VGs dom: Dette er Nordens drømmelag

På tampen av året får fem dansker, tre svensker, to nordmenn og én islending plass når VG setter opp Nordens drømmelag for 2014.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Olympiakos’ Omar Elabdellaoui (23) og Celtics StefanJohansen (23) blir funnet verdig en plass i Nordens drømmeellever for året som har gått.

- Det har vært et veldig godt år. Jeg har spilt alt. Det har vært mange viktige kamper for en stor klubb – der alt handler om å vinne, sier Omar Elabdellaoui til VG.

Svea kommenterer:Tre klassespillere på laget

Han er positivt overrasket over det Stefan Johansen har fått til i Celtic.

- Jeg trodde det skulle ta litt tid, men han tok det med en gang. Han ble en viktig spiller for klubben veldig raskt, sier Olympiakos-spilleren.

Nordens drømmelag ser slik ut i en 4-2-3-1-formasjon:

Kasper Schmeichel – Omar Elabdellaoui, Simon Kjær, Filip Helander, Nicolai Boilesen – Albin Ekdal, Stefan Johansen – Gylfi Sigurdsson, Christian Eriksen, Lasse Schöne – Zlatan Ibrahimovic.

Stefan Johansen oppsummerer 2014 slik:

- Fantastisk. Vi har fått en veldig god start i kvaliken med Norge. I tillegg har jeg fått oppleve seriegull med Celtic og mange utmerkelser.

Hva synes du om Nordens drømmelag? Bli med i diskusjonen i VGs kommentarfelt. Her kan du se Nordens drømmelag i 2010, 2011, 2012 og 2013.

Men de største stjernene kommer fra Sverige, Danmark og Island. Zlatan Ibrahimovic er i en klasse for seg, Christian Eriksens stjernestatus er økende i Tottenham og Gylfi Sigurdsson har vært strålende for klubb- og landslag.

- Zlatan er nummer én. Christian Eriksen er også veldig bra, sier Elabdellaoui.

- Jeg synes Zlatan er den beste. Han er helt der oppe med Messi og Ronaldo i mine øyne. Scorer mål og har assist både for PSG og Sverige. Nummer to er Christian Eriksen. En fantastisk spiller på et stort lag i Premier League, sier Stefan Johansen - som har klubbkamerat John Guidetti som nummer tre.

- Jeg ser ham på trening og i kamp. Han scorer enormt med mål, men han er også en utrolig tilrettelegger, sier Johansen.

Guidetti må likevel prestere på så høyt nivå over lengre tid før han kommer med på Nordens drømmelag.

Lägerback sjef

Island har sjokkert med seier over Nederland og storseier over Tyrkia i EM-kvaliken i høst. Landslagssjef Lars Lägerback leder derfor drømmelaget – akkurat som han gjorde i fjor. Han får med seg Malmö-trener og Champions League-deltager Åge Hareide som assistent.

Bayer Münchens danske stortalent Pierre Højbjerg (19) har dannet midtbanetrio med Xabi Alonso og Philipp Lahm i høst, men han har ikke spilt nok til å komme med i VGs ellever.

Norges midtbanetalent Mats Møller Dæhli (19) faller utenfor troppen. Dæhli har vært veldig god for Norge, men har vært skikkelig ute i Cardiff-kulden. Neste år kan det være plass til både Højbjerg, Dæhli, Martin Ødegaard (16) og det langtidsskadede Ajax-talentet Viktor Fischer (20).

Brede Hangeland var med på Nordens drømmelag i 2010, 2011, 2012 og var eneste nordmann på laget i fjor. Nå har han gitt seg på landslaget, og Crystal Palace-spilleren har ikke overbevist nok til fornyet plass på VGs drømmelag.

HER ER NORDENS DRØMMELAG (4-2-3-1-formasjon):

KEEPER:

Kasper Schmeichel, Danmark og Leicester

Foretrekkes hårfint foran Ørjan Nyland og Andreas Isaksson. Schmeichel står på det høyeste nivået av de tre. Har en vanskelig jobb bakerst hos Premier League-jumbo Leicester. Gjør det bra, uten å overbevise veldig.

FORSVAR FRA HØYRE:

Omar Elabdellaoue, Norge og Olympiakos

Moderne back med fart, ferdigheter og offensiv vilje. Mestret steget fra Eintracht Braunschweig til Olympiakos. Bankers på Hellas’ beste lag. Spilte samtlige Champions League-minutter. Kan bli mer stabil og enda mer fotballsmart. Foretrekkes foran blant andre Peter Ankersen.

Simon Kjær, Danmark og Lille

Spillende stopper med playboy-look. Svært viktig for Lille, som ble nummer tre i 2013/14 og som slipper inn svært få mål. Daniel Agger og Brede Hangeland har trappet ned, og ryker ut av laget. Håvard Nordtveit og Vegard Forren må bevise mer.

Filip Helander, Sverige og Malmö

22-åringen har storspilt for mester Malmö. God i Champions League. Har blitt flyttet fra U21 til A-landslaget, men eksperter mener han bør inn i startelleveren. Danker ut Malmö-kollega Erik Johansson, Russland-proff Andreas Granqvist og FCKs Mikael Antonsson.

Nicolai Boilesen, Danmark og Ajax

Offensiv back. God teknisk og driblesterk, slik man skal være i Ajax. Et klart førstevalg for Frank de Boer. 22-åringen er også klubbens visekaptein. Foretrekkes foran FC København-backene Tom Høgli og Pierre Bengtsson.

SENTRAL MIDTBANE:

Albin Ekdal, Sverige og Cagliari

Årets midtbanespiller i Sverige. Hat trick borte mot Inter i høst. Elegant og klok toveisspiller. God fot. Toneangivende i Serie A. Svært viktig for landslaget. Internasjonalt snitt.

Stefan Johansen, Norge og Celtic

Sjefsrolle på landslaget. Styrer mye fra sin dype posisjon. Mer kreativ i en såkalt «tierrolle» på klubblaget. Herlig pasningsfot. Foretrekkes foran Pierre Højbjerg, William Kvist, Kim Källström, Sebastian Larsson og Aron Gunnarsson.

OFFENSIV MIDTBANETREER FRA HØYRE:

Gylfi Sigurdsson, Island og Swansea

Nøkkelspiller for Swansea. Stor, stor landslagshøst. Scoret begge i 2-0-seieren over Nederland i EM-kvaliken. Puttet også mot Latvia og Tyrkia. God teknisk, god avslutter – og flink til å løpe i de riktige rommene.

Christian Eriksen, Danmark og Tottenham

Klassespiller. Tottenhams beste og viktigste mann i høst. Har vært en av Premier Leagues beste spillere i år. Både servitør og målscorer. Har ro, overblikk og smarte avslutninger. Ikke like dominant for Danmark.

Lasse Schöne, Danmark og Ajax

Slepen teknikk, fint blikk og rapp skuddfot. Kåret til årets spiller i Ajax i 2013/14. Tre mål på seks kamper i Champions League i høst. Malmös Markus Rosenberg og Ajax’ Kolbeinn Sigthorsson ville vært spiss-alternativer i en 4-4-2-formasjon. Celtics John Guidetti og Evians Daniel Wass har vært gode i høst.

SPISS:

Zlatan Ibrahimovic, Sverige og Paris-Saint Germain

Selvskreven kaptein på Nordens drømmelag. Råsterk, ekstremt smidig, briljant teknikk og så mye, mye mer. Få spisser i verden er bedre enn Zlatan. Litt skadeplaget i høst. Scorer omtrent ett mål per kamp – både i serie og i Champions League.

Trener: Lars Lägerback, Island

Det bor bare litt over 300.000 på Island, men svenske Lägerback har levert glitrende resultater med i høst. 2-0 over Nederland, 3-0 over Latvia og 3-0 over Tyrkia lar seg høre.

Assistent: Åge Hareide, Malmö

Hadde egentlig gitt seg som trener, men fristelsen ble for stor. Beviste nok en gang at han er en av Nordens beste trenere. Seriemester med Malmö – og én seier i Champions League.

BENKEN:

Keeper: Ørjan Nyland, Norge og Molde

Forsvar: Peter Ankersen, Danmark og Red Bull Salzburg, Andreas Granqvist, Sverige og Krasnodar

Midtbane: Pierre Højbjerg, Danmark og Bayern München, Emil Forsberg, Sverige og Malmö

Spiss: Marcus Rosenberg, Sverige og Malmö, Kolbein Sigthorsson, Island og Ajax

Vurdert av Sindre Øgar og Knut Espen Svegaarden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder