Start uten seier på 21 seriekamper: Tokstad-show sendte Start til bunns

KRISTIANSAND/OSLO (VG) (Start-Sarpsborg 08 1-4) Kristoffer Tokstad (24) var den store beholdningen da Sarpsborg 08 feide Start av banen i Kristiansand.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er fornøyd med moralen til guttene. Det å håndtere å dra på bortebane når vi nesten ikke har scoret mål, noe vi har blitt påminnet på ganske mange ganger. Vi har lett etter å dra i land en trepoenger, og det fikk vi. Jeg syns gutta er skarpe i hodet, jeg. Tøffinger. Jeg er litt stolt av dem i dag, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke til TV 2.

Kristoffer Tokstad stod uten en eneste fulltreffer i eliteserien før bunnoppgjøret mot Start i Kristiansand torsdag kveld.

Men høyrekanten hadde virkelig spisset formen når seierløse Sarpsborg jaktet sin første trepoenger for sesongen.

LES OGSÅ: Konradsen endte Rosenborgs Tromsø-mareritt

24-åringen scoret to før pause hvor av et av målene var en suser på halv volley. Det andre lirket han forbi Håkon Opdal etter målgivende fra Patrick Mortensen som også serverte Tokstad det første målet.

Tokstads siste mål kom da han ble nydelig frispilt 15 minutter før slutt og viste seg å være iskald da han rundet Opdal og trillet ballen i mål.

– Det var fantastisk deilig å score mine første mål for sesongen. Jeg bryr meg egentlig ikke om jeg scorer eller gir målgivende, men til nå i sesongen har jeg jo ikke levert noen av delene. Derfor var det utrolig godt å bidra såpass i denne kampen, sier Tokstad til VG Nett.

Og 24-åringen liker veldig godt å spille mot Start. Høyrekanten scoret tre i hele i fjor og har tre til nå. Av de seks målene har fem av de kommet mot Start.

- Det er nok tilfeldig, men samtidig ser vi jo at noen spillere scorerer mer mot enkelte lag enn andre. Kanskje Start er et slikt lag for meg, sier han med et smil.

Bunnduell

Oppgjøret mellom Start og Sarpsborg var før den sjette serierunden et ekte bunnoppgjør. Ingen av lagene hadde maktet å vinne i løpet av sine første fem kamper.

Seieren til Sarpsborg førte bortelaget vekk fra bunnstriden, mens Start må innfinne seg i å være ligaens svakeste lag etter seks serierunder. De ligger nå helt sist på målforskjell bak Vålerenga med sine tre poeng.

– Dette tapet og tapet for Odd i forrige serierunde er en katastrofe for oss. Vi spiller altfor dårlig defensivt, sier Starts målscorer, Tapio Heikkilä til VG Nett.

Han kommer også med et tips til sin egen trener Steinar Pedersen etter tapet.

– Det er han som bestemmer hvordan vi skal trene, men jeg mener vi bør fokusere mer på det defensive spillet vårt på trening. Slik vi gjorde i starten da vi også spilte bra defensivt. I det siste har fokuset på trening vært mer på det offensive spillet, og det mener jeg blir feil. Skal vi holde oss i Tippeligaen, så må vi gjøre det ved å være skikkelige stramme defensivt, sier Heikkilä.

Start-tapet torsdag kveld gjør nå at sørlendingene er uten en eneste seier i eliteserien på de siste 21 kampene. Vi må faktisk helt tilbake til 4. juli i fjor sist Start vant en kamp da de slo Stabæk 4-1 på hjemmebane.

LES MER: Gudjohnsen-show senket Vålerenga

Full fart i første

Første omgang på Sør Arena var av den artige sorten. Fire mål og masse sjanser var fasiten da Sarpsborg 08 og Start valset i garderoben på stillingen 3-1 til gjestene.

Allerede etter tre minutter kom det første målet. En stuss fra Patrick Mortensen fant Kristoffer Tokstad som banket inn 1-0 til Sarpsborg på halv volley.

Det tok bare åtte minutter før Start utlignet. Et strålende frispark av unggutten Mathias Rasmussen fant en ruvende Tapio Heikkilä i Sarpsborg-feltet. Den finske midtstopperen stanget på kraftfullt vis inn 1-1.

Men dette skulle vise seg å bli Sarpsborgs omgang, og etter 23 minutter var Tokstad frempå igjen. Atter en gang var Mortensen servitør da han fant høyrekanten som elegant styrte ballen forbi Håkon Opdal i Start-buret.

Ti minutter senere var det Mortensens tid til å sette ballen i mål. Pål Alexander Kirkevold la et flott innlegg fra venstre som den danske spissen kontrollert headet forbi Opdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder