AVHENGIG AV SPORTSLIG SUKSESS: Tidligere LSK-trener Arne Erlandsen mener klubben er avhengig av sportslig suksess etter at de har hentet inn hele 18 spillere denne sesongen. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Mener LSK er avhengig av suksess etter storhandel

20-åring fra Elfenbenkysten ble Lillestrøms 17. signering i 2012

Eks-trener Arne Erlandsen: - De har hatt en skuffende sesong

(VG Nett) LSK har signert 18 spillere i år. Eks-trener Arne Erlandsen synes det minner om før fiaskosesongen i 2008-sesongen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Torsdag skrev ivorianeren Moryke Fofana (20) under for romerikingene. Fra før har rutinerte spillere Thorstein Helstad, Bjørn Helge Riise og Petter Vaagan Moen ankommet Åråsen. Og like før det internasjonale overgangsvinduet stenget fredag ble Henning Hauger hentet inn på lån fra tyske Hannover.

Snittalderen på de 18 spillerne som har signert i 2012 er 27,5 år.

- Dette er veldig likt det de gjorde i 2007-2008, og det gikk ikke bra, sier Erlandsen til VG Nett.

VG LIVE KL. 18: Lillestrøm-Fredrikstad

Store navn

Han var LSK-trener fra 1998 til 2004, og trener Ull/Kisa i 1. divisjon i dag. I perioden han snakker om hentet LSK blant andre Marius Johnsen og Simen Brenne for til sammen rundt 15 millioner kroner. Året etter havnet LSK tredje sist i eliteserien.

- Vi får håpe de ikke opplever det samme igjen, sier han.

Erlandsen omtaler det å hente 18 spillere i ett kalenderår for eksepsjonelt.

- De har ikke kjøpt alle sammen, men det er klart at det går ut en del lønnsutgifter eller sign-on-fee. Pengene skal ut. De sier de har kontroll, så får vi se. De er avhengig av sportslig suksess, også med tanke på publikumsinteresse. Nå har de, i norsk fotballs øyne, store navn i stallen, så det blir spennende å følge fortsettelsen, sier han.

Etter 20 av 30 serierunder ligger LSK på 12. plass i eliteserien, med fem poeng ned til kvalifiseringsplass.

- Tror du de vil lykkes med så mange nye spillere i stallen?

- Jeg trodde de skulle være bedre i år enn de har klart å få til. Det er litt overraskende at man ikke har ikke sett mer fremgang i løpet av året, mener Erlandsen.

EN SKUFFELSE: Henning Berg mener hans tidligere klubb, Lillestrøm, har skuffet sportslig så langt denne sesongen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Færre muligheter

Henning Berg var trener i LSK frem til oktober i fjor. Han mener klubben har lagt om strategien etter at han forsvant ut dørene, og peker på at investor Per Berg har åpnet lommeboken.

- Da jeg var der, hentet vi unge talenter som vi utviklet og noen av dem ble så gode at vi solgte dem for mye penger. Nå henter de mer etablerte spillere, sier Berg, som i dag jobber som fotballekspert i TV 2.

Han er overbevist om at de mange signeringene til en viss grad vil gå på bekostning av talentene i klubben.

- De vil sikkert si at de satser på de unge, men noen færre muligheter vil det bli. Det handler om å finne den rette mixen mellom bra ungdomssatsing og noen gode etablerte spillere, mener Berg.

- Stiller de mange spillerkjøpene høyere krav til sportslige resultater?

- Det må LSK svare på, men de hadde ambisjoner før sesongen om å komme høyt opp på tabellen og kanskje være topp fire. Sportslig har det vært en skuffelse så langt. Det er det ingen tvil om, sier Berg.

Sportsdirektør Torgeir Bjarmann har ikke besvart VG Netts henvendelser.

Disse har signert for LSK i 2012:
Fredrik Stoor, Guy Roger Touindoba, Jesper Westerberg, Sead Ramovic, Espen Søgård, Erik Midtgarden, Anders Østli, Isak Scheel, Petter Vaagan Moen, Johan Andersson, Palmi Palmason, Espen Nystuen, Thorstein Helstad, Luke Rodgers, Lasse Staw, Bjørn Helge Riise, Moryke Fofana og Henning Hauger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder