FORVENTER HARDKJØR: Omar Elabdellaoui, her fra mandagens møte med pressen på Hilton-hotellet i Roma, skal sammen med det norske forsvaret forsøke å holde nullen mot Italia. Det kan bli vanskelig. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Skremt av Italias hjemmerekke: – Må spille vår beste landskamp – noensinne

Sjekk Italias kvalifiseringsresultater på hjemmebane de siste 16 årene

ROMA (VG) Man må helt tilbake til 1999 for å finne sist italienerne tapte en kvalifiseringskamp på egen jord. 38 kamper senere må de norske landslagsgutta gjøre det.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I hvert fall om Kroatia slår Malta, som forventet, i sin siste EM-kvalifiseringskamp. Skal Norge gå direkte til EM, er det da kun seier som er godt nok i Roma. Det er «umulig» å si umulig i fotball, men når tilfellet er Italia er det vanskelig å la være.

Siden 2-3-tapet for Danmark, der Jon Dahl Tomasson scoret det avgjørende målet i september for 16 år siden, har de blåkledde 32 seirer og seks uavgjort på eget gress i kvaliksammenheng.

Og nå kommer Norge ...

– Vi har vært veldig gode bak, med null mål mot oss på fem kamper. Men denne kampen blir det ekstra viktig å være tette. Vi møter et veldig godt italiensk lag, i hvert fall her hjemme. Du er sikkert klar over statistikken? Jeg er klar over det selv ... sier Omar Elabdellaoui til VG.

Norge sliter borte: 115 kamper, 35 seirer og null «storskalper»

Som fotballspillere flest tenker Norge-backen minst mulig på «stygge» statistikker, men under solen i Roma klarer han ikke unngå å tenke når VG viser ham Italias hjemmerekke på 38 kamper uten tap – som blant annet strekker seg over tre A4-sider.

– Vi må spille opp mot vår beste landskamp noensinne. Vi må være veldig gode. Det blir en veldig, veldig tøff kamp. Noen mener det blir enklere fordi Italia allerede er kvalifisert. Det tror ikke jeg i det hele tatt, sier Elabdellaoui, og får støtte av en rekordjaktende keeper Ørjan Håskjold Nyland.

Conte før Norge-møtet: – Å tape er å dø

– Det tyder på en enorm stabilitet. At de gjør akkurat det de må for å ta poeng, for å vinne og ikke tape. De er spesialister på det. Så er det på tide at de taper en gang, sier Nyland.

– Må du spille din livs beste landskamp for at dette skal kunne gå?

– Ja, det kan være. Men hvis laget spiller sin beste landskamp i landslagshistorien vår, er det nok til å vinne.

Kan ende i playoff: Disse stjernene kan Norge møte

Kontrollerer hjemme

Under Antonio Contes ledelse har det ikke sprudlet av italienerne i Italia, men siden laget knapt slipper inn mål, har det holdt å score ett og to mål i hver hjemmekamp.

VG+: Franco Baresi om 1-2-tapet for Norge, Rosenborg-nederlaget og karrierens høydepunkt (krever abonnement)

I denne EM-kvalifiseringen er det kun Kroatia som har klart å ta poeng borte mot Italia. Aserbajdsjan, Malta og Bulgaria tapte alle med ett mål.

Historisk sett er Italia langt mer skremmende. Til sammen i kvalifiseringene siden tapet for Danmark har laget scoret 82 ganger i Italia og sluppet inn kun 18 mål.

Høgmo: – Den vanskeligste bortekampen du kan ha

I kvalifiseringen til EM i 2012 holdt Emiliano Viviano (Sampdoria) og Gianluigi Buffon (Juventus) nullen i samtlige fem hjemmekamper.

– Nei, jeg vil gjerne slippe å se listen, sier midtstopper Vegard Forren da VG presenterer dem for ham.

– Vi må fortsette med å bygge på det vi har gjort. Det er mye selvtillit i gruppen. Vi må jobbe videre med den defensive tryggheten og går til kampen med troen på at vi kan holde tett. Så får vi håpe at vi kan få en sjanse eller to til å avgjøre, sier Molde-spilleren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAN FÅ SPISSPLASSEN: Det står mellom Joshua King (bildet) og Alexander Søderlund på topp for Norge mot Italia. Sistnevnte spilte, og scoret sitt første landslagsmål, mot Malta. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Ingen norsk bortesuksess

Men den norske landslagshistorien er ikke lys når det kommer til avgjørende bortekamper. Faktisk har det knapt skjedd at Norge har slått et storlag på fremmed gress.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmos håp er at lag som Jugoslavia, Litauen, Frankrike, Irland og Armenia i tillegg til Kroatia har klart uavgjort i Italia i dette årstusenet.

EM-håpet: Italia-resultatene som åpner for norsk skrell

Problemet er bare at uavgjort trolig ikke er godt nok til å gå til EM.

– Statistikk er til for å brytes en gang. Italia er et solid lag og fantastisk gode til å spille på resultater. Statistikk gir jeg egentlig F i. Vi kommer til å gå for å vinne, så får det første tapet komme mot Norge, sier Stefan Johansen.

– Selvfølgelig har vi en sjanse. Italia er allerede videre. Selv om den italienske mentaliteten er at de alltid vil vinne, spesielt på hjemmebane, er jeg ikke sikker på om de er like giret som de ville vært om de ikke allerede var sikret, sier Joshua King.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder