SAMMEN OM VM: Daværende statsminister Gordon Brown og Manchester Uniteds Wayne Rooney (til høyre) sammen på Wembley i forbindelse med at England lanserte sin 2018-kampanje i 2009. Foto:Adrian Dennis,AFP

London-ordfører: – Vi er klare til å ta VM

Engelskmennene forbereder seg på FIFA-vraking av VM-vertsland

Kulturkomité-leder: – England kan ta VM i 2022

Samtidig som FBI etterforsker tildelingene av VM til Russland og Qatar, melder England sin interesse for å overta mesterskapene.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Både Boris Johnson, ordfører i London, og leder av kulturkomiteen i det britiske parlamentet, John Wittingdale, gjør det klart at landet kan ta over VM på kort varsel.

– Etter Sepp Blatters avgang (som FIFA-president) er vi nødt til å gå videre og finne ut om det er har vært korrupsjon i forbindelse med tildelingen av verdensmesterskapene.

Les også: FBI etterforsker VM-tildelinger

– Og, som jeg har sagt før, London er klare. Om landene fikk VM som følge av korrupsjon, kan vi steppe inn på kort varsel. Vi gjorde en fantastisk jobb under OL for tre år siden og er klare til å gjøre det igjen, sier Johnson til The Telegraph.

Bakgrunnen er at amerikanske FBI prøver å finne ut hvordan tildelingene av VM i 2018 i Russland og 2022 i Qatar foregikk i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). I lys av at Chuck Blazer, tidligere visepresident i FIFA, har innrømmet at han, med flere, ble bestukket før VM-tildelingene i 1998 og 2010, er ikke det så rart.

Bakgrunn: Disse FIFA-toppene er arrestert

Omstridt tildeling

Særlig Qatar-tildelingen, som var svært overraskende i 2010, har blitt beskyldt for korrupsjon. Sunday Times har hevdet at rundt 30 millioner norske kroner ble brukt for å kjøpe stemmer for at oljelandet skulle få VM.

Les også: Rasende etterforskningsleder mener FIFA har misforstått

VIL HA VM: Londons ordfører Boris Johnson under en OL-seremoni i forkant av lekene i London i 2012. Foto:Lefteris Pitarakis,AP

I både Qatar og Russland er byggingen til mesterskapene godt i gang, noe som kan gjøre en vraking av dem usannsynlig, tror Johnson.

– Problemet er om de andre vertslandene er kommet for langt og har brukt så mye penger at det vil være vanskelig og urettferdig å ta VM fra dem. Det vil være det største diskusjonstemaet ser jeg for meg, sier ordføreren.

Etterforskningleder:– Dette er VM i korrupsjon

Inn i 2022-kampen

I 2018 var England sammen med Belgia/Nederland, Portugal/Spania og Russland de siste kandidatene i kampen om VM. Opprinnelig søkte England om mesterskapet i 2022 også, men de europeiske søknadene ble trukket fra 2022 da det ble bestemt at 2018-VM skulle legges til Europa.

Styreleder i Det engelske fotballforbundet (FA), Greg Dyke, sa onsdag at England ikke vil kjempe om å få VM i 2022 om Qatar blir fratatt mesterskapet.

John Wittingdale, leder av kulturkomiteen i det britiske parlamentet, sier imidlertid til Sky News torsdag at England vil kunne ta 2022-VM om FIFA ønsker det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder