BEKREFTET: Per Joar Hansen er klar for jobben som landslagsassistent. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK/VG Foto: Bjørn S. Delebekk VG

«Perry» blir Lagerbäck-assistent – dro rett i møte med Rosenborg

NFF bekrefter at Per Joar Hansen (51) blir Lars Lagerbäcks landslagsassistent.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det føles godt når man har sagt ja og er ferdig med prosessen. Det føles veldig inspirerende, sier Per Joar Hansen til VG.

– Det var vanskelig å si nei til Lars. Det skal bli veldig spennende å jobbe med en av tidenes landslagstrenere i Europa, og suge all mulig læring ut av det, sier «Perry».

Det første «Perry» gjorde etter at han mandag ble klar som Lagerbäcks nye assistent, var å dra i et møte med Rosenborg. Der deltok også Lagerbäck, toppfotballsjef Nils Johan Semb, RBK-trener Kåre Ingebrigtsen og klubbens sportslige leder Stig Inge Bjørnebye.

Les også: Hevder dette er årsakene til at Rosenborg sparket «Perry»

– Vi satt oss ned og snakket i går, det var det første vi gjorde da rollen var klar,

og det var derfor i møttes, sier «Perry», som har hatt et anspent forhold til trønderklubben etter at han fikk sparken i 2014.

– Var dette en måte å skvære opp på?

– Nei, for så vidt ikke. Det var naturlig for Lars å begynne med å besøke Rosenborg først, den største og beste klubben i Norge.

– Har ditt forhold til Rosenborg vært et tema i forhandlingene?

– Nei, det har vært helt uproblematisk. Det er sånn at rollene kan endres, og rollene er forskjellige. Det er viktig å ha respekt for hverandres roller. Rosenborg vil vinne serien og gå ut i Europa, og jeg skal bidra til å finne spillere hos dem som kan være gode nok for oss. Det er viktig å være i tett dialog med dem, sier Per Joar Hansen.

Les også: Lagerbäck liker ikke snakk om underholdende fotball

Lagerbäcks assistenter har ofte hatt svært sentrale roller på landslagene han har ledet. Noen av dem har gått videre til å bli hovedtrenere etter hans avgang. «Perry» hevder han ikke har tenkt noe på dette.

– Nå har jeg nettopp sagt ja til dette, så vi har ikke kommet så langt som til å fordele arbeidsoppgaver og finne en klar jobbeskrivelse. Det får vi komme tilbake til når vi har landet litt, sier han og legger til:

– Nå må vi prøve å finne spillere som er gode nok til å slå Nord-Irland i mars. Så får vi ta det litt etter litt.

Skjelbred gir seg: – Har ikke lenger motivasjonen

– Kommer vi til å få se mange nye fjes på landslaget, eller fortsetter dere med det etablerte?

– Lars har tjuvstartet litt i det arbeidet sammen med Nils Johan (Semb). Vi er i gang og må benytte tiden fremover til å finne en tropp og et lag som kan slå Nord-Irland, sier «Perry».

Rekdal om RBK-historien: – Det blir en annen setting

– Et veldig godt valg, utbryter Kjetil Rekdal når VG stiller spørsmål om hva han tenker om ansettelsen av Per Joar Hansen.

– Hvilke tanker gjør du rundt det at han drar rett i møte med Rosenborg?

– Det vet jeg ikke, men det er helt naturlig at en landslagstrener drar for å møte de klubbene med flest aktuelle spillere, sier Rekdal, som den kommende sesongen blir å se som eliteserie-ekspert hos Discovery.

– Så du tror ikke den noe betente historien kan gjøre dette problematisk?

– Nei, overhodet ikke. Dette er en annen jobb og det blir en helt annen setting. «Perry» har vært u-landslagstrener, så for meg kom ikke dette som noen overraskelse, avslutter Rekdal.

Lagerbäck: Lettere med et norsk lag uten en type som Zlatan

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås er i likhet med Kjetil Rekdal ikke overrasket over ansettelsen, og trekker frem bakgrunnen fra klubb- og landslag som relevant.

– Jeg mener det er et ganske trygt valg. Lars Lagerbäck trenger en som kjenner norsk fotball fra innsiden. Dessuten hadde Perry ansvaret for mange av de som nå er aktuelle fra tiden som sjef for U21-landslaget. At han også har brukt siste tiden til å skaffe seg innsikt i internasjonal fotball, med reisingen i regi av Toppfotballsenteret er ikke noe minus. Det viktigste for en assistent er uansett total lojalitet – det trumfer alt. Og det tror jeg han har, utdyper Tjærnås overfor VG.

Les også: Lagerbäck ler av Norges FIFA-ranking

– Perry dro rett i møte med Rosenborg, hva tenker du om det?

– Han vil ganske sikkert ha som en av sine viktigste oppgaver å ha tett kontakt med klubber og spillere der. Siden RBK har flest aktuelle av de norske klubbene er det et greit sted å starte.

– Tror du den noe betente historien med Rosenborg kan gjøre ting problematisk?

– Nei, det kan jeg ikke tenke meg. I de rollene de har nå er begge tjent med at de lykkes hver for seg, så uansett hva som måtte ligge der tror jeg de kommer til å samarbeide fint, svarer Tjærnås.

Jesper Mathisen: – Det blir ingen som helst problemer

– Det var jo ingen stor overraskelse at det var han, og det har jo vært litt rykter rundt det. Han kjenner norsk fotball godt og er en 4-4-2 mann. Han har vært i Sverige og skjønner hva Lagerbäck sier, humrer TV 2s Jesper Mathisen.

Jesper Mathisen og «Perry» var i tottene på hverandre da førstnevnte fortsatt var aktiv og sistnevnte hadde ansvar for RBK. Mathisen tror heller ikke at Rosenborg-relasjonen vil by på problemer i samarbeidet.

– Jeg har også hatt mine feider med ham, men da har vi møttes seinere og skværet opp. Jeg tror møtet først og fremst handlet om Rosenborgs spillere og hvordan relasjonen mellom klubben og landslaget skal være, ikke for å slutte fred, forklarer Mathisen.

– Så du tror ikke det vil by på problemer?

– Det blir ingen som helst problemer. Der er RBK og Perry såpass proffe. Nå er fokus på å få et så godt norsk landslag som mulig.

Lagerbäck: – Han vil passe meg bra

Lars Lagerbäck gjorde det tidlig klart at han ønsket en nordmann ved sin side, og forrige uke meldte VG at «Perry» var høyaktuell som Norges landslagsassistent.

Lars Lagerbäck: – Jeg skal ta en skikkelig prat med Høgmo

– Jeg kjenner Perry fra hans tid i Sverige, og jeg er veldig glad for at vi nå har landet på denne løsningen. Han er en assistenttrener som vil passe meg bra, hans personlighet er ikke så lik min og det blir bra for dynamikken i gruppen. Det har også vært veldig viktig for meg å få inn en norsk assistenttrener, som kjenner norsk fotball og den norske kulturen bedre enn meg, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til NFF.

VG+: Historien om Lars Lagerbäck (krever innlogging)

Per Joar Hansen har vært uten trenerjobb siden han fikk sparken i Rosenborg i 2014, og har de siste par årene jobbet i Toppfotballsenteret i ligaforeningen Norsk Toppfotball (NTF). Han tiltreder sin nye stilling onsdag 1. mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder