Hele 51 nasjoner har landslagstropper som scorer mer

Høgmo til VG: - Vi er midt i et kraftig generasjonsskifte

ALEKSANDER FILIBOM-BOM-BOM: Aleksander Søderlund bommet på denne sjansen mot Sverige i treningskamp i sommer. Norges spiss mot Bulgaria står uten landslagsmål. Foto: Bjørn S. Delebekk ,

Norges skrekktall er verst i Europa

SOFIA/OSLO (VG) Hold deg fast hvis du drømmer om EM og norsk seier mot Bulgaria: Nesten alle nasjoner i Europa lukter mer mål enn Norge.

 • Øyvind Brenne
 • Geir Juva
 • Sindre Øgar
 • Jostein Overvik
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fem år gammel

Bare San Marino-spillerne har like få landslagsmål som Norges 23-mannstropp for øyeblikket.

Det viser en stor oversikt VGs faktaekspert Geir Juva har laget (se nederst i saken). Kun ti ganger har alle de norske spillerne til sammen scoret med flagget på brystet før skjebnekampen om 3. plassen i EM-gruppa mot Bulgaria i morgen.

Og faktisk er hoppet opp til neste lag betydelig. Lille Andorra har en tropp med seks mål flere enn Norge. Gibraltar er det eneste laget med mindre målrate, men miniputten har kun eksistert som landslag et års tid.

Hele 51 landslag i Europa har altså tropper med spillere som har scoret flere mål enn Norge. Verdensmester Tyskland har til sammenlikning 179 scoringer seg i mellom.

– Disse tallene forteller egentlig alt om hvor skoen trykker, sier VGs fotballkommentator Knut Espen Svegaarden.

– Scoringslistene våre ble nullet ut da John Carew, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen, Steffen Iversen og Brede Hangeland ga seg nesten på likt. Det forteller også at vi ikke har klart å få fram en målscorer av format på mange, mange år, fortsetter han.

Følg VG på Facebook!

Hevder det ikke påvirker

Målene er scoret av Tom Høgli (2), Håvard Nordtveit (2), Håvard Nielsen (2), Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Markus Henriksen og Stefan Johansen.

– Jeg føler ikke at måltørken påvirker spillergruppa veldig, men vi vet jo at vi har scoret for lite. Jeg synes vi har en del spillere her som i utgangspunktet er målfarlige, som det kommer til å løsne for, sier visekaptein Tom Høgli til VG.

Les også: Ødegaard het på Instagram

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo hadde tatt ut Joshua King (4 mål), samt formspillerne Adama Diomande og Pål André Helland i den opprinnelige troppen. I tillegg er Tarik Elyonussi (8 mål) ikke med.

UNDER PRESS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo, her fra kveldens pressekonferanse før morgendagens EM-kvalifiseringskamp mot Bulgaria. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Vi står midt i et kraftig generasjonsskifte. Det speiler også antall mål i troppen. Vi står foran en tid hvor vi trenger spillere som scorer mål både for klubblag og internasjonalt, sier Høgmo på VGs spørsmål på kveldens pressekonferanse i Sofia.

Med rundt 50 journalister til stede i et trangt og varmt rom på den gammeldagse, men likevel overraskende fine Levski stadion i Sofia, forsøkte Høgmo å selge inn sitt vanlige budskap:

Landslaget er i god utvikling. Spillergruppen har vokst det siste året. Måltørken bekymrer ikke. Og «vi er et stolpetreff unna å være likt på tabellen med Italia».

Berget starter trolig

På direkte spørsmål om han tror han får fortsette som landslagssjef om ikke Norge klarer 3. plassen i kvalifiseringsgruppen, svarer Høgmo ja.

– Ledelsen er krystallklar. Dette er et langsiktig prosjekt, fire år. Det forholder jeg meg til. Dette er ikke noe Per-Mathias Høgmo-prosjekt, men en strategi som er valgt. Sånn er det.

Senere fikk han støtte fra fotballpresidenten.

Landslagssjefen utroper samtidig Bulgaria til favoritt. Kampplanen vil han ikke si noenting om. Men at det blir et mer defensivt Norge enn Høgmo optimalt ønsker å fremstå, virker trolig.

Spørsmålstegnene før laguttaket i morgen er mange. Dersom Stefan Johansen, som så frisk ut på oppvarmingsdelen som pressen fikk overvære, blir klar, er dette en mulig førsteellever i 4-4-2:

Ørjan Nyland - Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli - Jone Samuelsen, Stefan Johansen, Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred - Jo Inge Berget, Alexander Søderlund.

Dersom Høgmo velger 4-5-1 kan det åpne for Håvard Nordtveit inn på midtbanen sentralt på bekostning av Alexander Tettey. Sannsynligvis blir Berget ta venstrekant, mens Skjelbred spiller indreløper med Samuelsen som ving. Martin Ødegaard er trolig på benken fra start.

Bulgaria - Norge sendes på TV Norge klokken 20.45.

JUVAS SJOKKTALL: Her er tallenes tale over scoringer fordelt på troppene til landslagene i Europa akkurat nå. Foto: ,

Les også

 1. VGs fotballkommentator mener: Stefan Johansen er en mer naturlig kaptein enn Per Ciljan Skjelbred

  SOFIA (VG) Betydningen av hvem som skal være kaptein…
 2. Presidentens garanti: Høgmo får fortsette til 2018

  SOFIA (VG) Før den avgjørende EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria i morgen, fikk Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo…
 3. VGs fotballekspert: - Ville ikke startet med Ødegaard

  SOFIA (VG) Ekspertene er uenig når det gjelder Martin…
 4. Sjekk VGs liste over de norske fotballheltene bør du følge: Het Ødegaard nådde milepæl på Instagram

  SOFIA (VG) Han er troppens yngste, men Martin Ødegaard (16) er på plass i Bulgaria som landslagstroppens ubestridte…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Fotball-EM
 3. Internasjonal fotball

Flere artikler

 1. Her er Norges lag mot Bulgaria

 2. Norges tropp til skjebnekampene tatt ut

 3. Skadekrisen enda verre enn antatt - også Stefan Johansen usikker

 4. I dag tar Høgmo ut playoff-troppen: - Tror Pedersen kommer inn

 5. Høgmo åpner for Markus Henriksen

Fra andre aviser

 1. Folkets dom: La Ødegaard spille fra start!

  Aftenposten
 2. «Mot Bulgaria var det ingenting som skilte Høgmo fra Drillo»

  Aftenposten
 3. Kapteinen fikk tung beskjed - hylles for reaksjonen

  Aftenposten
 4. Kapteinen fikk tung beskjed - hylles for reaksjonen

  Bergens Tidende
 5. Martin Ødegaard utelatt fra Høgmos landslagstropp

  Aftenposten
 6. «Mot Bulgaria var det ingenting som skilte Høgmo fra Drillo»

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no