SAMME ALDER SOM «UNGE NORGE»: Norges midtbanespiller Stefan Johansen (24), her sammen med Per-Mathias Høgmo etter pressekonferansen på Ullevaal stadion i går, er bare noen dager eldre enn snittet for hele landslagstroppen til Norge. Foto: ,

"Unge Norge" mot "gamle Ungarn": Sjekk den aldersforskjellen!

Norge: 24 år og 9 md. – Ungarn: 27 år og 6 md.

Nå tror Semb på et nytt løft for norsk fotball

LILLESTRØM (VG) Med en gjennomsnittsalder på 24 år og 9 måneder, mener toppfotballsjef Nils Johan Semb det ser lyst ut for «nye Norge».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– I de siste kvalikkampene har Norge vært blant de yngste lagene – i hvert fall blant de som kan gå til et sluttspill. Det betyr at vi har en generasjon spillere her som i hvert fall har tre kvaliker til foran seg. Og dette er et lag som er blitt bedre også underveis. Sånn sett ser dette veldig positivt ut, fastslår Nils Johan Semb.

Tom Høgli og Rune Almenning Jarstein er eldst på Per-Mathias Høgmos landslag, men de er «bare» 32 år. Og 32 år for en keeper er som kjent ingen alder.

De unge på gang

Med en gjennomsnittsalder på 24 år og 9 måneder mener toppfotballsjefen det er grunn til å være optimistisk.

VG+ Slik så de ut sist Norge var i mesterskap

– Hvis man tar med Russland-kvalik og neste EM-kvalik, så ligger det fire år frem i tid. Jeg tror nesten du kan ta med Qatar-VM også. Det er veldig mange i dagens landslag som vil være aktuell også for den kvaliken.

Og i bakhånd har Norge en 20 år gammel Mads Møller Dæhli som kanskje var en av de beste spillerne i fjor før han ble skadet.

– Hvis vi skal legge VGs spillerbørs til grunn ser vi at det er unge norske spillere som dominerer. Jeg kan ikke huske at det har vært en liste med så mange unge. Ole Sælnes (21) er kåret til årets spiller flere steder. Ivar Fossum (19) er fortsatt juniorspiller, og så har vi to juniorkeepere som har stått fast for Odd og Haugesund, Sondre Rossbach (19) og Per Kristian Bråtveit (19). I tillegg har spillere som Kristoffer Ajer (17) og Sander Berge (17) markert seg.

VG Live Følg Norge-Ungarn her fra klokken 20.45

Nils Johan Semb mener norsk fotball vil få et ytterligere løft dersom Norge kvalifiserer seg til EM.

– Det vil bety veldig mye hvis dette laget kvalifiserer seg. All historikk viser at man vokser på å være i et mesterskap. Det ser vi på de store nasjonene. De får kanskje fem uker sammen før mesterskap, noe som er en stor fordel å få med seg inn i en ny kvalik. For et lag som Norge, som fortsatt er i utvikling, vil det bety veldig mye.

Ungarsk trener mener rutinen er en fordel

Statistikk kan som kjent brukes til så mangt. Kveldens playoff-mostander Ungarns trener Bernd Storck rår over et mannskap som har en gjennomsnittsalder på 27 år og 6 måneder. Det mener tyskeren er en fordel.

– Eldre og rutinerte spillere vil motivere laget. De er med på å gjøre at vi spiller uten frykt. Eldre spillere er en fordel for oss, mener tyskeren.

Den kjøper ikke Nils Johan Semb.

– Generelt er det gunstig å ha rutine i et lag, men det ungarske laget har ikke noen rutine i å gå til et sluttspill eller spille playoff. Da må du hente frem generasjonen til Puskas, og det er for sent nå. Jeg skjønner hva han sier, men det er et urutinert lag i forhold til å spille denne typen kamper. Våre spillere har vært i mesterskap for U21 og spilt seg til en bronse. Jeg tror de tar med seg det inn og da har ikke Ungarn noe fordel av å ha et «eldre» lag. Jeg vil heller si tvert om.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder