«Moi»-magi og målshow da Norge smadret San Marino 8-0!

SAN MARINO (VG) (San Marino – Norge 0-8) Landslaget skrev historie på bortebane. I hovedrollen: Mohamed Amine Elyounoussi (23).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Eller bare «Mål-Moi» fra nå av. I sin ellevte landskamp gjorde Basel-vingen noe ingen norsk spiller har gjort siden Steffen Iversen mot Malta i 2007: hat trick for Norge.

– Det føles godt å score mål og det er ekstra spesielt at det blir tre. Det føles godt, sier Elyounoussi til VG.

Lest denne? Sander Berge-tester vekker oppsikt

Han ble den store spilleren i en norsk borteseier som skriver seg inn i historiebøkene som den største noensinne på bortebane i VM- eller EM-kvalifisering. Det var også Norges største seier – uansett sted – siden 1992 … 10-0 mot San Marino.

– Jeg skulle egentlig ikke ta det første frisparket, men jeg følte jeg hadde dagen og det satt godt. Det gjorde også den andre. Heretter håper jeg å ta dødballene, sier Moi med et smil.

Les også: Slik gikk det med U21-landslaget

Disse seierne var større i uoffisielle kamper: 12-0 Finland 1946, 11-0 USA 1948, og 9-0 Finland 1938.

– Det er klart dette var solid. Jeg er glad for at spillerne viser konsentrasjon gjennom hele kampen og vi takker heller ikke nei til et godt resultat, sier Lars Lagerbäck til Max.

Fornøyd trønder:

Rask scoring

Det var tydelig fra første spark at Lars Lagerbäck hadde bedt sine menn om å gå rett i strupen på de lokale semiproffene.

– Vi sa vi skulle være hundre prosent aggressive og konsentrerte. Det var vi. Vi kunne også spare krefter de siste 15. Det føles bra før møte med Nord-Irland på søndag, sier landslagssjefen.

VG-kommentator: Henriksen kan være riktig mann

– Jeg synes mange spilte bra individuelt. Det var gøy å se Markus Henriksen som gjorde det veldig bra. Vi fikk også se hvordan vi vil spille med grunnposisjonene våre i spillet, fortsetter Lagerbäck.

Henriksen var mye involvert framover.

– Det var en fin dag på jobb. Jeg fikk beskjed om å ta mange tunge løp og det var gøy å være involvert i scoringer, sier Markus Henriksen til VG.

Les også: VG-børsen etter storseieren

Joshua King trøblet med en skade utover i kampen. Det gir hodebry for svensken før søndag.

– Det er en kjenning i baksiden av låret, men jeg vet ikke hvor alvorlig det er. Men med hans raske muskulatur kan det være et usikkerhetsmoment før Nord-Irland, sier Lagerbäck.

Sjekk denne: Søderlund raste plutselig ned i vekt

Sørloth-bom

Alexander Sørloth fikk en enorm mulighet til å nikke inn karrierens andre landslagsmål etter fem minutter, men trønderens stygge bom fikk MAX-kommentator Kjetil Rekdal til å utrope at «der hadde faren din scoret». Og det hadde han nok; Gøran Sørloth scoret to da Norge knuste San Marino 10-0 i 1992.

Dette ville Selnæs gjort om han ikke var fotballspiller:

Men før man rakk å tenke tanken på et nytt skrekk-kapittel i norsk fotballhistorie, kom scoringen som senket de rødkledde skuldrene: Markus Henriksen skled i skuddet fra 17 meter, men var heldig og scoret via et sanmarinsk ben.

– Jeg tar den jeg, sier Henriksen klart.

Landslaget som «alltid» taper: – Et veldig tøft liv

Så var det Joshua King sin tur til å vise hva som skiller en mangemillionær fra Premier League og en regnskapsfører som spiller fotball på fritiden. Bournemouth-spissen banket inn to mål på like mange minutter før «Moi» Elyounoussi satta inn 4-0 før pause.

– Planen satt som den skulle. Hva ble det til slutt? 8-0? Det er en sterk prestasjon uansett hvem vi møter internasjonalt. Det meste klaffet i dag. På søndag blir det tøffere, mener Henriksen.

Ber om ansvar etter hat-trick:

Fellesnevneren i de fire norske scoringene var en brennhet Henriksen: Han scoret det første, skaffet straffen på 2-0, slo assist på 3-0 og fremprovoserte frisparket til «Moi».

Joshua King: Føler seg klar for topp seks-klubb i Premier League

Allerede to minutter etter hvilen kom en ny norsk scoring. Nok en gang på et frispark fra «Moi».

Flere milepæler

Sist gang det norske landslaget hadde to målscorere med minst to mål hver i samme kamp var i 4-1-seieren mot Armenia den 6. oktober 2001. Den gangen scoret John Carew og Bård Borgersen.

Slik gikk det med Danmark:

Det var definitivt en kveld for målrelaterte milepæler: Ole Selnæs fikk sitt første A-landslagsmål da han klasket et skudd i mål via en San Marino-spiller. Saint-Étienne-profilen første mål siden den 1. november 2015 for Rosenborg mot Haugesund.

Selnæs sto også for assisten fram til «Moi» tredje mål ti minutter senere.

Leste du? Ødegaard ville vært på A-landslaget

Mener Norge har blitt bedre under Lagerbäck

Fem minutter før slutt skulle også Martin Linnes få et minne for livet i form av sitt første landslagsmål.

Om stortapet preget de oppmøtte tilskuerne i San Marino? Ikke mer enn at de jublet høylytt da hjemmelaget kom til sin første avslutning etter 73 minutters spill.

– Det var dette vi forventet av kampen. De viste en god blanding av fysikk og tekniske ferdigheter. Jeg la merke til at de har jobbet godt og blitt mye bedre under Lars Lagerbäck enn de var under Per-Mathias Høgmo, sier San Marino-trener Pierangelo Manzarole til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder