BLE STRAFFET: Ronny Deila gikk på et vondt tap for Rangers i den skotske cupen. Foto: Russell Cheyne Reuters

Kommentar

VG-rapport fra Hampden Park: Ronny Deila er nok ikke Celtics problem

GLASGOW (VG) Skottene er ikke best i verden til å spille
fotball, men det er ikke mange som er bedre enn dem til å lage fotballfest.

Publisert:

Og så er de flinke til å tro at de er veldig gode i fotball.

Alle pekefingre rettes mot Celtic-manager Ronny Deila, igjen, etter straffetapet for Rangers i cupsemifinalen på Hampden Park.

Celtic-klare Ajer: – Jeg angrer ikke

Journalistene flokket seg rundt Deila da han kom til pressekonferansen, og de kjørte på med spørsmål etter prestisjetapet. «Får du fortsette?» «Vil du overleve dette?» «Hva tror du om din fremtid i Celtic?» gjentok de seg selv.

Akkurat som om Deila skulle gidde å mene noe om det.

Kanskje er Deila ferdig snart, som noen tror, kanskje er han ferdig til sommeren, som de fleste ser ut til å tro, kanskje er han Celtic-sjef til høsten også, som nesten ingen virker å tro.

(Saken fortsetter under bildet.)

FINALEKLARE: Rangers-spillerne feirer seieren over Celtic i cupens semifinale. Fra venstre: Danny Wilson, Lee Wallace, James Tavernier, Nicholas Clark og Gedion Zelalem. Foto: REUTERS

Deila vant serie og ligacup i sin første Celtic-sesong, og vinner ligaen i år også. Det holder neppe. Celtic har ikke lykkes i Europa under hans ledelse; to kvalikmisser til Champions League og svake i Europa League i fjor høst (i hans første sesong ble det tap 3-4 sammenlagt mot Inter i 16-delsfinalen).

Det snakkes om at Ronny Deila ikke har utviklet laget nok, og som øverste leder må han selvsagt ta sitt ansvar. Men det er ikke så mange som snakker om at Celtic har veldig mange middelmådige spillere, og at skotsk fotball er blitt hengende etter de siste årene. Trolig har samtlige klubber i Premier League klart større årlige inntekter enn Celtic, også veldig mange i den nest øverste engelske divisjonen.

Det betyr at det er vanskelig å få fatt på stjernene, og det begynner å bli en stund siden det var Old Firm med folk som Henrik Larsson, Mark Viduka, Brian Laudrup og Paul Gascoigne.

Skotsk stjerne: Deila ryker i sommer

Nå må man nesten være fra Skottland for å kjenne igjen spillerne.

Derfor er det ekstremt viktig for skotsk fotball at ikoniske Old Firm er tilbake, etter at skakkjørte Rangers ble sendt fire etasjer ned i 2012. Kampene dem imellom er skotsk fotball.

Og Old Firm leverte igjen, på sin måte; en grøt av herlig publikumsstøy, feilpasninger og knehøye taklinger. Fotballen trenger slike oppgjør også. Skottland gjør i hvert fall det.

RØSKET UT: Stefan Johansen og Celtic ble satt ut av den skotske cupfinalen av naboen Rangers. Her representert ved Dominic Ball. Foto: Russell Cheyne Reuters

Den blå halvdelen vant på tribunen også, ute på banen åpnet Rangers i et kolossalt tempo. Boksehanskene var av, det hadde sikkert leggskinnene vært også, hvis det hadde vært tillatt. Tøffe taklinger tas imot som menn, som da Stefan Johansen klippet ned Barrie McKay. Opp igjen.

Hva betyr vel en feilpasning her og der, bare tanngarden ofres i den neste hodeduellen?

Stakkars det laget som prøver å dra ned tempoet og holde litt på ballen. Det går nesten ikke an, det er for intenst og sånt driver de heller ikke på med i Old Firm. Det får de ta seg av i Spania...

KOMMENTAR: Messis tall er nesten ikke til å tro

Hver gang det var en sjanse, eller tilløp til en, så merket man at det ristet litt i Hampden Park, det svære stadionet dirret, og det vesle jordskjelvet forflyttet seg fra den ene siden til den andre.

Rangers var best spillemessig. Ronny Deilas menn bommet mest med pasningene. Men Celtic hadde også sine sterke perioder, som i begynnelsen av 2. omgang og 2. ekstraomgang – og sjansene var ganske likt fordelt.

«You’re being sacked in the morning», skrek de blå til Ronny Deila da Barrie McKay (21) fikk sitt livs treff i sitt livs kamp og Rangers gikk opp til 2–1. Deila slo tilbake med en jubelrunde etter Tomas Rogic' utligning, og Celtic-sjefen var centimetre unna å kunne stå igjen som vinneren da Leigh Griffiths' frispark ble slått i tverrliggeren to minutter før slutt.

FRA I FJOR: Ronny Deilas gullgrep

Straffesparkkonkurransen kunne selvsagt gått begge veier, Jeg så mange Rangers-supportere som ikke våget å se på dramaet, de snudde seg bort, og da kan man bare tenke seg hvilket fullstendig kaos som utspilte seg da Rangers slo ut nabofolket.

Da var det jordskjelv, da.

Ronny Deila hadde konstante disputter med Rangers-manager Mark Warburton og fjerdedommeren. Men Deila tok tapet som et forbilde; ble stående, trøstet sine egne og gratulerte Rangers-spillerne som gikk forbi, og ventet med å gå i garderoben til Warburton var ferdig med feiringen og klar for et håndtrykk.

• • Schmeichel etter Leicester-drama: – Tidenes verste dommer

Rangers og Celtic skal endelig kjempe om ligagullet igjen. Det er ikke sikkert Ronny Deila får være med på det.

Da jeg spurte den tidligere skotske storspilleren Stuart McCall om hva han tror om Deilas fremtid, svarte han med å vri ansiktet i grimaser i ti sekunder.

Han trengte egentlig ikke å si noe som helst.

Men Ronny Deila har lært seg dette spillet. Han sier at han ikke er stresset av presset, og er neppe det heller. Han vet godt at han kan miste jobben. Han vet at han i så fall vil få ganske godt betalt for det. Han vet at alle gode trenere mister jobben innimellom, og at han vil være en attraktiv mann på markedet.

Og han vet at han har vært trener i Old Firm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder