Høgmo: – Angrer ikke på laget som startet mot Ungarn

Har evaluert hva som gikk skeis i kvaliken

Skylder på effektiviteten til spillerne

Mener flere var slitne og småskadet

ULLEVAAL (VG) NFF har vært gjennom en grundig evaluering for å finne ut hva som gikk galt i playoffkampene mot Ungarn. To og en halv måned etter sier Per-Mathias Høgmo at det var helt rett å starte med Markus Henriksen på topp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Per-Mathias Høgmo har fått playoff-fadesen mot Ungarn på avstand. Desember har gått med til en grundig evaluering av hva som gikk galt. Onsdag møtte han pressen for første gang siden EM-toget gikk fløyten.

– Det har vært en veldig grundig og nyttig evaluering. Vi har hatt en evaluering internt i støtteapparatet, og så har Nils Johans Semb ledet en ekstern evaluering med spillergruppen, samt trenere i inn- og utland, sier Per-Mathias Høgmo til VG.

Rekdal: – Lurte på hva i helvete som gikk galt

Slitne og lite effektive

Det har vært stille fra landslagssjefen etter at EM-drømmen gikk i vasken. På kontorene på Ullevaal har hele kvalifiseringen blitt analysert, ikke minst kampene mot Ungarn. Etter å ha brutt 0-1 hjemme og 2-1-tapet i Budapest, har han og kollegaene blant annet funnet to konkrete punkter.

– Vi må bli mer effektive. Vi scorer på hver sjette sjanse, motstanderen på hver tredje, melder Høgmo, og fortsetter:

ANGRER IKKE: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo angrer ikke på valgene som ble tatt under kampene mot Ungarn i EM-kvaliken. Foto: Krister Sørbø , VG

– Vi så også en tendens til at mange av spillerne fikk slitasjer etter tre kamper i uken med klubblaget. Molde, RBK og Celtic spilte Europaliga på den tiden, og noen spillere mistet sentrale plasser i sin klubb. Noen ga uttrykk for at de var slitne, vi så det vi også.

Les også: – Målet er å komme til VM

– Vi hadde 15-9 i sjanser, 24-3 i cornere og 70/30 i ballinnehav over de to kampene. Effektiviteten må opp.

Forsvarer valget av Henriksen

Flere var svært kritiske til Høgmos taktiske disposisjoner under den avgjørende kampen i Budapest. Mange klødde seg i hodet da Norge startet uten spiss, men med Markus Henriksen på topp for laget som måtte score. Høgmo forsvarer fortsatt de disposisjonene han tok i november.

– Vi spilte jo med spiss. Vi spilte med den mest formsterke målscoreren. Marcus Henriksen scoret målet vi hadde i kampen, men ble liggende litt dypere, som en gjennombruddsspiller. Vi valgte den strategien etter en totalvurdering.

– Hadde laget trent på å spille med Henriksen på topp?

– Han har spilt der til daglig i klubblaget. Det er kjente komponenter blant flere spillere, som «Moi» for eksempel i Molde. Det handlet også om formspillere. Vi hadde også trent på 4-3-3 her hjemme i forkant.

Leste du denne? Mener Høgmo hadde fått sparken i annet land

– Men dere fikk aldri drillet den startelleveren som ble brukt?

– Nei, men sånn vil det være med et landslag. Noen ganger må man ta med klubbrollen inn i elleveren.

Hadde gjort det samme igjen

Høgmo mener fortsatt at dette var den taktisk beste løsningen. Hadde han kommet i tilsvarende situasjon nå, ville han gjort det samme igjen.

– Ja, fordi det å være trener handler om å ta beslutninger der og da. Jeg tar alltid den avgjørelsen jeg tror på. I etterkant vil man kunne si at noe kunne fungert bedre, men det kunne også gått dårligere, sier Høgmo.

– Du sa Henriksen var formsterk på den tiden, det var vel Marcus Pedersen også for Strømsgodset?

SLÅTT UT: Markus Henriksen depper etter 1-2-tapet i Budapest. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Joda, og det var derfor han kom innpå i begge kampene. Han hadde blant annet en stor mulighet i Budapest.

Les også: Folket vil gi Høgmo en ny sjanse

– Burde ikke Pedersen da startet kampen?

– Det kan du jo si… Men det er bra det er engasjement. Det har vært masse konstruktiv kritikk, mye nyttig som vi tar med oss videre.

Tror på VM-billett

I høst skal Høgmos menn prøve å kvalifisere seg til VM i Russland. Mange mener gruppen er enda tøffere enn den Norge hadde i EM-kvalifiseringen sist. Norge starter hjemme mot verdensmester Tyskland, Tsjekkia, San Marino, Aserbadjan og Nord-Irland er også i gruppen.

Gruppevinnerne går til VM, de åtte beste toerne spiller playoff. Høgmo går ikke med på at utfordringen nødvendigvis er tøffere.

Høgmo: – Må håndtere å gjøre feil

– Både ja og nei. Italia og Kroatia var tøft sist. Tsjekkia og Nord-Irland er kanskje ikke på Kroatia-nivå, så det bør være mulig å kjempe om de to øverste plassene, mener han.

Landslagssjefen er usikker på om «prosjekt Høgmo» har fått seg en knekk i det norske folk etter at Norge nok en gang må sitte hjemme under et stort fotballmesterskap.

– Det vil sikkert svinge. Vi var veldig nær å lykkes, derfor er det grunn til optimisme inn mot neste kvalik, sier Høgmo.

På papiret er det hans siste kvalifisering, siden kontrakten med NFF utløper i 2018. Høgmo føler ikke han «må» få Norge til et mesterskap nå.

– Det er alltid et press å være trener. Fire av trenerene i forrige kvalifiseringsgruppe mistet jobben underveis i kvaliken. Vi har ikke noe lenger perspektiv enn de to neste årene. Så får vi se hvor vi står når den tid kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder