Blatter trakk inn Norge i sin forsvarstale

Kjetil Siem: – Handlet om å bruke fotballen som et fredsskapende element

I sin forsvarstale trakk Sepp Blatter (79) inn den norske ideen «Handshake of Peace» og satte den i sammenheng med tildelingen av VM i 2018 og 2022.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var under pressekonferansen i Zürich mandag formiddag, kort tid etter at det ble kjent at Blatter og Michel Platini er utestengt fra fotballen i år, 79-åringen fikk spørsmål fra en Dagblad-journalist om han føler seg forrådt av FIFA.

Bakgrunn: Blatter og Platini utestengt i åtte år

– Forrådt? Ja, jeg tror det er riktig å si, svarte Blatter og fortsatte med følgende resonnement:

«Men når vi snakker om Norge, du er fra Norge. Vi har startet noe. Dette må jeg si, selv om jeg har sagt det før, av og til glemmer vi det. Når vi kom til denne berømte 2. desember 2010 (VM-tildelingen 2018 og 2022) hadde vi en drøm. Det var en realitet den gangen, men det var ikke en skriftlig kontrakt. Men det ble sagt at vi skulle åpne VM i to «terms». I 2014 skulle vi til Brasil. Så hadde vi 2018 og 2022 – og vi skulle gjøre det sammen. Hvorfor?

Vi hadde en ide om at 2018 skulle gå til et land i Europa som aldri hadde arrangert VM. I Øst-Europa. Det hadde vært i England, Sverige, Spania og to i Frankrike, i Tyskland og Italia, men aldri der. Så det var en mulighet. Men det var åpent for avstemning. Det andre VM, for jeg snakker om Norge. De kom før VM 2010 i en vennskapskamp mot Sør-Afrika, og de hadde introdusert noe som senere ble introdusert for FIFA, »Handshake for Peace».

Så i denne ideen for «Handshake for Peace», var ideen at vi da skulle gå for VM i 2022 i en annen stormakt. Hvis vi gikk for Øst-Europa skulle vi gå til USA. Kan du forestille deg hvis dette hadde fungert? Da hadde vi ikke vært her i dag. Det er jeg sikker på, men det virket ikke, av forskjellige grunner, og vi er her nå.

Så ditt spørsmål, om jeg føler meg forrådt? Ja, jeg er sviktet. Vi har en etisk komité for å jobbe med etisk oppførsel, men hvis de nekter, og bevisene… Og hvis de prøver å bygge noe som ikke er sant, for det er et prinsipp… Først av alt må de bevise. Men noe som ikke er sant, kan ikke bevises. Og hvis det ikke kan bevises, kan man ikke være skyldig».

Les også: Messi og VM-stjernene tar «Handshake for Peace»

Hallén: – Aldri stilt noen krav

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, sier til VG at han tolket Blatters uttalelser om Norge, «Handshake for Peace» og VM-tildelingen i 2022 på følgende måte:

FORSTÅR IKKE BLATTERS UTSPILL: Fotballpresident Yngve Hallén. Foto: , Bjørn S. Delebekk

– Det var snakk om initiativet som kom etter treningskampen mot Sør-Afrika. Så forsøkte han å illustrere dette med konflikten mellom Russland og USA, og tanken på å samle dem med hvert sitt mesterskap etter hverandre. Det var det han mente. At det kunne være det ultimate eksempelet på «Handshake for Peace» og hva fotballen skal stå for. Det var hans store plan i fredens tegn, og at det kunne påvirke relasjonene mellom Russland og USA.

De norske fotballtoppene ser ikke hvordan Blatters uttalelser om «Handshake for Peace» skal kunne tolkes som kritikk av NFF og deres rolle i VM-tildelingene.

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan tolke det dit. Dette handlet om å bruke fotballen som et fredsskapende element mellom stormaktene, sier Siem.

Fotballpresident Yngve Hallén sier til VG at «vi har selvfølgelig aldri stilt noen krav».

– Og vi har ikke vært med på å stemme på VM-arrangørene. Men vi har – uansett hvem som sitter i ledelsen i FIFA – en drøm om å utbrede «Handshake for Peace» bredest mulig, sier Hallén.

Møtte pressen etter utestengelsen

Avtroppende FIFA-president Sepp Blatter møtte mandag pressen kort tid etter beskjeden om at han var utestengt fra all fotball i åtte år - av Kjetil Siem beskrevet som «det største politiske jordskjelvet i fotballens historie».

– Jeg er fortsatt president, hevdet han.

Det var en følelsesladd 79-åring som satte seg på podiet foran titalls mikrofoner.

– Å si at dette er en fin dag for meg eller FIFA, blir helt galt, innledet Blatter.

Punkt for punkt gikk han gjennom hva han mener er galt med dommen som har blitt felt mot ham av FIFAs etiske komité.

– Jeg skammer meg over at det finnes en komité som har gått fram på denne måten. Den etiske komiteen har ingen rett til å gå mot presidenten. Presidenten kan bare bli fjernet av kongressen. Jeg er fortsatt president. Jeg skammer meg ikke, sa han.

Ved siden av sin datter Corinne forklarte han hvordan avtalen – ifølge ham – var helt stueren.

– Den ble bekreftet gjennom møter i eksekutivkomiteen i Sveits og Sverige, sa Blatter.

Blatter fortalte at han skal kjempe for presidentvervet og for å få sitt navn renvasket. Han skal anke gjennom de instanser som er mulig, blant annet gjennom Idrettens voldgiftsrett og den sveitsiske domstolen.

– Jeg er en sveitsisk statsborger med sveitsiske rettigheter. Jeg skal kjempe for meg og for FIFA.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder