Champions League virker fjernt for RBK etter vondt tap: – Det blir tøft

GLASGOW (VG) (Celtic – Rosenborg 3–1) Det startet så optimistisk med sjokkscoring av Birger Meling. Men endte med en real leksjon angrepsfotball – og komfortabel seier til Celtic.

– Vi spilte slik vi ville fra start, men fikk noen problemer mot slutten av 1. omgang. I pausen ble vi enige om å komme ut av «boksen» enda kjappere, men så skjedde det samme rett etterpå (mål nummer to imot kom bare 40 sekunder ut i 2. omgang). På 2–1 hadde vi fortsatt en sjanse til å komme tilbake, men fotball er et spill som består av tabber, og jeg tror vi gjorde en tabbe. De fortjente å vinne, sier Rini Coolen på pressekonferansen etter det vonde 1–3-tapet.

Neste uke venter returoppgjøret på Lerkendal, der Rosenborg må prøve å snu tomålstapet i Glasgow. Klarer de ikke det, blir det 3. kvalifiseringsrunde i Europa League (mot Cork) i stedet for samme kvalifiseringsrunde i Champions League (mot AEK Athen).

Tore Reginiussen medgir at det ikke er noe godt utgangspunkt. Han er åpenbart betenkt etter nederlaget i Glasgow.

– Vi fikk en god start, men så ble det bare tyngre og tyngre. Vi slipper inn to mål, ett før og like etter pause, som gir Celtic veldig momentum, sier Tore Reginiussen.

På spørsmål fra VG om han er glad for at det ikke ble større tap svarer RBK-kapteinen: – Ja, dem bombarderte oss i store deler av 2. omgang. Det ble veldig tøft. Og vi må være så ærlig å si at vi var sjanseløse, sier Reginiussen.

VG Live: Les fullstendig referat fra kampen her!

Rosenborg fikk drømmestart på kampen. Etter 15 spilte minutter serverte de angrepsfotball av høy klasse. Pål André Helland danset gjennom Celtic-forsvaret med en halv Zidane-piruett – fant Nicklas Bendtner som ventet på løpet til Birger Meling – før den lille store venstrebacken banket inn 0–1.

Sjokk for hjemmelaget. Og fryktelig stille blant de om lag 50.000 tilskuerne på sommervarme Celtic Park. Håpet om Champions League på Lerkendal i høst – akkurat som i storhetstiden på 90-tallet med åtte på rad – var tent.

Landslagsspiller Kristoffer Ajer, midtstopper i Celtic, fortvilte uten at han hadde direkte skyld i baklengsmålet. Men han smilte etterpå utenfor hjemmebanen.

– Vi visste Rosenborg ville gjøre det vanskelig for oss. De fikk en perfekt åpning med et tidlig mål, et viktig bortemål, så hvem som går videre til neste runde i kvalifiseringen til Champions League er et åpent spørsmål, sier Kristoffer Ajer.

les også

Malmö-flørt, utblåsninger og sviktende utvikling: Grunnene til at Kåre måtte gå

Men Celtic ristet av seg kalddusjen temmelig fort. De festet grepet på midtbanen. Og presset RBK lenger og lenger bakover mot egen 16-meter.

James Forrest, som ble matchvinner da skottene slo ut RBK i fjorårets kvalifisering (1–0 sammenlagt), testet André Hansen med et godt skudd etter halvtimen.

Fire minutter etterpå skrek hele Celtic Park på straffe. Vegar Hedenstad var åpenbart heldig da han slapp unna etter den vel tøffe nærkampen med Olivier Ntcham med fortid i Manchester City.

Den belgiske dommeren Bert Vertenten var oppe i situasjonen – tenkte seg om to sekunder – men lot spillet gå.

les også

Kaos om Coolen-ansettelsen: Koteng kaller Ingebrigtsens uttalelser for løgn

To minutter før pausesignalet kom imidlertid utligningen. Scott Sinclair kom seg fri på høyresiden. Han fant Odsonne Edouard. Franskmannen som kom fra Paris Saint Germain for rekordsummen 100 millioner kroner gjorde opp for en del av pengene, med en kjapp avslutning i mål, hvor han lurte Even Hovland i forkant.

– Jeg fikk ikke tettet igjen beina før han (Edouard) fikk skyte. Bittert at de skulle få 1–1 der, like før pause. Og da de fikk 2–1 rett etter pause fikk de trua. Nå må vi bare tenke offensivt foran returkampen, sier Even Hovland.

Fansen hadde ikke kommet seg ut av ølkøen fra hvilen før det igjen eksploderte. Denne gangen med en klassescoring fra Ntcham. Fra VM-vinner-landet Frankrike han også. Og fra 18 meter skrudde han ballen i krysset til André Hansen.

Men så var det keeper-Hansen i sin røde drakt som eide kampen. Ganske lenge, faktisk. Gang på gang måtte han i aksjon med glitrende keeperspill. Fire store sjanser avverget han før løpet var kjørt for RBK.

På spørsmål fra VG om den dramatiske uken etter sparkingen av trenerduoen Kåre Ingebrigtsen, og Erik Hoftun har påvirket laget, sier han: - På mange måter er jeg stolt, med nye trenere i spissen, hvordan vi har håndtert det med mye trykk utenfra. Og hvordan vi klarte å spille fantastisk god «bortefotball» i Europa den første halve timen. Det har skjedd veldig mye den siste uken, så dette kan vi være stolte av.

Anders Trondsen gjorde en skjebnesvanger pasningsfeil 15 minutter før slutt, og serverte ballen i beina på Forrest. Han spilt Edouard. Alene mot Hansen gjorde han ingen feil, og løftet ballen enkelt i mål.

– På dette nivået kan man ikke gjøre slike feil. Da blir man straffet, konstaterer Nicklas Bendtner.

SPIKEREN I KISTA: Edouard har akkurat lobbet inn 3–1–og feirer på dette viset. Foto: LEE SMITH / REUTERS

–Har den siste ukes utenomsportslige fokus forstyrret dere?

– Vi har fokusert på denne kampen helt siden forrige kamp. Vi forholder oss profesjonelt til det, sier Bendtner.

– Så dere har ikke påvirket dere?

– Det er vanskelig å svare på, sier Bendtner.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder