Johansen-dobbel fikset drømmestart i Nations League – nektet å svare for feiringen

ULLEVAAL (VG) (Norge – Kypros 2–0) Han har vært ute i kulden i Premier League, men i Nations League-åpningen var kaptein Stefan Johansen (27) brennhet på banen. Og mystisk om feiringen hans.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg lar beina prate som regel. Det er sånn jeg er som person, sier dagens helt til VG etter å ha satt sitt fjerde og femte landslagsmål.

Kapteinens plass i laget til Lars Lagerbäck var blant de store samtaleemnene før oppgjøret. For mens Johansen har sittet på benken i Premier League har utfordrer Iver Fossum vist god form i tyske Hannover – noe landslagstreneren også bemerket i dagene før starten på UEFAs nye turnering.

Men Johansen beholdt sjefens tillit – og utnyttet den til det fulle med to scoringer før pause.

I 21. minutt avleverte han en ball til Omar Elabdellaoui, satte på turboen mot bakrom, fikk ballen tilbake og plasserte den med venstrefoten – via Kypros-keeperens fot – i nettaket foran den tomme VG-svingen på glisne Ullevaal stadion.

les også

VG-børsen: Kunne blitt vraket - var banens beste

Kryptisk om feiring

Etter Joshua Kings «hysje-feiring» i forrige landskamp var det Fulham-spillerens tur til å sende en beskjed til kritikerne ved å stikke fingrene i øret:

– Folk har meninger om masse. Dere får tolke som dere vil, sier Johansen og legger til at han forstår at hans plass i laget diskuteres.

Selv om han er opptatt av å prate med bena, brukte han god tid med journalistene etter 2–0-triumfen, Norges femte strake seier, og var siste mann i landslagsdress som forlot Ullevaal-bygget da mediesjef Svein Graff jaget ham i bussen.

Før Bulgaria-kampen føler ikke Johansen seg hverken mer eller mindre trygg på å starte igjen, tross sine to mål og BB-stempel mot Kypros (8'er på VG-børsen).

– Bossen tar ut det laget han tar ut, sier 27-åringen fra Vadsø.

Frekkas på frispark

Hans andre fulltreffer var like minst like frekt som feiringen av det første. Sammen med høyrebente Moi Elyounoussi (som tar flest dødballer) stilte han seg opp til å skyte frispark: Urko Pardo forlot keeperhjørnet sitt, mens Johansen plasserte ballen kontrollert i det åpne hjørnet.

Det var helt etter avtalen mellom de to som sto ved ballen.

– Fra det holdet var det perfekt for ham, smiler Elyounoussi.

les også

Det er så typisk han

Men denne gangen feiret Stefan Johansen ved å skli på knærne. Han sklir trolig også inn i Lagerbäcks førstelagsplaner i overskuelig fremtid.

– En klok spiller som har erfaring. Jeg vet at han alltid gjør en bra jobb for laget, men jeg hadde ikke trodd at han skulle bli tomålsscorer. Jeg var aldri i tvil om at han skulle starte, fastslår Lars Lagerbäck på pressekonferansen etter sin 14. kamp som norsk sjef.

– Han var klasse. Vi vet hvordan han er som spiller og kaptein. Vi var ikke i tvil om han, sier Joshua King om kapteinen.

les også

Maars Johnsen ble satt ut av klubbens regime:–Helt sykt

Få tilskuere

Forestillingen mot kypriotene – spesielt i første omgang – hadde fortjent flere enn de 6172 tilskuerne som møtte opp, for det svingte ofte av det norske angrepsspillet.

les også

Kaptein Johansen innser at han kan bli vraket

I hovedrollene: Johansen, selvfølgelig, men også en heltent Joshua King som med rappe føtter og en kraftfull kropp skapte mye hodebry for gjestene, mens spisspartner Bjørn Maars Johnsen utfylte ham godt som urokkelig oppspillspunkt.

– Resultatet er det viktigste. Jeg er glad vi fikser det. Null baklengs og tre poeng er godkjent, sier Lagerbäck.

Det ble roligere etter pause. King og «Moi» kunne sørget for et mer spektakulært resultat, men det lignet totalt sett en prestasjon i god Lagerbäck-ånd: Farlige dødballer, bakromstrussel, et velorganisert lag og kun to målsjanser imot.

Keeper Rune Almenning Jarstein stoppet den ene, Håvard Nordveit den andre – med det midtstopperen selv beskriver som «en god blokk».

les også

Lagerbäck bør vrake kapteinen sin

Lagerbäck har nå ledet Norge til fem strake seirer mot Australia, Albania, Island, Panama og nå Kypros. Det har ikke skjedd siden september 2009 – mai 2010 under Egil «Drillo» Olsen.

PS! Bulgaria hadde to skudd på mål og slo Slovenia 2–1 på bortebane i den andre kampen. Norge møter Bulgaria i Sofia søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder