NY CHELSEA-TRENER: Antonio Conte. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Chelsea henter Conte: – En av de mest anerkjente lederne i fotballverden

– Bra match, sier ekspert

Chelsea har ansatt italienske Antonio Conte (46) som ny manager til neste sesong.

Herman Folvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter klubben på sine hjemmesider. Conte er for øyeblikket italiensk landslagssjef, og skal først lede Italia i EM til sommeren. Han blir dermed Chelseas femte italienske manager etter Gianluca Vialli, Claudio Ranieri, Carlo Ancelotti og Roberto Di Matteo. Guus Hiddink leder som kjent London-klubben ut sesongen.

– Jeg er veldig fornøyd med å få muligheten til å jobbe i Chelsea. Jeg er stolt av å være landslagstrener for Italia, og bare en så attraktiv jobb som Chelsea-manager kunne endre det, sier Conte til Chelseas hjemmesider.

VG Sportens podcast: Sjekk ut PL-kometens morsomme navn

Ifølge Gazzetta har han skrevet en tre-årskontrakt verdt 20 millioner euro.

– Chelsea og engelsk fotball er berømt verden over, og fansen er patrioter. Min ambisjon er å ha mer suksess enn jeg hadde i Italia. Jeg er glad for at vi kan annonsere dette nå, så alt er klart og vi kan stoppe spekulasjonene. Jeg vil fortsette å fokusere på min jobb med Italia og vil ikke prate om Chelsea før etter EM.

Voldsom suksess med Juventus

Conte har ledet Juventus til tre seriemesterskap i Italia tidligere, blant annet med hjelp av et 3-5-2-system. Han har også vært manager i Arezzo, Bari, Atalanta og Siena.

– Vi er svært glade for å ha skaffet oss en av de mest anerkjente lederne i fotballverden, og vi er glade for å gjøre det før slutten av inneværende sesong. Dette hjelper vår framtidsplanlegging, sier Chelsea-direktør Marina Granovskaia.

Med Juventus vant Conte 83 av 114 seriekamper. Han tapte kun syv av dem. Han hadde en seiersprosent på 72,8 i Serie A. I 2013/14 tok Conte og Bianconeri 102 poeng i Serie A, noe som er rekord i de beste europeiske ligaene.

I Champions League fikk han det derimot ikke til. Det lengste Juventus kom med Conte var kvartfinale i 2013. I 2014 tapte Juventus og Conte Europa League-semifinalen mot Benfica.

Les også: Dette er Hiddinks Chelsea-grep

– Bra match

Chelseas nye manager er svært engasjert på sidelinjen.

– Conte har en meget sterk personlighet. Når han snakker, så lytter man. Han inspirerer, er flink til å få folk til å dra i samme retning, være med på prosjektet, mener Geir Juva, VG-ekspert.

– De som imidlertid ønsker å gå i krig med ham eller være uenig med ham, må imidlertid passe seg. Hvis blikk kan drepe, passer bra på Conte, sier Juva.

Premier League-ekspert i TV2, Simen Stamsø Møller, tror Chelsea har gjort et kupp.

– Det tror jeg er en bra match. Det er en storfisk. Han har rett og slett gjort det veldig, veldig skarpt. Spesielt med Juventus. Han fikk Juventus tilbake til toppen etter å ha ligget nede. Han har vist at med sine grep kan han få til det helt store, sier Møller til VG.

LES OGSÅ: Er Leicester gode eller Premier League dårlig?

Engasjert trener

Møller kommenterte Serie A og fulgte Conte tett i Juventus. TV2-eksperten tror at Conte ikke kommer til like dekket bord i England som i Italia.

– Det er et annet klima i Italia for Juventus, enn Chelsea i England. Juventus har jevnt over en større stjerne i Italia. Han kjente Juventus inn og ut etter å ha spilt der i 12 år, og hadde vært trener i Italia før det. Så det er en helt ny utfordring, men jeg tror han vil takle det fint.

FERGUSONs RÅTIPS: Tror Leicester blir seriemester tre runder før slutt

– Tror du han vil innføre 3-5-2 i Chelsea?

– Hvorfor ikke? Det kommer an på hvilke spillere man har. I Juventus hadde han helt perfekte spillere til det. Noe takket være han selv, men også de som jobbet for han. De klarte å komponere en midtbanetreer (Arturo Vidal, Andrea Pirlo og Claudio Marchisio/Paul Pogba) og forsvarstreer (Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci og Andrea Barzagli) som er helt i Europa-toppen. Det har ikke Chelsea nå, sier Møller.

Conte møtte Chelsea i Champions League-gruppespillet i 2012. Da endte det 2-2 i London, mens på Juventus Stadium vant italienerne hele 3-0.

MULIG DOPINGSKANDALE I PL: Storklubber avviser dopingpåstander

Pirlo: – Et beist

En utfordring for den gamle midtbanekrigeren er engelsk-kunnskapene som er svært begrenset, men italienske medier hevder han jobber med å forbedre engelsken sin. Til gjengjeld har han mer enn nok av kroppsspråk.

– Det er et beist i ham. En garderobe er en av de farligste stedene du kan være når han sint. Jeg har vært i garderoben i pauser når vi har ledet, men så kommer han likevel inn og kaster rundt fulle vannflasker, på grunn av en feil vi gjorde eller fordi han mener vi burde ledet mer, skrev Andrea Pirlo i sin biografi om Conte, hvor han også hyllet manageren.

– Hvis Arrigo Sacchi er et geni, hva er Conte da?

JUBEL: Antonio Conte hadde mye å feire under hans tid som Juventus-trener. Foto: Massimo Pinca/Ap.

Juventus-stopper Leonardo Bonucci har blitt koblet til en gjenforening med sin gamletrener i Chelsea, noe han senere har avvist i italienske medier. Uansett har han sansen for Conte.

– Conte er fortsatt sjefen som vil ha oss til å gå til krig i hver eneste kamp. Han er defitivt den beste italienske manageren som finnes, sa Bonucci i høst.

Da Carlos Tevez ble spurt om det var ulikheter mellom Conte og Sir Alex Ferguson, svarte han:

– Ikke mange.

I 2012 ble Conte utestengt i ti måneder for å ikke ha rapportert om kampfiksing. Han fikk lede laget på treninger, men måtte se Juventus' kamper fra tribuneplass. Straffen ble siden redusert til fire måneder. Sommeren 2014 forlot Conte klubben ganske brått.

Conte er gift med Elisabetta Muscarrello og har datteren Vittoria.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool16151040142646
2Leicester City1511223592635
3Manchester City16102444192532
4Chelsea169253124729
5Manchester United166642519624
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder