EN KAMP FOR OVERLEVE: 2016 har vært en motbakke for Aalesund så langt. Her takker trener Trond Fredriksen og John Arne Riise hverandre for kampen etter 0-1-tapet for Sarpsborg 08 i mai.

EN KAMP FOR OVERLEVE: 2016 har vært en motbakke for Aalesund så langt. Her takker trener Trond Fredriksen og John Arne Riise hverandre for kampen etter 0-1-tapet for Sarpsborg 08 i mai. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Dette har gått galt for AaFK

Møter hjemmesterke Brann i kveld

Her er fredagens oddstips

I januar slo Aalesund-trener Trond Fredriksen fast at AaFK skulle bygge et kanonlag for 2016 og fremtiden. Men de 14 siste seriekampene av sesongen vil handle om å overleve i Tippeligaen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Før kveldens bortekamp i Bergen ligger Aalesund på nedrykkskvalik etter bare å ha plukket to poeng av tolv siste mulige. Forrige helg berget sunnmøringene et viktig poeng på overtid mot Rosenborg, men det var først etter at trønderne spilte med ti mann mot slutten at AaFK kom inn i kampen.

– Vi er der vi er og må finne oss i det. Vi er godt fornøyde med det poenget vi får i dag, og vi får bygd størrer selvtillit og tro i gruppa for å ta de stegene vi skal, sa Fredriksen til VG.

Oddstips på Facebook? Følg Tipster

Men det er ikke til å komme unna at Aalesund ikke har innfridd denne sesongen. Vi har satt opp noen punkter på det som har gått galt.

* Det har gått gradvis nedover med klubben fra den vakre jugendbyen. I 2013 presterte AaFK en sterk sesong med sin 4.plass. Men året etter havnet laget på 7. plass - en plassering som hadde vært dårligere om ikke laget satte inn en spurt på tampen med tre strake seirer. I fjor endte oransjetrøyene på 10. plass med 15 minusmål i målprotokollen. 57 baklengsmål var det bare nedrykkslagene Sandefjord, Mjøndalen, samt Start som var svakere på.

* Laget har over tid mistet flere profiler. Ifjor forsvant Michael Barrantes. Foran denne sesongen fortsatte utmagringen og målgarantisten Leke James reiste til kinesisk fotball. Sten Grytebust dro til danske OB, og talentet Henrik Bjørdal hoppet på et tilbud fra Brighton og engelsk Championship.

* AaFK ser ut til å ha bommet på spillerkjøpene - i hvert fall har flere av dem slitt med å innfri så langt. Foran sesongen var utskiftningen i spillerstallen større enn på mange år, hvilket kan ha bidratt til usikkerhet i troppen. John Arne Riise er en legende i norsk fotball, og ble hentet inn. Men det viste seg dessverre at han spillemessig var langt unna glansdagene.

VGs fotballjournalist kommenterer: En av de aller, aller største

* Laget kom skjevt ut fra start med fire tap på de fem første seriekampene. Og har til nå kun bokført tre seirer - to knepne triumfer over Stabæk og Bodø/Glimt i tillegg til 6-0-utklassingen av Tromsø. Og allerede i cupens 3.runde røk laget ut for nivå tre-laget Brattvåg.

Slik det står må AaFK bare se bort fra trenerens vyer før sesongen, og resten av sesongen vil handle om å beholde Tippeliga-plassen. Nå er det heldigvis for AaFK godt med tid igjen å gjøre det på. Og dessuten har laget brukbar økonomi til å forsterke stallen i overgangsvinduet.

Til kveldens kamp får laget tilbake Bjørn Helge Riise (mb). Men både Franck Boli (a) og Edward Gyasi (a) er ute her.

Brann holder 5.plass før kveldens match, og det er hjemmebane som gjelder for bergenserne. Her står laget med seks strake seirer etter at det ble 0-0 i åpningskampen mot Odd. Og kun ett baklengsmål er sluppet inn. På utebane mot Stabæk sist var laget bra med defensivt, men det kladdet offensivt (1-1).

Besøk vår oddstipsside Tipster her

Brann vant vårkampen 2-1, og vi tror bergenserne kopierer bedriften mot et rufsete Aalesund. Hjemmeoddsen er satt til 1,45. Et annet spill som kan prøves er Under 2,5 mål til 1,85. Spillestopp er kl. 18.55 og TV2 Zebra viser oppgjøret.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder