Fem keeperscoringer på 52 år med norsk toppseriefotball

Klarer du de fire keeperne som har gjort det samme som Opdal?

FOTBALL

Da Håkon Opdal (33) måkte inn Starts 1-1-mål mot Vålerenga fredag, var han garantert den første keeperen på øverste serienivå som scoret fra egen banehalvdel. Men det er flere «målmenn» av Opdals kaliber i norsk toppseriefotball.

Publisert:

Fire andre har gjort det samme som tidligere landslagsspiller Opdal gjorde på Ullevaal fredag: Score som keeper i en norsk seriekamp på øverste nivå (siden toppserien fant sin form i 1963).

Her presenterer VG listen. Den aller første spilte også for et lag i gulsorte drakter – og felles for alle fem er at det var kampens siste scoring.

1. Frode Grodås, 6. oktober 1991. For Lillestrøm mot Tromsø (6-1).

Nest siste serierunde på Åråsen. I en kamp der svenskebacken Dennis Schiller dominerte for LSK, ropte hjemmefansen på Frode Grodås da Lillestrøm ble tilkjent straffespark. Med karismatikeren Ivar Hoff på LSKs trenerbenk ble supporterne bønnhørt, Grodås jogget over hele banen, bestemte seg for hvilket skuddhjørne før han passerte midtstreken – og satte 6-1-målet fem minutter før slutt.

– Jeg har ikke scoret siden 1981. Da spilte jeg i Hornindal (6. divisjon). På grunn av en fingerskade ble jeg fylttet frem som spiss i en kamp, fortalte Frode Grodås etter matchen.

2. Henning Friise, 18. oktober 1992. For Mjøndalen mot Brann (1-1).

Siste serierunde på Nedre Eiker. Keeper-Friises poenggivende 1-1-scoring på straffe etter 64 minutter var faktisk nedrykksklare Mjøndalens siste toppseriemål inntil bruntrøyene returnerte til øverste nivå denne sesongen.

– Han som vanligvis tok straffene for oss (Per Ivar Fornes) ble felt. Alle sto tafatte mens han lå nede så jeg gikk bare opp og skjøt. På den tiden satte de fleste ballen til den ene siden, så jeg plasserte den midt i mål, mimret Friise til VG i fjor.

3. Morten Bakke, 27. august 2000. For Molde mot Bodø/Glimt (7-1).

21. serierunde på det som i dag heter Aker stadion. Den store spilleren i denne kampen var Molde-spiss Bernt Hulsker (i dag VGTV-profil), som med hattrick og én målgivende terroriserte Glimt-forsvaret. Men da Hulsker fikset straffe og hadde planlagt å ta den selv for å sette sitt fjerde for dagen, dukket Moldes mangeårige, solide sisteskanse Morten Bakke sånn plutselig opp i motsatt straffefelt.

Bakke satte kampens siste mål – Moldes syvende – etter 74 minutter.

– Jeg kunne scoret fire mål i den kampen. «Bakke-Lars» ville det annerledes. Med godkjennelse fra bestekompis og kaptein Fostervold (Knut Anders) kløv mannen med militærsveisen opp og dundret ballen i mål. To mann jublet – Bakke og Fostervold, melder Hulsker til VG i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet!

4. Adin Brown, 2. juli 2007. For Aalesund mot Rosenborg (2-2).

Den tøffe amerikaneren med hjelmen sprengte grenser da han beinet opp da Aalesund-kompisen Lasse Olsen tok et av sine signaturinnkast inn i Rosenborgs 16-meter på Lerkendal. Brown hjelme-headet inn 2-2-målet fire minutter på overtid, og selv om det ble diskutert om RBK skulle hatt frispark i forkant, ble AaFK-keeper første burvokter som scorer utenom straffespark i norsk toppserie – mot den regjerende seriemesteren på Lerkendal.

– Det er nesten uvirkelig at en keeper kommer løpende hundre meter med hjelm – og scorer, sa Aalesund-trener Per Joar «Perry» Hansen til VG.

Selv slet Brown med krampe etter å ha tatt to turer opp til Rosenborg-målet – med påfølgende returløp til egen kasse.

– Hadde noen sagt dette til meg på forhånd, hadde jeg begynt å le. Det er jo helt surrealistisk, sa Adin Brown etterpå.

5. Håkon Opdal, 25. september 2015. For Start mot Vålerenga (1-1).

Fra egen halvel sendte Starts burvokter i vei et frispark, som isolert sett ikke var særlig presist. Men ingen med Start-følelser vil noen gang tenke på det, ettersom Vålerenga-keeper Sascha Burchert var ekstrem slepphendt og lot ballen passere i mål.

Tidligere landslagskeeper Opdal vet selv hvordan det føles å gjøre en tabbe på Ullevaal stadion – og beklaget sin hemningsløse feiring etterpå.

– Jeg ble litt revet med siden scoringen var så viktig for oss. Jeg klarte ikke holde noe tilbake, men jeg føler med keeperen på andre siden. Det var ikke så bra. Det var null tanke bak det som skjedde etterpå, forklarte Opdal til VG og bekrefter at det som garantert blir en «YouTube-hit» er hans første scoring noensinne.

– Jeg kan ikke si at jeg skjøt. Det blir håpløst. Han redder jo den 999 av 1000 ganger, meldte Opdal.

PS! Vålerenga-keeper Gudmund Taksdal Kongshavn ble av enkelte kreditert 2-2-scoringen for VIF mot Viking i juli 2013. Men det var et selvmål av daværende Viking-forsvarer Håkon Skogseid.

Her kan du lese mer om