SE PÅ MEG! Først ble han overfalt av lagkameratene, men da den felles jubelscenen var over måtte selvsagt Cristiano Ronaldo kjøre en variant på egenhånd. Foto: AFP

Kommentar

Derfor er Ronaldo «untouchable»

LYON (VG) (Portugal – Wales 2-0) Det er nok av
smårare genier. Cristiano Ronaldo (31) er ett av dem.

Fotballgeniet. Scoringsgeniet. Treningsgeniet.

Han fikk utdelt et talent, har videreutviklet det med en ufattelig vilje og det er uendelige timer i vektrommet som ligger bak når han tar sats på begge bein og vekker en sovende EM-semifinale.

Knapt noen i verden kunne kunne greid det samme. Ett lite øyeblikk er alt en stor spiller trenger.

Og derfor – derfor – er det ingen i Portugal som kritiserer ham for det veldig mange utenfor landet plukker på; et kroppsspråk som ofte ikke er så vakkert, og en følelse av at alt handler om ham selv.

Det meste gjør jo det.

O Capitão er untouchable.

(Saken fortsetter under bildet.)

JADA! Det er over. Portugal er i finalen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Og det er nesten det samme i Real Madrid. Mange utenfor klubben hakker på ham, ingen i Real Madrid, ikke supportere, ikke treneren, ikke lagkameratene. De aksepterer at dette er en del av Cristiano Ronaldo. Portugal trenger ham som han er, og det gjør Real Madrid også.

Les også: Derfor vinner Portugal

Han er selvdyrkende og selvopptatt som få, elsker å flekse med musklene, vise seg frem og noen ganger kan han nesten mistenkes for å bevege seg litt på siden av den normale verden.

Det som er helt sikkert er at han veldig ofte beveger seg på siden av den normale fotballverden.

Headingen som fikset 1-0 var et mesterverk, og han var nest sist på ballen da Nani skled inn 2-0 like etter. Da var denne semifinalen over. Ronaldo er endelig fremme der han startet for 12 år siden, i en finale.

Han som skulle gjøre Portugal til et mesterlag, får endelig sin andre finalesjanse. Hjemmetapet for Hellas i 2004 gnager fortsatt, denne gangen slipper portugiserne favorittstempelet. Denne gangen har Cristiano Ronaldo med seg et ganske middels portugisisk landslag som har sneket seg hele veien frem, dette var altså den første seieren etter 90 minutter.

Ronaldo ga en god og lang klem til sin Real-kompis Gareth Bale, og det er i og for seg enkelt i seierens stund, men så det er understreket; Ronaldo har også sine fine menneskelige sider.

I FRANKRIKE: Trond Johannessen.

Det mest underholdende som skjedde før han steg til værs like etter pause, var da lagbildet skulle tas før kampen. En av ballguttene løp bort og stilte seg ved siden av Portugal-kapteinen. Vaktene var usikre på hva de skulle gjøre. Ronaldo gliste, roet ned situasjonen og lot ham være med – og stilte til og med på en «selfie» etterpå.

Mens kveldens lykkeligste hoppet av gårde, var det ganske stillestående mellom semifinalistene i 1. omgang. De røde Wales-dragene var mye tammere i mørkegrønt, og led åpenbart av Aaron Ramseys karantenefravær. Uten hans uforutsigbarhet ble alt veldig forutsigbart.

Det var det i og for seg på motsatt side også.

Helt til geniet ordnet opp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder