DEN GANG DA: Henning Berg (t.v.), Kjetil Rekdal og Vidar Riseth (t.h) etter 2-1-seieren mot Brasil i VM 1998. De mener dagens landslagsspillere må takle presset. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB scanpix

90-tallsheltene om Selnæs-utspill: – Presset var mye større på oss

St. Etienne-proff Ole Selnæs (22) tar et oppgjør med forventningene og kritikken landslaget får fra det norske folk. Samtidig mener heltene fra 90-tallet at presset på dem var enda større enn det Selnæs opplever nå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norge tapte 0-1 mot Hviterussland i en begredelig treningskamp onsdag. Samtidig kokte negativiteten på sosiale medier.

Bakgrunn: Sælnes: – Folk har alltid stått og pisset på landslaget

– Det har vi aldri brydd oss om. For min del går det inn det ene øret og ut det andre øret. Folk har alltid stått og pisset på landslaget, så det skiter jeg i, sa Ole Selnæs til VG etter kampen.

– Tenk deg etter VM i 1998, da!

Spørsmålet mange stiller seg i kjølvannet er om forventningene til landslaget er for høye, eller om de er berettiget.

– Jeg synes ikke folk er negative. Det skal være et press når du tar på deg drakten og spiller for landslaget, det må spillerne takle. Folk betaler for å se dem spille. Jeg husker selv at jeg var veldig flau om vi ikke klarte å vinne foran supportere, venner og familie som satt på tribunen, sier Vidar Riseth til VG.

Han var med på landslagets enorme opptur på 90-tallet. Han startet tidenes norske landskamp, 2-1-seieren mot Brasil i VM i 1998, og fikk også ta del i «nedturen» som startet etter EM-sluttspillet i 2000.

– Presset var mye større på oss enn det spillerne opplever nå. Tenk deg etter VM i 1998, da! Folk bare forventet at vi skulle vinne hver kamp og komme oss til EM, sier Riseth.

Les også: Nordlie om kampen: – Helt verdiløs trening

– Norge kom til tre mesterskap på den tiden, kan det ha vært med på å heve forventningene til dagens landslagsspillere?

– Det kan du kanskje si, ja. For folk går jo og venter på neste mesterskap etter mange nedturer. Men nå har vi gitt dem tid til et generasjonsskifte og bygd et nytt lag. Nesten alle spillerne spiller ute i Europa og da må man kunne kreve resultater, mener trønderen med 52 landskamper.

Rekdal: Folk vil ha mer innsats

– Jeg tror folket er innforstått med at vi ikke er verdens beste fotballnasjon. Men jeg tror dette går på signaler som innsats og tæl, folk vil ha mer av det, sier Kjetil Rekdal til VG.

Matchvinneren fra den nevnte Brasil-kampen mener det er en viss forskjell på hans generasjon og de som spiller på landslaget nå.

– Det var mer faenskap, litt mer energi og litt mer spilleglede.

– Samtidig må vi innse at vi har de spillerne vi har og det er klart at folk er skuffet. Jeg tror historien fanger oss fordi forventningene er så store. Men etter i går er det lov å være skuffet, for det var tynn suppe, mener Rekdal.

Forventer at Norge kvalifiserer seg til VM

Selnæs sier han og lagkameratene ikke bryr seg om kritikken de får.

– Jeg har vært på landslaget i ett år nå, og jeg har aldri opplevd at det ikke har vært dårlig stemning utad. Innad er det god stemning. Men folk har alltid vært ganske negative til landslaget. Det lever vi ganske fint med. Vi er vant til det. Folk kan tro hva de vil, men fotballspillere er gode til ikke å bry seg om det. Vi bryr oss om det vi gjør innad, sier Selnæs, født i 1994 - samme år som Norge deltok i VM i USA. Han husker trolig ikke så mye fra forrige mesterskap Norge deltok i.

Les også: Fulham ville kjøpe Selnæs for 100 millioner kroner

Nå må Selnæs og lagkameratene prøve å tilfredsstille forventningene til nordmenn, sulteforet på mesterskap. For forventningene til VM-kvalifiseringen som starter mot Tyskland søndag er definitivt der - bare spør Vidar Riseth:

– Vi må ha forventninger til at det er mulig å kvalifisere seg til VM. Vi slo Brasil, det handler om å ha troen. Jeg er positiv til det norske landslaget, sier Riseth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder