GLAD I NORGE: Per-Mathias Høgmo Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Ja, vi elsker - defensiv trygghet

ULLEVAAL STADION (VG) Det gode, gamle uttrykket «offence wins you crowds, defence wins you titles» kan sende Norge til EM. Det vet Per-Mathias Høgmo også, og kanskje det var derfor han lurte veldig på hva rekorden i antall kamper med null baklengsmål er for Norge.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fakta: Rekorden for det norske A-landslaget i fotball er på seks strake kamper uten baklengsmål, satt under Egil Olsens ledelse, fra mars til november i 1996. I denne perioden vant Norge 2-0 over Nord-Irland og 1-0 over Sveits (borte), 5-0 over Aserbajdsjan, 1-0 over Georgia og 3-0 over Ungarn (hjemme), samt spilte 0-0 mot Spania (hjemme).

Defensiv opprydding

I øyeblikket står Per-Mathias Høgmo med fire kamper uten baklengsmål - 0-0 mot Sverige, 0-0 mot Aserbajdsjan og 2-0 mot Kroatia (hjemme) og 1-0 mot Bulgaria (borte).

Poenget - og det vet Høgmo også - er at hvis han tangerer Drillos rekord, så er sjansen samtidig god for at Norge når sitt første sluttspill siden Nils Johan Semb ledet Norge under EM i Belgia og Nederland i 2000.

For det er den defensive oppryddingen, spillere i bedre form og i de rette posisjonene, samt (selvsagt) litt flaks som har ført Norge i en posisjon der Høgmo kan bli den første landslagssjefen på 16 år som tar nasjonen til et sluttspill.

Les også: Dette er Norges tropp til skjebnekampene

Funnet sine plasser

Introduksjonen av Even Hovland i midtforsvaret skal ikke undervurderes. Hovland er hurtig, han leser spillet godt og han tar ikke sjanser. Vi har nok av forsvarsspillere som først og fremst er gode offensivt. Jeg er glad det har kommet inn en som først og fremst er god til å rydde unna. Det gjør Hovland.

I tillegg har Alexander Tettey mer og mer funnet sin rolle i laget. Norwich-spilleren legger ned en enorm jobb, og forståelsen av samspillet med Stefan Johansen sentralt på midten er også blitt langt bedre nå. Den defensive, norske blokken har funnet sin form, spillerne har spilt noen kamper sammen. Den største frykten nå er skader, hvis ikke gir den seg selv: Ørjan Nyland i mål, Omar Elabdellaoue, Even Hovland, Vegard Forren og Tom Høgli (hvis klar etter skaden) bak, og Alexander Tettey og Stefan Johansen som defensive midtbanespillere.

Les også: Ikke noe tema å bruke Ødegaard på U21

Malta først

At formspillere som Markus Henriksen (imponert voldsomt i de siste kampene i Nederland) og Jo Inge Berget også starter mot Malta, føles ganske opplagt. Det samme med kaptein Per Ciljan Skjelbred. Trolig er laguttaket kun et spørsmål om hvem som starter som spiss, hvis Høgmo har alle tilgjengelige.

Det handler om defensiv trygghet ispedd offensivt mot. Malta må slås, men du gjør ikke det ved å bare jage fremover. Det handler om balanse, om å vite når du skal storme i angrep og med hvor mange spillere. Det handler om å være smart.

Et annet poeng med å holde nullen i de to siste kvalik-kampene, mot Malta hjemme 10. oktober og Italia borte 13. oktober er at Høgmos menn (gutter) da har holdt nullen i sju av 10 kamper. Det har aldri skjedd før. Rekorden er på seks kamper, til VM 1994, EM 1996 og VM 1998.

Les også: Skadet Høgli tatt ut

Italia til slutt

Problemet - eller utfordringen som Høgmo kaller det - er å holde konsentrasjonen på hjemmekampen mot Malta så lenge «alle» snakker om Italia-kampen. Jeg spurte Høgmo om han ville byttet dato på kampene - om han hadde fått velge. Han svarte selvsagt ikke direkte på det spørsmålet, fordi det vil være feil fokus. Men det er liten tvil om at det ville vært enklere - reise til Roma først og avslutte hjemme mot Malta.

For nå får Høgmo Malta hjemme i fanget først, den kampen av alle 10 kampene i puljen som i utgangspunktet er den enkleste. Alle forlanger seier, Høgmo også, og det kan bli en kamp med stanging. For Malta er ikke så dårlige at dette er noen walk-over for Norge.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Men Høgmo må jobbe veldig med hodene til spillerne før møtet med Malta på Ullevaal. Han mener spillergruppa er ekstremt flinke til å fokusere på en og en oppgave, og at det er mye av grunnen til at Norge er i den posisjonen at direkte EM-plass nå er en mulighet.

At Norge trolig må slå Italia på bortebane i en kvalik-kamp for første gang i historien for å komme dit, det får vi heller komme tilbake til.

Først Malta. Gjør ikke Norge jobben der, er det bare å glemme direkte EM-plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder