ØYEBLIKKENE: Daniela Montoyas jubel (t.v.) på den ene siden, og Laura Bassetts selvmålstårer på den andre. På bildet i midten jubler de engelske jentene for nattens bronsemedalje i VM. Foto:,AFP/AP

VM-bloggen: Festen er snart over. Her er VM-minnene.

Etter Englands overraskende VM-bronse gjenstår bare én kamp, den 52. og største, før det syvende verdensmesterskapet for damer er over.

Artikkelen er over fire år gammel

Mens de mannlige fotballspillerne i fjor sommer gjennomførte VM nummer 20, er damene 61 år og 13 VM på etterskudd. Men de kommer etter, i høyt tempo, selv om det omdiskuterte kunstgressunderlaget kanskje satte en liten demper på farten under årets mesterskap.

Men det har vært et innholdsrikt VM. Her er noe av det som huskes best:

Det fineste målet

LURTE DEM ALLE: Maren Mjelde og mange tyskere ser ballen skru over muren. Tideler senere finner den sin plass i krysset. Foto: AFP Foto:Andre Ringuette,Afp

Maren Mjeldes 1–1-frispark mot Tyskland. Blir bare vakrere jo oftere man ser det. Enorm prestasjon, kort avstand (17-18 meter), vrir den over muren og «ned» i krysset, klistret helt oppe i vinkelen. Slike mål ser du ikke mange av i 2015.

FOR ET LØFT! Daniela Montoya feirer den smått uvirkelige seieren over Frankrike. Foto:Elsa,Afp

Andre perler: Daniela Montoyas 1–1-kanon for Colombia mot Mexico, Cho Sohyuns lekre 1–1-nikk for Sør-Korea mot Spania, opprullingene som førte til Australias 1-1-mål mot USA og Japans 2-0-mål mot Nederland – og de to franske klikk-klakk-scoringene mot Sør-Korea.

Det største sjokket

Kanskje var Colombias 2–0-seier over Frankrike den største VM-overraskelsen siden starten i 1991. Colombia rakk å bevise at nasjonen har mange spennende spillere på gang, de ga også USA problemer i perioder i 8-delsfinalen, før et rødt colombiansk kort ødela den kampen.

Fikk du med degdenne? Norge har dårlig tid

De mest utskjelte

Dommerne.

OMDISKUTERT STRAFFE: Alex Morgan krasjer med Annike Krahn og får straffe. Men spørsmålet er om Krahn hadde noen mulighet til å komme unna, dessuten viste TV-bildene at forseelsen skjedde akkurat like utenfor 16-meteren. Foto:Minas Panagiotakis,Afp

De kvinnelige kamplederne var i fokus gjennom hele turneringen (ikke glem at det ofte gjelder de mannlige også). VM var preget av en rekke kontroversielle avgjørelser, spesielt synlig ved en del straffesituasjoner.

Som den utrolig billige/feilaktige handsstraffen Tyskland fikk i sluttminuttene i kvartfinalen mot Frankrike. Som at USA slapp unna rødt kort da Tyskland fikk straffe i semifinalen. Som at USA fikk straffe for en forseelse som knapt var enforseelse og som skjedde utenfor 16-meteren i samme kamp. Som Englands svært billige straffe i semifinalen. For å nevne noe.

De beste kampene

To oppgjør er i særklasse: Kvartfinalen Tyskland-Frankrike og semifinalen Tyskland-USA.

SLAPP RØDT: Julie Johnston (til høyre) har kanskje vært USAs beste spiller i VM, men hun var heldig som slapp rødt kort her, da Alexandra Popp og Tyskland fikk straffe. Foto:Franck Fife,Afp

Høy intensitet, offensive kombinasjoner, defensiv aggressivitet, teknikk, fart, kampene hadde egentlig alt. Frankrike bød nok på VMs mest moderne fotball, hvis det er lov å bruke et slikt uttrykk, og det var litt trist å miste dette laget.

I den forrykende gigantsemifinalen mellom Tyskland og USA var det jagende amerikanere som styrte det meste, og særlig var det intense forsvarsspillet imponerende. Men amerikanerne kunne fort tapt; Tyskland bommet på straffe på 0–0, USA-stopper Julie Johnston burde blitt utvist og USA fikk en, etter min mening, feil idømt straffe.

Den største missen

Gaëtane Thiney kom inn da ekstraomgangene startet i kvartfinalen mot Tyskland, og tre minutter før slutt fikk hun sjansen hun aldri vil glemme. Innlegg fra Jessica Houara og på bakre stolpe skulle en helt fri Thiney bare styre ballen i mål. Men hun fikk leggtreff og skjøt utenfor, og kampen gikk til straffespark. Thiney viste mental styrke ved å sette den første, men det endte med fransk tap.

KNUST I: Franske Claire Lavogez får trøst av landslagssjef Philippe Bergeroo. Foto:Franck Fife,Afp

De ulykkeligste

Claire Lavogez og Laura Bassett.

KNUST II: Laura Bassett. Foto:Kevin C. Cox,Afp

Frankrike hadde 14 spillere på banen i kvartfinalen mot Tyskland. Den yngste var Claire Lavogez (21). Like før slutt mislyktes hun i et forsøk på å filme til seg et straffespark og ble litt latterliggjort for det. I straffekonkurransen skulle det gå mye verre for spilleren som snart blir Ada Hegerbergs lagvenninne i Lyon. Ni skudd hadde gått i mål da Lavogez gikk frem og bommet.

Englands Laura Bassett feide unna det meste som midtstopper, men ett minutt og 35 sekunder på overtid av semifinalen mot Japan feide hun også ballen i eget nett.

Den beste dribleserien

Canadas superstjerne Christine Sinclair ga i hvert fall hjemmepublikumet noen sekunder å kose seg med i den tapte kvartfinalen, rett før England tok ledelsen: I stor fart slo hun to kjappe, lettere ydmykende tunneler, først på Laura Bassett, deretter på Fara Williams, så en vakker crosspasning til Melissa Tancredi, som burde sendt vertsnasjonen i ledelsen.

De største skandalene

Slangene og seedingen.

Det er litt uverdig når tidenes største kvinnelige idrettsarrangement bruker nesten 50 personer og to gigantslanger i et desperat forsøk på å vanne kunstgresset foran kampene og i pausen, som på Lansdowne Stadium i Ottawa. Et ellers strålende arrangement, gjennomført av blide, hjelpsomme kanadiere fikk rett og slett et komisk drag. Det er nesten utrolig at ikke FIFA og det kanadiske forbundet hadde sørget for at et skikkelig vanningssystem var på plass, ikke minst med tanke på at de før VM var truet med et søksmål av 80 spillere som ville fjerne kunstgresset.

VANNE-VM: Slik kan det ikke fungere under verdens største idrettsarrangement. Foto:Andre Ringuette,Afp

VM-oppsettet var også litt for «skjevt», litt for åpenbart lagt opp for at vertsnasjonen skulle gå langt. Med stort sett normale resultater havnet nesten alle de store nasjonene på motsatt halvdel av Canada (og Norge), likevel stoppet altså hjemmehåpet i kvartfinalen.

PÅ GANG: Francisca Ordega (til venstre) og Asisat Oshoala jubler over Nigeria-scoring mot Sverige, i en kamp som endte 3-3. Foto:John Woods,Ap

De store seirene

Utvidelsen til 24 lag er det mulig å diskutere, for det kan gi noen stygge utslag, som Tysklands 10–0 over Elfenbenskysten og Sveits’ 10–1 over Ecuador. Men slik har det verdt på herresiden opp gjennom historien også, dette handler om å utvikle fotballen. Og nasjoner som Kamerun, Colombia, Nigeria og Costa Rica har vist oss at de utvikles veldig gode damespillere over hele verden.

De store nedturene

For oss nordmenn var det naturligvis det som skjedde den siste halvtimen i 8-delsfinalen mot England. Norge hadde ikke kvalitetene som skulle til for å drepe kampen da muligheten var der, både før pause og på stillingen 1–0.

BRUTALT: VM kan gå fra fest til fortvilelse på få sekunder, som for de norske jentene og Canadas Christine Sinclair. Foto:Jonathan Hayward,Ap

Det ble en tung retur til Norge istedenfor en eventyrreise til Vancouver, kvartfinale mot Canada og gode muligheter for semifinale.

For mesterskapet var Canadas nederlag i nettopp kvartfinalen tyngst. Nesten 55 000 tilskuere i Vancouver, men et ganske fantasiløst hjemmelag greide sjelden å by et stadig bedre engelsk lag på trøbbel. Der og da var det slutt på folkefesten.

Den viktigste spilleren

DE STORE ØYEBLIKKENES KVINNE: Carli Lloyd har for vane å avgjøre når det gjelder. Her jubler hun etter sin straffescoring. I bakgrunnen Ali Krieger (11) og Morgan Brian. Foto:Ryan Remiorz,Ap

Uten tvil Carli Lloyd, hun som styrer det amerikanske laget med kloke pasninger og ikke minst avgjørende scoringer. Matchvinner i kvartfinalen, mål og målgivende i semifinalen. Har hatt bindet rundt armen i de to siste kampene, når landslagssjef Jill Ellis har valgt å la veteranen Abby Wambach starte på benken. 32 år gamle Carli Lloyd har avgjort begge de to siste OL-finalene. Men som resten av laget mangler hun en VM-tittel.

Les også: – Gi oss det j... målet!

Den store finalen

REVANSJESUGNE: Alex Morgan (fra venstre), Carli Lloyd og Abby Wambach under en pressekonferanse fredag. De er mer enn klare for å revansjere USAs finaletap mot Japan for fire år siden. – Vi kan vinne all verdens turneringer, men VM er det største, sier veteranen Wambach. USA vant OL-gull i 2008 og 2012, men har ikke vunnet VM siden 1999. Foto:Franck Fife,Afp

Det er lov å håpe at det beste gjenstår. USA-Japan for tredje gang på rad. En drømmefinale mellom to stormakter og to stilarter; amerikansk kraft og villskap mot japansk ro og Barcelona-aktig ballbesittelse. Japan vant etter straffekonkurranse i VM i 2011, USA vant 2–1 etter ordinær tid i OL i 2012.

Men VM er mye større enn OL, og amerikanerne har ennå ikke fått den ultimate revansjen.

Den kan komme i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder