Mirakelet i Milano: Sverige klar for VM etter å ha holdt nullen i Italia

MILANO/OSLO (VG) (Italia – Sverige 0-0, sammenlagt 0-1) Italia har ikke gått glipp av et eneste fotball-VM siden 1958. Det satte Sverige en effektiv stopper for.

– Jeg er kjempeglad. Det er fantastisk stort for meg og hele laget. Helt fra kvaliken har folk regnet oss som utslått. Den gruppen vi har gjort og de kampene vi har spilt ... Vi fortjener å være i VM, sier Sveriges målvakt Robin Olsen.

Det var elleville svenske jubelscener, særlig på gresset etter kampen, men også i intervjusonen var spillerne i ekstase.

– Helt otroligt, sa Ola Toivonen.

– Helt otroligt, sa Mikael Lustig.

– Helt otroligt, sa Sebastian Larsson.

De tre veteranene, alle over 30 år, snakket om tanken på at de endelig skal få oppleve et VM. Dette var på mange måter siste sjanse, en sjanse Gigi Buffon ikke får. Akkurat da svenskene var ferdig med intervjuene, kom den italienske kapteinen, «casual» kledd for en gangs skyld, og noen av journalistene mumlet forsiktig, hyggelig ment «bye, bye». Hans 175. landskamp ble den siste.

– Jeg vil si unnskyld til hele Italia. Dette betyr veldig mye for veldig mange, og vi sviktet, sa Buffon rett etter kampen, men han er hundre prosent sikker på at italienerne vil reise seg snart:

– Vi har stoltheten, viljen og evnen, understreker han.

Premissene foran den avgjørende playoffkampen på San Siro var enkle: Det eneste Sverige måtte gjøre for å sikre seg en VM-billett, var å unngå å slippe inn mål.

Les også: Grattis, Sverige – farvel, Buffon

Og selv om det ikke var altfor mange som levnet svenskene store sjanser mot fotballstorheten Italia da playoff-trekningen var unnagjort, klarte de det med bravur. Italienerne banket på døren store deler av kvelden, kom de seg aldri gjennom.

VG Live: Vi fulgte oppgjøret – spark for spark!

Dermed går fire ganger verdensmester Italia glipp av sitt første fotball-VM siden 1958, mens Sverige kan juble for sitt første siden 2006.

– Det er vanskelig å beskrive dette. Det betyr alt. Å spille 96 landskamper for å ta seg til VM ... Jeg klarer ikke å beskrive følelsen. Det er sykt, sier Sebastian Larsson etter at VM-billetten var i boks.

Og i 1958, da Italia ikke var med, tok svenskene seg helt til finale, i sitt eget VM.

To smultringer + én scoring = VM

Det startet med 1-0-seier på hjemmebane, «kvelden da fotball-VM startet», og det betydde enkelt og greit at Italia – som historisk sett er kjent for sitt eminente forsvarsspill måtte score mål.

Les også: Derfor er Danmark og Sverige bedre enn Norge

Italienerne fant nettmaskene 21 ganger på ti kamper i kvalifiseringen, men hadde ikke det som skulle til for å bryte ned den gule og blå muren til Sverige, hverken på borte- eller hjemmebane.

Aller nærmest var Ciro Immobile, da han kom alene med Sveriges målvakt Robin Olsen, rundet ham og avsluttet, men Sveriges stopperkjempe og kaptein Andreas Granqvist reddet på strek.

Italienerne ropte høyt på straffe tidlig i kampen, men det ble for døve ører. Marco Parolo gikk i bakken etter en duell med Granqvist, og da de asurblå ikke fikk straffe, protesterte de så hardt at Giorgio Chiellini fikk gult kort.

Italienerne slår følge: Superstjernene du ikke får se i VM

Svenskene ropte også på straffe da ballen traff Matteo Darmians hånd fra kort hold, men heller ikke denne gangen ble det pekt på straffemerket.

Se høydepunktene fra kampen i videovinduet!

– Uhørt stort

Det var Italia som skapte sjansene, både av det store og små slaget, men de klarte aldri å finne nettmaskene. Andrea Belotti, Stephan El Shaarawy, og Marco Parolo hadde alle sine muligheter, men den svenske muren holdt stand.

– Vi ble trykket tilbake og Italia hadde mye ball. Det var mye jobbing en stund og det er et trykk, men det er ingenting man tenker på. Man fokuserer på kampen og gjør alt for laget, sier Manchester United-stopper Victor Lindelöf etter kampen.

– Dette er uhørt stort. Jeg skal til VM, noe jeg har drømt om siden jeg var et lite barn. Jeg forstår ikke helt hva som har skjedd, men det kommer nok når man får pratet med familie og venner. Det er så sykt, fortsetter han.

Fikk du med deg? Lagerbäck-stikk til Italia

Og mens Lindelöf og resten av Sverige skal til VM, for italienernes magre trøst være at den sterke San Siro-statistikken blir stående. Det italienske landslaget har nå spilt 43 kamper på stadionet i Milano uten tap.

Det gleder dem nok uansett svært lite i kveld.

Midt oppe i alle skuffelsen, bekrefter en tårevåt Gianluigi Buffon (39) at han er ferdig med landslagsfotball.

– Jeg skulle ønske det ikke endte slik, hverken for meg eller for noen andre, sier han.

Sjekk de elleville gledesscenene i videovinduet under!

«Mirakelet i Milano»

Samtidig som det fortviles hos de asurblå, jubles det hos de gule fra Sverige. Aftonbladet omtaler det som «Mirakelet i Milano», og konstaterer at Sverige er klare for VM i Russland etter en «jätterysare».

VG i Danmark: Hareides menn ble pepet på

I Aftonbladets live-feed gikk reporter Marcus Leifby bananas da triumfen var et faktum:

– SVERIGE! JANNE (Andersson, landslagstrener)! VAD I HELVETE HAR DU STÄLLT TILL MED KARLJÄVEL, utbrøt han, og beskrev at kaptein Granqvist gråt som et barn og som ingen annen svensk fotballspiller har grått på 20 år.

For som VGs kommentator Trond Johannessen skrev tidligere: Så veldig mye mer dramatisk blir det ikke i fotball.

Det var langt fra umulig å se hvor mye å gå seirende ut av dramaet betydde for svenskene. Noen løp rundt i jubelrus, andre tok telling, mens kaptein og stopperbauta Granqvist gråt.

Zlatan Ibrahimovic har vært ute på Twitter og gratulert svenskene på sin egen måte, hvor han skriver Sverige med sin egen forbokstav. Sammen med et bilde av jublende svensker, står den korte, men slående teksten: «We are Zweden».

Flere fotballeventyr: Island VM-klare for første gang

PS! Sveits og Kroatia er de to første lagene som har tatt seg videre gjennom Europa-playoffen. Nå har Sverige slått følge, og tirsdag kveld har Åge Hareide og hans Danmark muligheten til å gjøre det samme. Hvem som møtes i gruppespillet trekkes 1. desember.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder