Stor VG-kåring: Neuer beste keeper i 2014

Som ung gutt satt Manuel Neuer (28) og så en vill keeper
utfolde seg for favorittlaget Schalke. Jens Lehmanns (45) keeperspill ble en inspirasjon for Neuer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG-sporten er like sikre i år som i fjor: 193 centimeter høye Manuel Neuer er verdens beste keeper.

I førjulstidens store VG-kåring, som starter med presentasjon av keeperplassen i dag, er det absolutt ingen tvil. Selv om Chelseas Thibaut Courtois (22) er en like klar nummer to, og muligens kan overta tronen innen noen år, så er det umulig å komme utenom Bayern München-keeperen. Kanskje kan også fremadstormende David de Gea ta opp kampen med Bayern-keeperen?

Truls Dæhli kommenterer:Han har ingen svakheter

Neuer er nesten komplett. God i feltet, reaksjonssterk, plasseringsdyktig, teknisk overlegen, ekstremt offensiv og iskald i avgjørende situasjoner.

VG-sporten vil de kommende dagene kåre årets ti beste forsvarere, midtbanespillere og spisser. Bli med i diskusjonen i kommentarfeltet om hvem som har vært den beste keeperen. Hva synes du om VG-sportens rangering?

Gullballen-nominert

Neuer tar keeperrollen et steg videre. 28-åringen fungerer omtrent som en sweeper der han står foran sin egen sekstenmeter, fanger baller og presist distribuerer dem videre. Inspirasjonen kommer fra den pensjonerte tyske keeperen Jens Lehmann.

- Han var keeper på Schalke og spilte sånn. Han gjorde det også på den internasjonale scenen. Spillet hans var så moderne, forteller Neuer.

I år har han vunnet VM, Bundesliga og den tyske cupen. Han ble kåret til VMs beste keeper og er en av tre (Messi og Ronaldo er de to andre) som kan vinne Gullballen.

Han har åpnet denne sesongen strålende, med rent bur i 14 av 22 Bayern-kamper (per 10. desember i alle turneringer). Og det er ikke bare fordi han spiller på et bunnsolid lag: I Bundesliga har han en redningsprosent på 90, noe som er klart høyest i ligaen.

Noen vil kanskje hevde at Neuer tar for stor risiko i spillet sitt. Fotballhistorien ville vært annerledes hvis dommer Nicola Rizzoli hadde gitt den tyske keeper rødt kort (og/eller straffespark til Argentina) da Neuer satte kneet i Gonzalo Higuain i VM-finalen.

- Kan ikke vinne

Neuer selv mener at han ikke gjorde noe galt, fordi han var den eneste som var på ballen.

- Jeg tar sjanser, men jeg prøver alltid å gjøre det rette når jeg er i en farlig situasjon, sier Neuer, som mener det nye i VM var at han fikk vist seg frem for et større publikum. Han han nemlig alltid hatt denne spillestilen.

12. januar kan han bli den første keeperen som vinner Gullballen siden Lev Jasjin. Den sovjetiske keeperlegenden vant prisen i 1963.

- Han fortjener Gullballen, men han konkurrerer mot absolutte fenomener som Ronaldo og Messi, så jeg tror ikke han kan vinne, sier Dino Zoff, som selv var nominert til prisen i 1973 – og tapte mot Johan Cruyff.

- Det er ikke vanlig for en keeper å være topp 3. Det er spesielt for meg. Jeg er stolt og takknemlig, og jeg kan takke lagkameratene mine på Tyskland og i Bayern som gjorde det mulig, sier Neuer.

VGs jury:Trond Johannessen, Truls Dæhli, Øyvind Brenne, Sindre Øgar, Øyvind Herrebrøden og Knut Espen Svegaarden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder