Bakenga matchvinner i krigekamp: – Kan ikke forklare hvor tungt det var

NADDERUD (VG) (Stabæk - Tromsø 1-2) Tromsø står og stamper i nedrykkssumpa, og trengte desperat tre poeng mot Stabæk. Det fikset Mushaga Bakenga (25).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Fantastisk deilig. Det var dette jeg kom hit for. Det er godt å gjøre det nå, når moroa virkelig starter, sier Bakenga til VG.

Tromsøs bortestatistikk har i år har vært bekmørk lesing. Før dagens kamp hadde de ikke vunnet på fremmed gress siden 16. mai, og sto med to seire, to uavgjort og åtte bortetap.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Men nordlendingene er på desperat poengjakt, og sto med begge beina godt plantet i nedrykkskampen før avspark på Nadderud.

– Da er det fantastisk med en seier. Det er nesten seks poeng, dette. Nå må vi nyte det, men ikke bli for høy på pæra heller. Det står så mye spill, sier Bakenga.

Andre omgang utviklet seg til å bli en skikkelig fight mellom gjestene fra nord og Stabæk. På en blytung gressmatte, i en voldsom regnskur som aldri tok slutt, presset hjemmelaget knallhardt for utligning utover i kampen. Men Tromsø red av stormen.

– Jeg kan ikke forklare hvor tungt det var. Vi måtte grave fram alt vi hadde. Men alle spiller med hjertet utapå drakta i dag, det ble en deilig lagseier, oppsummerer Bakenga.

Gundersen-scoring

Om Stabæk kjørte presset i andreomgang, var det Tromsø som skapte sjansene i løpet av de første 45 minuttene av kampen.

Og i det 24. minutt betalte det seg: Et godt lagt frispark fra Morten Gamst Pedersen traff pannebrasken på stopper Jostein Gundersen. Han satte ballen til side for keeper Alvbåge, og Tromsø-spillerne kvitterte med hemningsløs scoringsjubel - men assistentdommeren sto med flagget i lufta.

TIL-spillerne slo ut med armene og så ikke ut til å skjønne stort av hva som skjedde - dommer Svein Oddvar Moen jogget ut på sidelinjen og snakket med linjemannen. Etter noen spente sekunder markerte Moen for mål - og reprisen viste at det var helt korrekt. Ingen av Tromsø-spillerne var i offside.

– Utrolig deilig at jeg fikk den, smiler Gundersen til VG etter kampslutt.

Frustrasjon

Ti minutter senere tråklet Tromsø seg gjennom Stabæk-forsvaret, og Gjermund Åsen stakk gjennom til Mushaga Bakenga. Han var like kald som tilskuernes fingertupper i fem plussgrader på Nadderud, og satte inn 2-0 for gjestene.

Frustrasjonen bredte seg blant Stabæk-spillerne, på benken og på tribunen. Irritasjon over feil, dommeravgjørelser, ei våt gressmatta og spill som ikke ville sitte fulgte spillerne inn i garderoben til pause.

– Vi er selvsagt kjempefornøyd med å ligge under 0-2, sier en superironisk Morten Skjønsberg på vei ut av banen.

Redusering

Etter hvilen var alt ganske annerledes. Stabæk kom ut i langt større tempo, og hadde plutselig fått sving på sakene.

Det tok ikke særlig mange minutter før det betalte seg, heller. Tortol Lumanza tok med seg en kort corner langs dødlinja, og fant Franck Boli på bakre stolpe. Han banket ballen inn til redusering.

Tromsø-trener Simo Valakari tilbragte kvelden på tribunen på Nadderud, etter å ha blitt vist på tribunen under forrige seriekamp mot Rosenborg. Om førsteomgangen hadde gitt finnen mye å glede seg over, så fikk han antakelig en solid pulsøkning i andre - Stabæk kom stadig til både hel- og halvsjanser.

Ti minutter før slutt pådro Andreas Hanche Olsen seg sitt andre gule kort for dagen, og Stabæk var redusert til ti mann.

– Opp til oss selv

Til tross for sluttspurt, greide ikke Stabæk å finne veien til nettmaskene flere ganger på det våte Nadderud-gresset. Tromsø er nå oppe på kvalikplass, poenglikt med Sogndal.

– Jeg var veldig nervøs før kampen, men det gikk over da jeg så at guttene fulgte planen vår. De så sterke ut, skapte sjanser og scoret to mål. Men jeg er aller mest fornøyd med andreomgang. Vi får mål mot oss etter bare et par minutter. Jeg er fornøyd med hvordan de forsvarte seg, sier Tromsø-trener Simo Valikari til VG.

– Nå har vi fire kamper igjen, og jeg er veldig glad for at det er opp til oss nå. Vi har skjebnen i våre egne hender. Det er en god situasjon, sier han.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder