TIDLIGERE BRANN-HELTER: Paul Scharner (t.v.) feirer sammen med Erlend Hanstveit etter å ha lagt på til 4–0 mot Fredrikstad i 2005. Foto: Hallgeir Vågenes

Stadionyndlingen Scharner frir til Brann: − Jeg ville ha elsket det

Den tidligere Brann-helten Paul Scharner (40) uroer seg over tilstanden i gamleklubben. Nå er han klar for å snakke med klubben angående den ledige stillingen som sportssjef.

 • Morten Asbjørnsen
Publisert:

Mandag kom den overraskende nyheten om at Rune Soltvedt – sportssjef gjennom mer enn seks år – og Brann skiller lag. Nå starter jakten på en sportslig ansvarlig i Bergen. Den østerrikske publikumsyndlingen Scharner håper den går gjennom ham.

– Jeg ville ha elsket det, sier han klart og legger til:

Redaksjonelt samarbeidDiscovery+

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Discovery+

– Jeg ville jo selvsagt hatt møter med klubben og jeg ville ha trengt et besøk over for å møte dem ansikt til ansikt. Men når man tenker på karrieren min som spiller ville det ha vært perfekt – Brann var de som valgte å satse på meg som ung spiller og fikk fart på drømmene mine, sier Scharner til VG på telefon fra Østerrike.

Paul Scharner er «cupspesialisten» som slo gjennom i Austria Wien, bråket med Tysklands landslagssjef Joachim Löw i SV Salzburg, ble cupmester med Brann i 2004 og årets spiller i 2005 – og senere tok FA-cuptittelen med Wigan da de slo Manchester City på Wembley i 2013.

Paul Scharner sier til VG at han har tatt initiativ til et møte med Brann – og at han håper på et møte i løpet av de kommende dagene.

Daglig leder, og den ansvarlige for ansettelsen av ny sportssjef, i Brann Vibeke Johannesen forteller til VG at hun selv ikke har hørt fra Scharner, men at det er hyggelig at tidligere spillere fortsatt har hjerte i både klubben og byen.

– Det er flere som har meldt sin interesse etter at nyheten om Soltvedt kom ut i dag. Vi er smått i gang med å tenke på veien videre, men vi vil ta noen runder internt og ikke forhaste oss i dette arbeidet, sier hun til VG.

les også

Soltvedt ferdig i Brann – ønsket selv å slutte

Den eksentriske østerrikeren omtalte sitt forhold til Bergen i lidenskapelige ordlag i biografien sin, og han husker spesielt godt banneret «Paul Scharner – Fußballgott» fra Brann Stadion. På godt norsk: «Paul Scharner – Fotballgud».

– Det betød, og betyr mye. Det viser at vi har et godt forhold. Det var en ære, mimrer 40-åringen, som spilte 32 kamper og scoret syv mål for Brann i 2004 og 2005, før han fortsatte karrieren i Wigan.

Østerrikeren har til sammen spilt 225 kamper i Premier League og Bundesliga for Wigan, West Bromwich og Hamburg. Han er engasjert i gamleklubbenes situasjon og la senest mandag kveld ut en melding på Twitter med spørsmål om hva som foregår i gamleklubbene.

– Må endre hele fotballbusinessen

I dag jobber han som karrierecoach i sitt eget firma Partners for Life. De siste årene har han fokusert på individuelle fotballspillere, men drømmen om å hjelpe klubber har vokst frem.

– Man må endre hele fotballbusinessen. Man er nødt til å utvikle egne spillere i mye større grad. Publikum elsker det og det er en billig måte å drive klubb på. Det å kunne selge egne spillere til større klubber er noe jeg mener flere bør ha fokus på de neste årene.

les også

Soltvedt ferdig i Brann – ønsket selv å slutte

40-åringen mimrer også tilbake til da han var invitert til en kamp i Bergen høsten 2019. Da var han med sin kone på plass for en kamp mot Molde på Brann Stadion. Han ble overrasket over spillestilen til gamleklubben.

– Det jeg kunne se da, var at klubben ikke var på riktig vei. Jeg hadde også en intensjon da om å kunne komme med råd om utvikling av klubben, men da var det ingen som ønsket det.

17. mai i Bergen

På VGs spørsmål om hvordan han husker Brann-supporterne fra tiden han spilte for Brann, bruker han få sekunder på det sterkeste minnet som stikker seg ut.

– Nasjonaldagen. Det var utrolig. Jeg har aldri sett lignende. Vi vant vel 4–1 mot Lillestrøm dagen før, og da sto flere tusen og tok imot oss i toget med ellevill jubel. Da skjønte jeg for alvor hva fotballen betyr for Bergen. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier han.

Dette sa Soltvedt etter han og Brann skilte lag:

Rettelse: I en tidligere versjon av saken stod det at Brann ble cupmester i 2005. Det riktige er 2004. Feilen ble rettet klokken 21.22, den 22. februar 2021.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.
Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les også

 1. Helsedirektoratet: Treningskampen mellom Brann og Bodø/Glimt var ulovlig

  (Brann - Bodø/Glimt 2–0) Helsedirektoratet mener treningskampen mellom Brann og Bodø/Glimt ikke skulle vært spilt.
 2. Ingebrigtsen etter «kunstgresstapet»: – Vi må få orden på treningsforholdene

  MOLDE (VG) (Molde-Brann 2–1) Kåre Ingebrigtsen (55) tapte kampen om kunstgress på Brann Stadion.

Mer om

Eliteserien

Brann

Fotball

Bergen

Flere artikler

 1. Ekspert lanserer gammel Brann-helt som ny sportssjef

 2. Soltvedt ferdig i Brann – ønsket selv å slutte

 3. Ingebrigtsens brannsalg – fem spillere er uønsket

 4. NISO-lederen fikk «aha-opplevelse» av De Bruyne: – Det er ganske andre krav

 5. Ingebrigtsen etter «kunstgresstapet»: – Vi må få orden på treningsforholdene

Fra andre aviser

 1. Stadionyndlingen Scharner frir til Brann: – Jeg ville ha elsket det

  Aftenposten
 2. Ekspert lanserer gammel Brann-helt som ny sportssjef

  Aftenposten
 3. Brann kjøper lynrask svenske: – Vi falt for han karen her

  Aftenposten
 4. Hvem blir ny sportssjef i Brann? Her er åtte mulige kandidater.

  Bergens Tidende
 5. Soltvedt ferdig i Brann – ønsket selv å slutte

  Aftenposten
 6. Brann kjøper lynrask svenske: – Vi falt for han karen her

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no