I TYRKIA: Morten Gamst Pedersen har startet sitt nye fotballiv i tyrkiske Karabukspor. Her fra lagets trening i går kveld. Foto:

Gamsten beholder superlønnen i Tyrkia

Nordmannen til VG om Tyrkia-eventyret: - Noe helt annet enn England

KARABUK (VG) Morten Gamst Pedersen (32) kunne gått gratis til mer attraktive klubber enn ukjente Karabukspor.

Jon Martin Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Engelske, tyske og andre tyrkiske klubber kom med forespørsler om Gamst Pedersens tjenester i løpet av sommeren.

Etter det VG erfarer var Stoke og Mark Hughes, som tidligere var nordmannens sjef i Blackburn, blant dem som var ute etter å hente ham gratis.

- Det er jo klart at det blir flere som er interesserte når du har mulighet til å gå på «free transfer», sier Gamst Pedersen.

Industriby

VG treffer 32-åringen i tyrkiske Karabuk, som er en sliten og lite innbydende by tuftet på jern- og stålindustri.

Det bærer også luftkvaliteten og støynivået stort preg av. Stedet huser Gamst Pedersens nye arbeidsgiver Karabukspor, men han har selv bosatt seg i betraktelig mer fasjonable Safranbolu en kort kjøretur unna.

Etter at han besøkte klubben i august, bestemte han seg for å takke ja til laget som går under tilnavnet «Den blå flammen». Kallenavnet kommer av fargen på røyken som siver ut fra en av den gigantiske Kardemir-fabrikkens mange piper.

- Blackburn ville ikke slippe meg til hvem som helst. Det var forespørsler fra Premier League-klubber, men jeg ville spille fotball. Det er hovedgrunnlaget. Jeg pratet med FC København og det fristet med Champions League, men jeg kom hit fordi de ville at jeg skulle bidra med rutine. Det virket veldig spennende, sier han.

Heftig ukelønn

I TYRKIA: Morten Gamst Pedersen. Foto: Øyvind Nordahl Næss

BBC-journalist Andy Cryer, som trolig er tettest på Blackburn i England, mener det ikke er overraskende at Premier League-klubber kom på banen.

- Jeg hørte om interessen, men er ikke helt sikker på hvilke klubber det var. Morten har fortsatt gode kvaliteter, og han fikk egentlig ikke sjansen i Blackburn de siste årene. Selv om han ikke spilte like mye forrige sesong som tidligere, var han likevel den spilleren som hadde flest målgivende, sier Cryer til VG.

Midtbanemannen skrev under på en toårskontrakt med tyrkerne. VG er kjent med at Gamst Pedersen har sikret seg en avtale som er like god som den han hadde i England. Det betyr at ukelønnen er på omtrent en halv million norske kroner.

Han har fått to innhopp etter at overgangen gikk i orden.

- Dette er spennende. De vil satse på meg for kvalitetene jeg har, og de vet at det er å komme med assists, dødballer og evnen til å snu kamper. De vet for eksempel at det ikke er fart, for jeg har aldri vært rask. I tillegg vet du at du kan få spille i den beste ligaen i Tyrkia, og du lever bare en gang. Dette er et nytt eventyr og noe helt annet etter ni år i England.

Blackburn-støy

Klubbskiftet ble en realitet etter at Blackburn og Gamsten kom til enighet om at han kunne forlate Championship-laget vederlagsfritt. De siste årene på Ewood Park var preget av degradering, kontroverser og hyppige managerbytter.

- Det har vært tøffe år. Det var mye støy rundt klubben, og for min del var det mye frem og tilbake. Shebby Singh (tidligere direktør) var kanskje ikke den som sto høyest i kurs hos mange i Blackburn. Men jeg har venner for livet der og jeg hadde et godt forhold til eierne. De hørte kanskje ikke alltid på de rette personene, og det ble nedrykk og rot. Men forrige sesong spilte jeg flere kamper enn man gjør i norsk eliteserie, sier Gamst Pedersen.

Fredag kveld kan han være i startoppstillingen for første gang mot Kayseri Erciyesspor. Karabukspor har fått en god start på sesongen og ligger på femteplass etter fire kamper. Allerede har han fått erfare hvor lidenskapelige tyrkerne er på tribunen.

- Jeg kom inn på banen i debuten og alle sang «I love you Pedersen» på tyrkisk. De sang, herjet og kapteinen løp bort til fansen med meg. Du opplever at du er verdsatt, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder