TAR OPPGJØR MED NFF-KULTUREN: Styreleder Terje Kili i Telemark Fotballkrets (t.v) og Odds daglige leder Einar Håndlykken varsler temperatur på helgens forbundsting. De mener Norges Fotballforbund må bruke mer penger på distriktene. Foto: Roger Neumann ,

Vil flytte penger fra Ullevaal til kretsene og klubbene

Odd-leder: – NFF har halvert tilskuddet til Telemark Fotballkrets

SKIEN (VG) Odd-leder Einar Håndlykken reagerer sterkt på det han mener er en halvering av støtten fra Norges Fotballforbund til Telemark Fotballkrets.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens NFF i 2006 tilførte kretsen 1,25 millioner kroner, vil tilskuddet i 2016 kun være på 810 000 kroner, ifølge Håndlykken. I den samme perioden har inntektene omtrent doblet seg på Ullevaal Stadion.

Les også: VIF-Sandnes mener Siem har misbrukt makten sin

Vil foreslå mer penger til kretsene

På Forbundstinget lørdag vil Odd ta til orde for at mer penger går ut til distriktene.

– Alt er råflott rundt A-landslaget, de yngre landslagene og på Ullevaal – mens det i klubbene og kretsene er smalhans. Men hva er hjertet i norsk fotball? Det er klubbene og kretsene. Det blir ikke produsert fotballspillere på Ullevaal Stadion. Nå må vi se på hvordan de store pengene blir brukt, sier Håndlykken.

Les også: Slår alarm om pengebruken i NFF

Sammen med styreleder i Telemark Fotballkrets, Terje Kili, tar han i mot VG på Skagerak Arena. Solen skinner over hjemmebanen til Odd denne februardagen. Fotballtilstanden har for det meste vært lys i Skien og i Telemark siden århundreskiftet.

DEN FØRSTE STØRSTE: Einar «Jeja» Gundersen (bak til venstre) er den første og trolig største fotballspilleren fra Telemark. Her er han sammen med Martinius Kristoffersen (bak til høyre), Ronald Haakonsen og Thaulow Goberg (foran) etter Odds NM-gull i 1922. Foto: , NTB scanpix

Odd har etablert seg som en norsk toppklubb, og fylket er blitt en solid bidragsyter til å utvikle talenter som markerer seg på landslagene.

Ved inngangen til en ny sesong er 18-åringen Rafik Zekhnini et av de aller mest spennende prospektene i Tippeligaen. Kanskje får han sitt gjennombrudd på landslaget, 99 år etter at fylkets største fotballsønn debuterte for Norge?

Einar «Jeja» Gundersen, som med 26 mål på 33 landskamper kun har Jørgen Juve foran seg på toppscorerlisten, fikk sitt kallenavn da han som liten pjokk i Skien gikk rundt på løkka og spurte de eldre guttene om å få være med.

– Jeg a? Jeg a? Skal ikke jeg få være med a? sa guttungen – som raskt bare ble omdøpt til «Jeja».

Nå skriver vi 2016 og ledelsen i Telemark Fotballkrets og Odds Ballklubb er bekymret. De føler at Norges Fotballforbund er mer opptatt av å bruke penger på et stadig større Ullevaal-byråkrati enn å legge forholdene til rette for at det kan produseres en ny Einar «Jeja» Gundersen eller nok et megatalent som Rafik Zekhnini.

Les også: Fagermo mener Zekhnini har større potensial enn Ødegaard

DEN NESTE STORE? Rafik Zekhnini er også født i Skien, 102 år etter Einar Gundersen. Foto: Roger Neumann , VG

– Regnskapet viser at Telemark fotballkrets fikk tilført 914 000 kroner i 2014. Det falt til 855 000 i 2015, og budsjettet for 2016 viser 810 000. I 2006 var summen 1,25 millioner. Det er i realiteten en halvering på ti år hvis du tar med inflasjon. Og det i en periode der NFF sitt budsjett har blitt doblet. I 2005 var inntektene 394 millioner kroner. I årsmeldingen nå sto det at inntektene var 876 millioner kroner. Jeg synes det er helt meningsløst, sier Einar Håndlykken.

– Det stemmer at et av tilskuddene til Telemark Fotballkrets ble redusert fra 914.000 kroner til 855.000 kroner fra 2014 til 2015. NFFs totale tilskudd til alle 18 fotballkretsene var dog på samme nivå disse årene. Grunnen til reduksjonen for Telemark er at de relativt sett, i forhold til andre fotballkretser, har redusert antall lag og/eller aktivitet fra 2013 til 2014, skriver assistrende generalsekretær Kai-Erik Arstad i en epost til VG.

Kretsleder Kili forteller om stor misnøye og tøffe tider i breddeklubbene i distriktet.

– Vi ser at NFF får mer og mer penger, så det er nok på tide at man begynner å se litt på ressursbruken samlet. Er det riktig å bruke så mye penger sentralt versus det man bruker ute i distriktene? Mange er kritiske til at NFF sentralt betaler en mindre andel av vår aktivitet nå enn hva som ble gjort tidligere. Kretsene skal utvikle talentene fra de er 12-13 år gamle, og samtidig har vi vårt største administrative løft gjennom kvalitetsklubb-prosjektet, sier Killi.

– Hva sier klubbene i Telemark Fotballkrets?

– Klubbene er grinete. De må prise aktiviteten høyere, og sliter med å få inn kontingentene. Det er en problemstilling fotballen skal være klar over. Det begynner å bli dyrt hvis du skal være med på aktiviteten ute i distriktene.

Les også: Siem stolt av økonomien og NFF-ansettelsene

– Liten hjelp å få

Einar Håndlykken mener Norges Fotballforbund må bruke mindre penger på administrasjonen, nyansettelser og landslagene. Når Fotball-Norge samles til forbundsting på Ullevaal Stadion lørdag vil Skien-klubben foreslå mer penger til fotballkretsene.

Foto: ,

– Produksjonen av spillere skjer gjennom kretsene og klubbene. Det virker som om det noen ganger blir glemt i NFF. Fotballforbundet sentralt kommer inn når spillerne nesten er helt ferdig utviklet og landslagsklare. Men det er jo antallet talenter som i siste instans avgjør hvor bra landslaget blir. Det er kjempeviktig at pengene blir brukt på å utvikle fotballen i Norge. Ikke at vi ender opp med å bygge et stort byråkrati i Oslo. Det virker som om forståelsen for det er borte. Det er veldig liten hjelp å få fra et veldig rikt fotballforbund, sier Odds daglige leder.

Fra 2014 til 2015 økte lønnskostnadene for støtteapparat på A-landslaget for menn med fem millioner kroner. Håndlykken oppfordrer NFF til en mer nøktern pengebruk.

– De har omtrent en i støtteapparat pr. spiller. Også våre yngre landslagsspillere forteller om masse folk i støtteapparatene. Spillerne trenger knapt å bære en vannflaske. Alt er råflott mens det er smalhans ute i klubbene og kretsene. Når noe skjer rundt landslagene og på Ullevaal, så finnes det tilsynelatende så mye penger som helst.

Les også: Tidligere NFF-president: – Jeg er en av synderne

Mener NFF bør finansiere trenerutvikler

Det første Einar Håndlykken mener kretsene må få midler til, er finansieringen av en trenerutvikler som kan veilede de mange dugnad-trenerne rundt i landet. I mangel på midler fra NFF vurderer Odd selv å ta regningen for Telemark. Og klubben støtter allerede Telemark Fotballkrets med 200 000 kroner årlig til spillerutvikling.

– Vi har jobbet med et prosjekt der vi ønsker å drive trenerutvikling i Telemark sammen med fotballkretsen. Der vi lønner noen gode trenere som kan reise ut for å oppsøke de ulike klubbmiljøene og coachet trenerne. Det burde vært noe som kretsene hadde stått for, men de har jo ikke penger til det. Så da er spørsmålet om vi skal prøve å få finne midler til det. Selv om NFF selvfølgelig burde ha finansiert det. Det er jo egentlig ikke Odds oppgave å trene trenerne i breddeklubbene i Telemark, påpeker Håndlykken.

Han får støtte av kretsleder Kili. Han skulle gjerne hatt en trenerutvikler som kunne fulgt opp fotballmiljøene i Telemark.

– Det er fra bredden toppspillerne kommer. I vår modell i Telemark har kretsene ansvaret fra spillerne er 12 til 16 år. Vi ønsker at talentene skal utvikle seg i eget nærmiljø frem til de er 16 år og kan bli overtatt av Odd eller Urædd. Men vi har knapt med ressurser. I Vest-Telemark har kommunene gått sammen og ansatt en person som reiser rundt for å heve kompetansen i klubbene. Det har gitt et vanvittig løft, sier Kili.

Les også: Lønningene i NFF-konsernet økte med 59 millioner på to år

Fotballkrets som en middels pølsebod

– Det er ikke flere ansatte i Telemark Fotballkrets enn det er i en middels pølsebod. Og situasjonen er den samme i de andre kretsene. Det er jo helt håpløst, mener Einar Håndlykken.

– Jeg fant en note i årsregnskapet til NFF som sa det var totalt 30 millioner kroner som gikk til fotballkretsene. Det er cirka tre prosent av omsetningen. Telemark Fotballkrets får altså omtrent en promille av budsjettet til NFF. En promille! Alle skjønner at det ikke kan være riktig.

Han er sterkt kritisk til at lønnsutgiftene i NFF-konsernet på Ullevaal Stadion totalt har økt med 59 millioner kroner på to år.

– Det skal sies at de er flinke til å hente inn penger, men vårt inntrykk er at det renner inn med ansettelser. Jeg er uenig i hvordan pengene fordeles. De må komme alle i norsk fotball til gode. Når jeg nå ser at det snakkes om å kjøpe Telenor Arena kan det virke som om det er ubegrenset med penger. Vi har jo allerede et anlegg på Ullevaal som knapt blir brukt, sier Einar Håndlykken.

Kai-Erik Arstad i NFF ønsker innspillene fra Odds Ballklubb velkommen.

– Det er positivt at Telemark Fotballkrets har tanker om hvordan vi best mulig skal anvende våre ressurser for å utvikle fotballaktiviteten. Vi ønsker alle det samme. Så vil det alltid være ulike innganger på hvilke virkemidler som er best og mest effektive. I helgen er det forbundsting, den viktigste arenaen for å diskutere nettopp disse spørsmålene, poengterer Arstad.

Les også: NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder