjennom advokat Bjørn Fredborg Nilsen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ifølge Dilling er årsaken til konflikten at han nektet å innrette seg etter to pålegg fra Jan Åge Fjørtoft. Den tidligere landslagsprofilen har vært tilknyttet A-landslaget som det NFF betegner som en internasjonal rådgiver.

Dilling mener Fjørtoft fremsto som en leder for støtteapparatet, mens NFF påpeker at det er landslagssjef Per-Mathias Høgmo som er sjef for dem.

– Etter at Per-Mathias tok over landslagsjobben, er det blitt en omorganisering. Jeg anerkjenner arbeidsgivers rett og mulighet til å gjøre det. Men jeg opplevde da at Fjørtoft kom med to pålegg som jeg mener var urettmessig, unødvendig og ulovlig i henhold til arbeidsmiljøloven. Jeg tillater meg senere å si at det kan jeg ikke være med på, sier Guttorm Dilling.

Kaller det ulovlig

NFF-veteranen sier Fjørtofts nye regler gikk på at støtteapparatet skulle bo på landslagshotellet, også under samlinger i Oslo, pluss at alle som skulle forlate landslagets område, måtte melde fra til Fjørtoft. Dilling hevder det ikke var lov å forlate hotellet uten Fjørtofts godkjennelse.

– For meg er dette 24-timers overvåkning som jeg mener er ulovlig. Jeg har ikke hensikt i å rapportere til Fjørtoft 24 timer i døgnet. Slik har det ikke vært tidligere, og som administrator siden 2003, tillot jeg meg å si hva jeg mente om dette. Senere fikk jeg beskjed fra Siem om at det var dette som bikket mot meg, hevder Dilling, som påpeker at han aldri har motsatt seg selve omorganiseringen, men påleggene fra Fjørtoft.

Samtidig mener Dilling at generalsekretær Siem, Dillings øverste sjef, ikke har overholdt stillingsvernet for en fast ansatt. Det har også advokat Bjørn Fredborg Nilsen fastholdt.

– Hvordan opplever du å stevne en arbeidsgiver gjennom 31 år?

– Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd. Men dette må jeg gjøre. Jeg må gjøre det for dem som er ansatt i idretten. Jeg har kolleger som er bekymret for denne situasjonen. Derfor tar jeg denne belastningen. Jeg ønsker å komme tilbake og jobbe til det beste for landslaget.

– Du vil ikke ha trøbbel med å jobbe for og med dem som har fjernet deg fra stillingen?

– Overhodet ikke. Jeg ser på det som sak, ikke person. Jeg er proff og skal fortsette å gjøre en god jobb, svarer Dilling.

Krever jobben og erstatning

Han beskriver det som en «sjokkartet opplevelse» da telefonen fra kollegaen, som var tilbudt jobben hans, kom under ferien i september.

– Hva skal til for å løse saken?

– Jeg har gått til sak for å få tilbake jobben. Det er nummer én. I stevningen er det også et krav om erstatning for den urettmessige belastningen jeg er påført. Det er essensen, sier Dilling.

Han har engasjert PR-rådgiver Jarle Aabø og takker også for sterk støtte fra advokaten gjennom de siste månedene.

– Men jeg hadde ikke stått på to ben om det ikke var for kona mi, Helle. Hun har vært fantastisk, sier Guttorm Dilling.

NFF-LEDEREN SVARER:- Håper Guttorm har lyst til å fortsette i NFF

Her kan du lese mer om