TALENT: Alen Halilovic (i gult) har virkelig blomstret i Sporting Gijón. Her er han i duell med Rayo Vallecanos Bebe, som for øvrig floppet i Manchester United, under en kamp i midten av september. Foto: , GETTY IMAGES

Tror Barca-talentets gjennombrudd inspirerer Ødegaard

Ekspert: – For første gang kan være lurt å tenke kortsiktig

Alen Halilovic (19) gikk rett fra B-lagstilværelse i Barcelona til en nøkkelrolle i Sporting Gijon. Det inspirerer Martin Ødegaard (16), tror La Liga-ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kroatiske Halilovic har vært kanongod på øverste nivå i Spania etter at han ble lånt ut fra Barcelona i slutten av august. To ganger på rad har han blitt kåret til månedens spiller i Sporting Gijon.

På 10 ligakamper har han to matchvinnerscoringer og tre målgivende. Den elegante 19-åringen har på kort tid blitt hjernen i laget.

– Han er involvert i det aller meste. En talisman offensivt på et lag som ikke har så mange målscorere, beskriver Petter Veland.

Fikk du med deg? Ramos svarte Neymars drømmemål med brasseperle

Han er ekspert på spansk fotball og ser de aller fleste av Sporting Gijons kamper.

Halilovics korte fotballhistorie har flere paralleller til Martin Ødegaards enda kortere karriere. Begge var rekordgutter i hjemlandet, ble tidenes yngste landslagsspillere for henholdsvis Kroatia og Norge – og som tenåringer ble de ble solgt til hver sin spanske gigant.

– Ødegaard får nok med seg dette, og jeg tror det vil inspirere ham, sier Veland.

Sett denne? Rekordgutten Halilovic er Kroatias Ødegaard

Ikke spesielt god for Barca B

De fleste regner med at Ødegaard kommer til å bli lånt ut fra Real Madrid Castilla. Veland mener timingen kan være riktig på nyåret – i hvert fall hvis Norge slår Ungarn i playoff-kampene og tar seg til EM i Frankrike.

– Han skal ha en langsiktig tankegang, men et eventuelt EM-sluttspill gjør at det for første gang kan være lurt å tenke kortsiktig. Han skal uansett tilbake til Madrid i juni, mener han.

GODE KAMERATER: Barcelonas kroatiske midtbanespillere Ivan Rakitic og Alen Halilovic småprater på Barcelonas treningsfelt i august. Foto: Quique Garcia , Afp

Halilovic er et par år eldre enn Ødegaard. Han spilte fast for Champions League-klubben Dinamo Zagreb før han dro til Spania. Dessuten er Barcelonas B-lag på nivå to, ett nivå over Castilla.

– Det er faktorer som taler for at det er for tidlig for Ødegaard, påpeker Veland.

– Men Halilovic var ikke spesielt god for Barcelona B. Han slet med å komme seg på riktig hylle nivåmessig, og han slet med å få ut potensialet sitt, sier Veland og argumentere for at det kan være noe i at «Ødegaard er for god for Castilla».

RONALDO-HVISKING: Hevder Ronaldo hvisket dette til PSG-sjefen

Noen ganger må man kanskje opp på et visst nivå for å få brukt ferdighetene sine skikkelig.

– I La Liga er det veldig mange fine eksempler på den karriereveien. I tillegg til Halilovic, har du Marco Asensio i Espanyol. Det er to stykker som har gått opp ett nivå og som nå gjør det veldig bra, mener Veland.

– Utlånet til Sporting er veldig bra og viktig for meg. Jeg får spilt mye og jeg føler meg bra. Drømmen er å spille for Barcelona, men det beste nå er å få spilletid i Sporing, sier Halilovic ifølge Twitter-kontoen barcastuff.

Også Barcelona-sjef Luis Enrique virker fornøyd.

– Halilovic er heldig, for jeg ser nesten hver Sporting-match… Han er på et godt lag for å forberede seg til Barcelona, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder