VERDENS BESTE? Javier Mascherano fra Argentina og Barcelona var ifølge Per Ciljan Skjelbred verdens beste fotballspiller i 2015. Her er 31-åringen foran vårens Champions League-finale.

VERDENS BESTE? Javier Mascherano fra Argentina og Barcelona var ifølge Per Ciljan Skjelbred verdens beste fotballspiller i 2015. Her er 31-åringen foran vårens Champions League-finale. Foto: Matthias Schrader , Ap

VG-reporter om Skjelbreds Mascherano-valg: – Veldig merkelig

Landslagskapteinen mener Mascherano er verdens beste spiller

Glem Messi og Ronaldo. Javier Mascherano (31) var verdens beste fotballspiller i 2015.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det mener i hvert fall Norges landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred. I dag offentliggjorde Norges Fotballforbund hvilke spillere og trenere som har fått Gullballen-stemmene fra landslagssjefen og landslagskapteinen, og sistnevntes valg av verdens beste spiller må kunne karakteriseres som overraskende.

Skjelbred synes heller ikke Lionel Messi var blant verdens tre beste spillere i året som snart er slutt. Hertha Berlin-proffen ga fem poeng til Mascherano, mens Cristiano Ronaldo fikk tre poeng og Gareth Bale fikk ett poeng.

Fått med deg denne? Her er de rareste Gullballen-stemmene

Flere reagerer på Skjelbreds valg

Landslagskapteinen likte neppe at Carlo Ancelotti fikk sparken i Real Madrid etter en sesong som endte med null titler for den spanske storklubben. For han mener at italieneren fortjener prisen som verdens beste trener i 2015. Deretter fulgte Paris Saint-Germains Laurent Blanc og Juventus' Massimiliano Allegri på 28-åringens rangering.

Per Ciljan Skjelbred har foreløpig ikke respondert på VGs henvendelse der var vi ba om en begrunnelse for vurderingene som ble gjort. Talentspeider, blogger og tidligere sportsdirektør i Monaco, Tor-Kristian Karlsen, er blant de som har reagert på nominasjonene fra Norge.

https://twitter.com/tkkarlsen/statuses/670274406573350912https://twitter.com/tkkarlsen/statuses/670274510210379776

Barcelona-fan og Molde-spiss Fredrik Gulbrandsen vil ikke slakte Skjelbred for å ha rangert den argentinske krigeren på topp.

– Jeg skjønner at folk reagerer litt, men jeg kan også forsvare det delvis. Jeg er veldig Mascherano-fan. Han er en meget viktig spiller for Barcelona. Men jeg tror ikke jeg ville ha rangert han helt øverst, sier Gulbrandsen til VG.

– Hvem mener du har vært verdens beste spiller i 2015?

– Jeg tror kanskje jeg hadde gitt den til Neymar, svarer 23-åringen.

– Ser veldig merkelig ut

VGs reporter på internasjonal fotball, Trond Johannessen, mistenker Skjelbred for å blande 2014 og 2015.

– Jeg klarer ikke engasjere meg helt i dette, merker jeg, men det ser veldig merkelig ut. Det ser nesten ut som Skjelbred har blandet eller koblet de to siste årene. Ancelotti vant Champions League i fjor, og i Argentina-laget som gikk til VM-finalen var Mascherano nesten mer synlig enn Messi, slik Sabella la opp taktikken. Sånn sett stemmer tre poeng til Ronaldo og ett til Bale LITT bedre også, etter Champions League-seieren i 2014.

– Det blir interessant å høre hvordan han har tenkt. Allegri er liksom den eneste som passer inn. Det ser i hvert fall ikke ut som Skjelbred ble så imponert av at Messi dro Barcelona til Champions League-seier og serie- og cupmesterskap, sier Johannessen.

Champions League-ekspert på Viasat, Morten Langli, karakteriserer Skjelbreds valg som «sært».

– Jeg mener Mascherano er blant verdens beste defensive midtbanespillere. Og han fyller stopperrollen glimrende i Barcelona, mye på grunn av at han er så god med ball og trygg i oppspillfasen. Men det er sært å mene at han er bedre/viktigere for Barcelona enn Messi, Suarez og Neymar i den rekkefølgen. Min stemme ville gått til Messi, sier Langli.

FIFA Ballon d'Or arrangeres i Zürich 11. januar der prisene blir delt ut. Da får vi svaret på om Lionel Messi, Cristiano Ronaldo - eller Javier Mascherano - blir kåret til verdens beste fotballspiller.

TIL Å LE AV? Javier Mascherano har en krigersk innstilling på fotballbanen, men er ikke blant favorittene i kåringen av verdens beste spillere. Foto: Fernando Bustamante , Ap

Eller kanskje en helt annen?

Høgmo mener Ronaldo var best

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo stemte mer tradisjonelt. Han mener Ronaldo var den beste spilleren, fulgt av Lionel Messi og Zlatan Ibrahimovic. På trenersiden fikk Bayern Münchens Pep Guardiola fem poeng. Høgmo ga tre poeng til Sevillas Unai Emery og ett poeng til Ancelotti.

På kvinnesiden er landslagssjef Roger Finjord og kaptein Maren Mjelde mer samkjørte. Begge mener Jill Ellis fra USA var den beste treneren, og at landskvinnen Carli Lloyd var den beste spilleren.

Les også: Messi til topps for fjerde gang

Begge mener også at japanske Aya Miyama var den neste beste spilleren i 2015. Finjord har tyske Ceila Sasic på tredjeplass, mens Mjelde gir sin siste stemme til sveitsiske Ramona Backmann.

Husker du denne? Ronaldo brølte av glede etter å ha vunnet Gullballen

PS! I samarbeid med Strive ser du 2 kamper fra storturneringen ICC på VG+ i sommer. (Redaksjonelt samarbeid)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder