FIFA-TOPPER: Hans-Joachim Eckert (t.h.) og Michael García (t.v.) har begge toppjobber i FIFA. Eckert som dommer og García som etterforsker. Foto:Sebastien Bozon,Afp

FIFA-toppene Eckert og García med felles uttalelse: Slik blir veien videre i korrupsjonssaken

FIFA-toppene Hans-Joachim Eckert og Michael García vil la en ny FIFA-topp bestemme hvilke funn som vil bli publisert fra korrupsjonsrapporten til García.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er vitalt at Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) etiske komité sørger for at organisasjonen har den aller høyeste standarden av etikk og styring. God kommunikasjon er essensielt for å utføre den oppgaven.

Det sier FIFAs etiske dommer Hans-Joachim Eckert og etterforskningsleder i FIFAs etiske komité Michael García i en uttalelse skrevet under av begge to publisert på FIFAs egne hjemmesider i kveld.

Der kommer det frem at de to mener det er av den største viktighet at styret i FIFA har den nødvendige informasjonen som kreves for å ta videre skritt etter korrupsjonsrapporten til García. De vil nå gi hele korrupsjonsrapporten til revisjonsleder i FIFA, Domenico Scala, som så vil bestemme hva som slippes videre igjen til styret.

Det betyr ifølge The Guardians sportssjef Owen Gibson at vi kan komme til å se mer av rapporten i offentligheten, men ikke alt på en gang.

– Det jeg får ut av Eckert/García-uttalelsen er at vi kommer til å få biter av rapporten ut litt etter litt. Åpenhet? Ikke veldig, skriver han på Twitter.

Turbulent uke

FIFA-SJEF: Sepp Blatter Foto:Philippe Desmazes,Afp

Uttalelsen til Eckert og García kommer i kjølvannet av en meget turbulent uke for FIFA, der god kommunikasjon ikke er det ordet som best oppsummerer deres uttalelser.

For etter at Eckert publiserte sammendraget av Garcías korrupsjonsrapport, der Eckert frikjente Qatar og Russland for korrupsjon, raste García og sa at FIFA hadde misfortstått rapporten hans.

Både i forkant og i etterkant av at sammendraget ble publisert, har flere, blant annet FA-toppen Greg Dyke, krevd at hele rapporten publiseres for offentligheten, men det vil ikke FIFA tillate av hensyn til vitnene som har bidratt.

To av vitnene, Phaedra Almajid, som jobbet for den qatarske VM-søknaden, og australske Bonita Mersiades gikk tidligere i uken ut og kritiserte hvordan de var fremstilt i rapporten, der begge to, som varslet om mulig korrupsjon, og spesielt Almajid, stemples som upålitelige.

– Forbered deg på å bli forrådt av de som lovte å beskytte deg, uttalte Almajid om hvordan hun opplevde prosessen i etterkant av hennes varsling, og hun sier også at FBI har tilbudt henne vitnesbeskyttelse.

Isolerte mistanker om korrupsjon

Men selv om FIFA renvasket både Qatar og Russland for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av fotball-VM, var det irregulær aktivitet hos begge søknadslandene i tillegg til andre søknadsland.

For to dager siden ba også FIFA-president Sepp Blatter den sveitsiske statsadvokaten om å etterforske isolerte episoder der FIFA mistenker korrupsjon. Det var likevel ikke nok til til å anta at hele budrundens integritet var mislighold, og Blatter fremholdt at VM kommer til å finne sted i de to respektive landene som planlagt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder