TO GODE VENNER: Ole Gunnar Solskjær (t.h.) og agent Jim Solbakken har kjent hverandre siden de møttes på Clausenengen-trening i 1991. Her er de sammen på Gardermoen etter «krisemøtet» med Kjell Inge Røkke i 2012. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Solbakken involvert i ni Solskjær-kjøp

CARDIFF (VG) Dersom Mats Møller Dæhli (18) blir Cardiff-spiller, er det tiende gang Ole Gunnar Solskjær (40) som manager er i forhandlinger med sin venn og tidligere forretningspartner Jim Solbakken ved en overgang.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Alle de foregående ni overgangene har skjedd over en periode på drøye tre år - siden Solskjær ble manager i Molde i januar 2011.

Gjennom Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen får VG opplyst Solbakkens formelle roller i overgangene Solskjær gjorde som Molde-manager.

Hans foreløpig eneste kjøp som Cardiff-sjef, er Magnus Wolff Eikrem (23). Også i den overgangen var Jim Solbakken involvert - som spillerens representant. Det bekrefter FIFA-agenten i en sms til VG. Han har ikke latt seg intervjue i denne saken.

Mats Møller Dæhli (18) ventes å være det neste Cardiff-kjøpet. I dette tilfellet jobber Solbakken på oppdrag for Molde FK, opplyser Tarje Nordstrand Jacobsen.

VG LIVE: Følg Cardiff - West Ham direkte fra kl. 16.00.

- Diskutert internt

For selv om agenten har vært «tett på» den 18-årige A-landslagsspilleren i mange år, har han ingen avtale med Dæhli. Det gjelder for flere spillere der Solbakken omtales som agent eller rådgiver.

Et motsatt tilfelle er landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland. Han bekrefter overfor VG at han har en «fast avtale» med Solbakken, men ifølge Nyland kom den i stand etter at han kom til Molde som Bosman-spiller. Derfor var ikke Solbakken direkte involvert da Molde hentet Nyland fra Hødd.

- Vi er fornøyde med dealene vi har gjort med Jim, sier Tarje Nordstrand Jacobsen til VG.

Han kjenner godt til at koblingen Jim Solbakken/Ole Gunnar Solskjær diskuteres. Den har også vært omtalt i England etter Solskjærs inntreden i Cardiff - blant annet av The Guardians fotballskribent Raphael Honigstein.

- Så lenge Jim er transparent i alt han gjør når det gjelder klubber og spillere, er det helt problemfritt, sier Molde-direktøren.

- Kjente dere litt ekstra på det da dere hentet fem spillere sist sommer - der Jim Solbakken enten representerte Molde eller spilleren?

- Det ble diskutert internt. Dette var spillere blant flere andre navn vi endte med, svarer Jacobsen.

- Uproblematisk

NUMMER 9? Mats Møller Dæhli (18) ankommer Vale Resort i Cardiff den 5. januar. Foto: Bjørn S. Delebekk


Én av dem var spissen Fredrik Gulbrandsen (21), som før overgangen var i dialog med Lillestrøm om en forlengelse av kontrakten der.

Da brukte Gulbrandsen Solbakken som en «sparringpartner» i dialogen med LSK, forteller Lillestrøm-leder Torgeir Bjarmann til VG. Spilleragenten uttalte seg også flere ganger i mediene om Gulbrandsens LSK-fremtid.

Men da Molde kjøpte Gulbrandsen, representerte Solbakken fotballklubben.

- Er det uproblematisk å være en slags rådgiver først, deretter representere en annen part?

- Det er uproblematisk hvis man følger regelverket. Og det gjør vi. Nettopp derfor er vi veldig transparente med det. Man må selvfølgelig være klar på hvilke hatter man har til enhver tid, sier Molde-direktøren.

Regelverket i Norge er at en agent kun kan representere én side i hver overgang. Men det er ikke uvanlig at agenter veksler mellom å representere klubber eller spillere i forskjellige overganger.

Gammelt vennskap

Tarje Nordstrand Jacobsen legger til følgende:

- Det skapes lett et inntrykk av at det bare er Jim Solbakken som er involvert. Han var like mye involvert, kanskje enda mer, før Ole Gunnar Solskjær kom til Molde. Akkurat nå har vi spillere i Molde som er representert av fire andre agenter enn Solbakken, påpeker Molde-direktøren.

Les også: Historien om Solskjær (krever VG+ abonnement).

Vennskapet Solskjær/Solbakken går langt tilbake i tid. Han dukket første gang opp i norske avisspalter i 1999 - da han av Dagbladet fikk merkelappen «gammelkompis fra Clausenengen», Solskjærs hjemklubb i Kristiansund.

I november 2000 skrev Stavanger Aftenblad at Solbakken overtok alle utenomsportslige saker for Solskjær gjennom firmaet Solution. Minus kontraktsforhandlingene, som Solskjærs daværende agent Rune Hauge skulle ta seg av.

Siden har Solbakken fungert som rådgiver for den norske fotballprofilen. Da Solskjær møtte Cardiff-eier Vincent Tan i London, rett før han ble presentert som ny manager, var også Jim Solbakken med.

Deres forretningssamarbeid gjennom firmaet «Solution» startet i 2000, men ble avsluttet for fem år siden. Den nåværende Cardiff-manageren solgte aksjene sine da han ble reservelagstrener i Manchester United i 2008 - for å unngå å havne i interessekonflikter som trener.

Jim Solbakken har ikke besvart VGs henvendelser rundt denne artikkelen, men har tidligere svart på koblingen mellom han og Solskjær.

9. juli i fjor, i overgangsvinduet der Molde og Solskjær kjøpte fem spillere med Solbakken involvert, sa han følgende til VG:
- Jeg skjønner at folk synes jeg er vel tett på Solskjær og Molde Fotballklubb. Mange er sure fordi Molde har mange penger. Men det er ikke min feil, sa Solbakken.

Ole Gunnar Solskjær svarte følgende til TV 2 sist sommer da TV-kanalen konfronterte den daværende Molde-manageren med at han gjorde flere overganger der Solbakken var involvert:

- Jeg vet ikke om folk snakker så mye om det, men hvis du er ute etter nye spillere så trenger du noen som du kan stole på og som kan holde ord. At vi har personlige relasjoner synes jeg bare er positivt, sa Solskjær.

PS!Lørdag ettermiddag oppdaterte VG denne artikkelen. Oversikten viser nå at VG har fått dokumentert ni overganger (ikke åtte) der Solbakken har representert én av sidene (kjøpende klubb/selgende klubb/spilleren) når Solskjær har handlet spillere til Molde og Cardiff.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool12111028101834
2Leicester City128222982126
3Chelsea1282227171026
4Manchester City1281335132225
5Sheffield United12453139417
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder