Full fyr mellom Fagermo og Dempsey

FOTBALL

SKIEN (VG) (Odd – Start 3–0) Start-trener Mark Dempsey mener Odd-spillerne og trener Dag-Eilev Fagermo fremprovoserte utvisningen av Lars-Jørgen Salvesen. Fagermo ber engelskmannen være mer opptatt av Starts grisespill og gir dommeren terningkast 6.

  • Sigurd Skjefstad
Publisert: Oppdatert: 06.05.18 21:36

Et omdiskutert rødt kort og påfølgende 2–0-scoring rett før pause, ble den store snakkisen i Skien søndag. Mens Odd-trener Dag-Eilev Fagermo applauderte avgjørelsen både fysisk nede på sidelinjen og verbalt i pressesonen etter kampen, mener Mark Dempsey at hjemmelaget forsøkte å påvirke dommeren til å vise ut Salvesen.

– Spillerne omringet dommeren og la press på ham, og Fagermo klappet da han trakk opp det røde kortet. Det er skuffende av en kollega, sier Dempsey.

– Dempsey burde være mer opptatt av hva hans egne spillere gjør, enn å klage på dommeren. Det var veldig godt dømt, på en farlig takling som bryter med hele spillets idé. Jeg synes det er tøft av en ung, talentfull dommer å gi rødt kort på noe ikke alle tør på eliteserienivå, sier Fagermo.

Ute av kontroll

Da Odd-treneren forlot stadion tyggende på et pizzastykke, hadde han både meldt at dommeren leverte til «terningkast 6» og at Dempsey er en «fersk hovedtrener». Til Fædrelandsvennen gikk han enda lenger:

– Han er jo totalt ute av balanse. Skjeller meg ut fordi jeg er «fucking et eller annet». Jeg hørte ikke hva han sa en gang. Han står oppe i trynet på meg og roper. Så forstod jeg på en av de andre at det var fordi jeg hadde gitt tommel opp til fjerdedommeren når de fikk rødt kort, sier Fagermo.

– Vel, jeg vil ikke si at jeg var totalt ute av kontroll. Men jeg var irritert. Han har tydeligvis ikke sett meg ute av kontroll, er tilsvaret fra Dempsey til Fædrelandsvennen.

Se alle kampene i Eliteserien direkte på Eurosport Player (redaksjonelt samarbeid).

Dommeren forstår reaksjonene

Situasjonen alle snakket om skjedde etter 40 minutters spill. Odd vant ballen etter en Start-corner, og Martin Broberg satte full fart ut av eget felt. Skrått bakfra kom Lars-Jørgen Salvesen og la svensken rett i bakken med en takling som traff ankelen.

«Halve Odd-laget» omringet dommer Sigurd Kringstad som etter hvert trakk Salvesen med seg bort fra situasjonen. Opp kom det røde kortet.

– Jeg opplever vel som alle andre unntatt dommeren, at jeg stopper en kontring og kanskje skal ha gult kort. Så kommer det røde, og den eneste grunnen jeg kan se er at reaksjonen til Odd-spillerne gjør dommeren i tvil, sier Salvesen.

Det avviser situasjonens andre hovedperson, dommer Kringstad.

– Min opplevelse på banen er at Salvesen kommer bakfra, i fart og uten mulighet til å treffe ballen. Derfor løfter jeg det til rødt kort, sier dommerne.

Etter å ha sett TV-bildene fra situasjonen, kan han forstå reaksjonene fra begge lag.

– Jeg har full forståelse for at man både kan mene det er gult og rødt. Jeg må stå for den avgjørelsen jeg tok ute på banen.

VG Live: Slik var kampen!

Dempsey rapporteres til NFF

Det dommeren ikke ønsket å si så mye om, var det som skjedde i pausen. For da lagene kom ut på banen igjen, var det ingen Mark Dempsey på Start-benken.

– Det eneste jeg gjorde var å spørre dommeren hvorfor han ga rødt kort. Ingenting mer. Så kom han inn i garderoben vår etterpå og sa at jeg ikke kunne komme tilbake på benken.

– Jeg skriver hva som skjedde i min rapport til forbundet. Start er i sin fulle rett til å komme med sin versjon, sier Kringstad.

Dempsey vil ikke ta noe selvkritikk på oppførselen sin, og viser til en samling med dommerne før sesongen der klubbene skal ha fått høre at situasjoner der spillere flokker seg rundt dommeren skulle bli hardere straffet.

– Vi var på vei tilbake i kampen, så ødela han (dommeren) den. Jeg spurte bare om hvorfor, gjentar Dempsey.

Odd med tredje strake

Kampbeskrivelsen til engelskmannen er i hvert fall korrekt. Start var det han selv kaller «diabolical» den førte halvtimen. Pasningene bakfra gikk i beste fall på tvers, traff sjelden der de skulle og virket alt annet enn betryggende.

Odd var mye mer direkte anført av en meget god Vebjørn Hoff. Men etter å ha tatt ledelsen ved et flott Fredrik Nordkvelle-skudd etter 19 minutter, slapp de gjestene gradvis inn i kampen igjen.

Kevin Kabran traff stolpen, og Lars-Jørgen Salvesen like utenfor. Men i stedet for utligning skulle Salvesen snart havne på dommerkortet av helt andre grunner. Og bare fire minutter etter utvisningen ble oppgaven for Start enda vanskeligere.

Elbasan Rashani satte inn 2–0 etter at Start-keeper Deumeland først hadde reddet et nytt Nordkvelle-skudd. Annen omgang ble en transportetappe der innbytter Tobias Laurtisen fikk æren av å sette inn 3–0.

Det betyr at Start fortsatt ikke har vunnet siden første serierunde mot Tromsø 11. mars. Odd tok derimot sin tredje strake seier i serien, og klatret til en foreløpig 6. plass på tabellen.

Her kan du lese mer om