NY VEI TIL GULLET: Molde-spillerne jubler etter en scoring mot Vålerenga denne sesongen, og vant til slutt Tippeligaen med god margin. Nå varsles det at seriegullet skal avgjøres med et sluttspill.
NY VEI TIL GULLET: Molde-spillerne jubler etter en scoring mot Vålerenga denne sesongen, og vant til slutt Tippeligaen med god margin. Nå varsles det at seriegullet skal avgjøres med et sluttspill. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Ønsker store Tippeliga-endringer

Vil redusere til 12 lag

FOTBALL

Fem lag kan rykke ned

ULLEVAAL (VG) Norsk Toppfotball foreslår å innføre store
forandringer i ligastrukturen. Færre lag, sluttspill og cupfinale i mai er anbefalingen.

Publisert: Oppdatert: 06.11.14 21:22

Det kom frem på en pressekonferanse på Ullevaal stadion i ettermiddag. Sammen med det nederlandske selskapet Hypercube har et utvalg jobbet i flere måneder med utgangspunkt i å optimalisere ligastrukturen.

- Vi er avhengig av å øke inntektene og disponere pengene på en annen måte. Og det som er hovedpoenget: Forbedre ligastrukturen. Dette er ikke en endelig rapport. Det er blitt sendt ut til klubbene for en ny høringsrunde. På basis av det vil NTF-styret lage en innstilling, sier Jo Bergsvand i Norsk Toppfotball.

- I løpet av disse studiene fant vi ut at flere ligasystemer er attraktive for norsk fotball. Vi har endt opp med tre forslag, sier Pieter Nieuwenhuis i Hypercube.

Alternativ 1: 12 lag i Tippeligaen der alle spiller mot alle før de seks beste og seks dårligste spiller om Europacup og å unngå nedrykk.

Alternativ 2: 14 lag i Tippeligaen der alle spiller mot alle så vil de fire øverste lagene gå inn i en gruppe som spiller om seriemesterskapet. De midterste åtte går inn i en cupløsning som gir vinneren en sjanse til å kvalifisere seg til Europa. De to nederste kjemper mot nedrykk.

Alternativ 3: 14 lag i Tippeligaen som er lik alternativ to. Forskjellen er at de seks midterste lagene spiller om sjansen til å kvalifisere seg til Europa og de fire nederste spiller om nedrykk.

Cupfinale i mai?

Jo Bergsvand mener både økonomien, det sportslige produktet og TV-interessen vil øke hvis norsk fotball bestemmer seg for et av forslagene som utvalget har konkludert med.

Utvalget foreslår også at cupfinalen spilles i mai slik at norgesmesteren går rett til Europacup-spill i juli to måneder senere. Videre foreslås det at nivå tre vil bestå av to ligaer mens nåværende 2. divisjon – med fire avdelinger – blir opprettholdt som et nivå fire.

- Nå går denne rapporten ut til klubbene. De har denne måneden på å evaluere den. 26. november blir det et nytt møte på Gardermoen der vi skal diskutere dette sammen med klubbene. Det vil danne grunnlaget for en endelig rapport. Den vil NTF overlevere til toppfotballutvalget. Gitt at det kommer til en anbefaling, så er målet at det kommer til en behandling på fotballtinget i mars, sier Jo Bergsvand.

- Det er mest naturlig å se på dette i syklus med TV-avtalen. 2016 som et overgangsår og full implementering fra 2017, tillegger Norsk Toppfotball-lederen.

- Jeg opplever at klubbene er veldig positive. Du får en mer spisset konkurranse. Sannsynligvis jevnere kamper og heving av kvaliteten. Målsettingen er at vi skal hevde oss bedre i Europa.

Her kan du lese mer om