Maars Johnsen om Bulgaria-skuffelsen: – Jeg hang med hodet

SOFIA (VG) Ikke mange hadde hørt om Bjørn Maars Johnsen (26) for tre år siden. Han jobbet med tidligere bulgarske verdensstjerner i Litex Lovech. Da Norge skulle møte Bulgaria meldte landslagsspissen seg klar til tjeneste. Gjennom VG. Han ble skuffet over ikke å få sjansen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Norge hadde blitt knust Kroatia 5–1 og hverken scoret mot Aserbajdsjan eller Sverige i 2015. Likevel Per-Mathias Høgmo gjorde det klart at det i 2015 ikke var aktuelt å prøve den norskamerikanske spissen. Spillere som Håvard Nielsen og Veton og Valon Berisha ble foretrukket. I videoen kan du selv se hvordan Maars Johnsen meldte seg på:

– Det var vanskelig å komme inn når ingen vet hvem du er. Årsaken var at jeg spilte i Bulgaria, sier Bjørn Maars Johnsen til VG.

Han legger ikke skjul på at skuffelsen var stor.

– Jeg hang med hodet og fant ut jeg måtte til andre ligaer og lag. Det har jeg også gjort, sier han.

Veien har gått via Hearts, ADO den Haag til AZ Alkmaar – og til nå 26 ligamål i Nederland og Skottland.

I underkant av to år etter VG-intervjuet kom beskjeden om at Lars Lagerbäck ville gi ham sjansen. Da ble spissen vilt glad mens faren Hasse Johnsen fikk tårer i øyekroken.

les også

Maars Johnsen ble satt ut av klubbens regime: – Helt sykt

– Jeg er stolt av å spille for Norge. Min reise har vært lang og hard, men nå må jeg ta vare på sjansene i hver eneste kamp. Jeg spiller med hjertet, sier han – født i New York og oppvokst i North Carolina.

Ytterligere en sesong senere har Bjørn Maars Johnsen vokst til en viktig del av Lagerbäcks seiersmaskin.

– Ut ifra hva har vist i tidligere var det selvsagt at han skulle starte mot Kypros, svarer landslagssjefen på VGs spørsmål.

– Han er en veldig nyttig lagspiller. Viktig i visse oppspillsmønstre vi jobber med. Og god på dødballer. Både offensivt og defensivt.

les også

Beste seiersrekke på 14 år: – Det er gull

Lagerbäck mener det fungerer spesielt godt mellom Mars Johnsen og Joshua King som spisspar.

– De fungerer godt som alle andre kombinasjoner vi har prøvd dette år. Man må ikke alltid ha en stor sterk og en mindre spiss, men oftest er den konstellasjonen ganske bra, mener han.

– Jeg vil hjelpe Joshua til å score flere mål, men håper å komme i posisjoner selv også. Først av alt står laget, melder Bjørn Maars Johnsen.

Men legger ikke skjul på at en egen scoring i Levski Stadion søndag kveld henger høyt. Målet mot Island i juni er fortsatt hans eneste for Norge. Mot Bulgaria venter han seg en fysisk tøff krig.

les også

VG-kartlegging: Nesten ingen bergensere på landslaget: – De må se seg selv i speilet

– Jeg får brukt kroppen min og vinne baller på hodet, forklarer han.

– Bulgaria var jævlig viktig for meg, sier han på godt norsk. Kompaniskapet med Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø i AZ har fått fart på språket.

I Litex hadde han VM-stjernen fra 1994, Krasimir Balakov, som trener. Bulgaria gikk helt til semifinalen i USA-mesterskapet. Men tapte der semifinalen for Italia.

– Treneren var best på treningene, smiler Maars Johnsen. Han trekker også frem den tidligere landslagsspissen Ljuboslav Penev og ikke minst Hristo Stoitsjkov. Den tidligere Barcelona-spissen ble toppscorer i 1994-VM.

les også

Lagerbäcks hjertesukk etter tilskuersvikten: – Ingen morsom opplevelse

LYKKELIG MED NORGE: Bjørn Maars Johnsen setter stor pris på å ha blitt norsk landslagsspiller. Her på trening i Bulgaria sammen med (fra venstre) Sigurd Rosted, Joshua King, Iver Fossum og Tore Reginiussen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

– Jeg lærte mye av å spille mot de bulgarske storlagene Ludogorets, CSKA og Levski Sofia. Det gikk litt tregere. Men jeg lærte mye teknisk og taktisk.

Etter stor suksess med 19 ligamål i ADO den Haag forrige sesong, har han møtte på nye utfordringer i AZ Alkmaar.

I de fire første serierundene har han kun fått sjansen i 79 minutter som innbytter. Men har allerede kvittert med to mål. Men AZ-trener John van der Brom har 17-årige Myron Bodo – med tre seriemål – som sitt førstevalg.

– De har ikke kjøpt meg for ingen ting. Jeg vil få mine sjanser og prøver å ta vare på den tiden jeg får, sier Bjørn Maars Johnsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder