Branns verste mareritt heter fortsatt Mjøndalen

MJØNDALEN (VG) (Mjøndalen – Brann 1-0) De slo ut Brann av cupen i 2013. De sendte Brann ut av Tippeligaen i 2014. Nok en gang skulle Mjøndalen-spøkelset hjemsøke bergenserne.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Christian Gauseths 1-0-scoring etter 34 minutter, som kom i kjølvannet av Mads Hansens teatralske fall som endte med Mjøndalen-frispark, ble avgjørende i 4. runde-kampen. Midtbanespilleren scoret elegant, og jublet foran fortvilte Brann-supportere i bortesvingen.

– Dette var fantastisk. Vi har slitt i serien, men nå fikk vi et friminutt som vi brukte på best mulig måte. Vi har mye bedre struktur i laget vårt. Og vi skaper nok målsjanser til at vi kan unngå å kalle dette et ran, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen til VG.

Brann-trener Lars Arne Nilsen innser at laget hans bare er en skygge av den veldrevne maskinen som imponerte så stort tidligere i sesongen.

– Vi har den samme gjengen, og vi vet at vi kan. Vi må bare hjem for å jobbe hardt. Vi trenger en seier, en god opplevelse, for å få marginene på vår side igjen, sier en skuffet, men fattet Nilsen til VG etter cupexiten.

Les også: Preget Brann-spiller: – Unnskyld av hele mitt hjerte

Tre Mjøndalen-triumfer på fire år

Dermed gjentok marerittet seg for storklubben fra Bergen. Bruntrøyene fra Buskerud har påført Brann særdeles mye smerte de fire siste årene:

I 2013 vant Mjøndalen 2-1 i Bergen, og knuste rødtrøyenes cupdrøm allerede i 3. runde.

Året etter kom det mest tragiske tapet, sett med Brann-øyne, da Vegard Hansens gutter feide Rikard Norlings lag av banen og ned i OBOS-ligaen med 3-0 i returoppgjøret i kvalifiseringen.

Onsdag kveld gjentok historien seg. Laget som er nummer 10 i OBOS-ligaen vant 1-0, og dermed blir det ikke noe cupeventyr på Eliteserie-fireren i år.

Les også: Rosenborg slapp med skrekken

– Vi visste at det var mulig. Jeg synes ikke Brann har vært så veldig gode i det siste heller. Men det er ganske utrolig at vi har tre slike resultater på de fire årene mot et så godt lag, sier MIF-treneren.

– Det føles veldig fortjent. Jeg var god, laget var bra, taktikken var bra. Det var kjempeartig. Vi har hatt et helt forferdelig år. Så dette fortjente vi, sier matchvinner Christian Gauseth.

Og det var ikke så mye å si på at Mjøndalen vant. Selv om hjemmelaget tok ledelsen i etterkant av det mange mener var et feilaktig dømt frispark. Mads Hansen var mer skuespiller enn fotballspiller da han kastet seg etter en duell med Ruben Kristiansen. Frisparket endte med corneren – som igjen endte med seiersmålet til Gauseth.

Les også: Slik spilles kvartfinalene

– Der faller jeg lett. Det er ingen tvil om det. Men jeg slår ballen forbi backen, han tar opp hånden, og slår meg i brystkassen. Mange ganger i år har jeg holdt meg på bena, og prøvd å spille videre. Da får du ingenting. Du må falle for å få noe. Jeg faller kjempelett, jeg faller unaturlig. Men han tar meg. Og da vet jeg at jeg ikke får frispark hvis jeg ikke faller. Sånn er det blitt, sier Mads Hansen til VG.

Ikke minst da Ousseynou Boye var igjennom like før pause, og lobbet ballen i mål. Linjedommeren var tidlig oppe med flagget, men TV-bildene viser at MIF-spissen var onside.

Boye hadde også noen gode kontringsforsøk i andre omgang som var nær å gi scoring.

Les også: Hardtsatsende Start slo Mjøndalen etter dramatiske sluttminutter

Initiativløse og upresise

Brann hevet seg noen hakk etter pause, men den maskinfotballen som preget laget i starten av sesongen er som visket bort. Lars Arne Nilsens lag var både initiativløse, upresise og uten glød frem til Mjøndalen tok ledelsen. Hjemmelaget lå i en dyp 4-5-1, og ba egentlig Brann om å ta styringen på kampen, men gjestene tok ikke i mot innbydelsen.

Bemerkelsesverdig nok, for spillerne burde ha vært fylt med revansjelyst og fandenivoldskhet etter å ha gått på trynet mot Mjøndalen både i 2013 og 2014.

I stedet virket de nesten like paralyserte som da de rykket ned på denne arenaen for tre år siden.

– Jeg skal la det synke inn, jeg skal nyte det, for det er fortjent. Det har vært et forferdelig år, sier Christian Gauseth, rimelig fornøyd med kvelden.

Fem minutter før slutt var det imidlertid nesten et under at ikke utligningen kom. Fredrik Haugen var helt alene da han mottok ballen fire meter fra mål, men klarte utrolig nok å skyte rett på keeper.

PS! Mjøndalen-trener Vegard Hansen jublet da det ble klart at laget hans fikk hjemmebane i kvartfinalen. Men da motstander ble Sarpsborg 08 stilnet jubelen. Likevel: Mjøndalen-folket var enige om at det viktigste var å få hjemmebane.

Slik spilles kvartfinalene:

Lillestrøm - Stabæk/Aalesund
Molde - Kristiansund
Rosenborg - Vålerenga/Elverum
Mjøndalen - Sarpsborg 08
Kampene spilles 26. og 27. august.

Les også: Brann-Nilsen: – Umulig å forstå reglene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder