Se Norges kanonmål mot USA

20 sekunder som fotballjentene bør nyte

BLOGG: Når landslagssjef Even Pellerud snurrer film for de norske jentene i dag, er det 20 sekunder de bør få se om og om igjen.

 • Trond Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

Norge tapte 1–2 for USA i Algarve Cup-åpningen. Amerikanerne var litt bedre, skapte litt mer og vant fortjent. Men nederlaget i seg selv er ikke så mye å henge seg opp i, tre måneder før VM. Norge var uten sin kneskadede Wolfsburg-stjerne Caroline Graham Hansen, og leverte en helt ålreit kamp.

TØFFE TAK: Emilie Haavi i duell med USAs Ali Krieger. Haavi hadde en stor dobbeltsjanse tidlig i kampen. Foto:Cristina Quicler,Afp

Full fart på høyresiden

Et Pellerud-lag er som alltid bygd på et solid defensivt fundament. Kanskje skjedde det litt for lite fremover på banen, men ikke så lite at det er bekymringsfullt. Regjerende OL-mester USA er en av de store VM-favorittene, og det var offensive norske lyspunkter. Det aller største kom rett før pause, og bør nytes for alt det er verdt.

Det var 20 sekunder fra øverste fotballhylle.

Lene Mykjåland rev til seg ballen på egen 16-meter. Med sin ro og trygge teknikk løftet midtbanespilleren blikket, og fant høyreback Maren Mjelde med en fin tversoverpasning. Så rullet den norske høyresiden opp et fantastisk angrep.

Mjelde slo opp til høyrekant Kristine Minde, som igjen spilte videre til midtspiss Ada Hegerberg. Hun kom i møte midt på USAs banehalvdel, og dyttet ballen ut til Maren Mjelde som kom i stor fart langs høyresiden. Enda fortere løper lynkjappe Kristine Minde, hun kom rundt på en «overlapp», fikk pasningen, slo innlegget på første touch – og inne i midten var Ada Hegerberg på rett plass og banket ballen i mål med hodet fra 6-7 meter. USA-keeper Hope Solo fikk bare fingertuppene på ballen, før den gikk inn via tverrliggeren. En kanonscoring.

PÅ VM-VEIEN: Even Pellerud (til venstre) og hans assistent Roger Finjord. Duoen skal lede Norge i seks kamper til før VM starter. Her i forbindelse med møtet med Nederland i fjor. Foto:Jostein Magnussen,VG

Opp i limingen

Hegebergs råskap foran mål kan være nøkkelen til norsk VM-suksess. Hun er blitt enda tøffere i Lyon og kaster seg uredd inn i duellene, som da USA-keeper Solo mistet ballen og Emilie Haavi fikk en stor dobbeltsjanse tidlig i kampen. Det var også etter en dødball at Solveig Gulbrandsen hadde en stor mulighet til å øke til 2–0 rett etter pause.

Isteden gikk Norge litt opp i limingen i noen minutter. Carli Lloyd ble stoppet av en strålende benparade fra Norges keeper Silje Vesterbekkmo tidlig i 1. omgang, men målvakten var sjanseløs da det norske forsvaret rygget for mye – og Lloyd fikk skyte fritt ti minutter etter pause. Like etter fikk USA en heldig straffe da kaptein Trine Rønning vendte ryggen til og ble truffet av et skudd i albuen. Lloyd ble tomålscorer, som i OL-finalen mot Japan i 2012.

Trond Johannessen Foto: ,

Men den avgjørende og litt tilfeldige straffen skal ikke det norske laget bruke så veldig mye krefter på. De bør heller dyrke sine 20 gylne sekunder.

Og forsøke å gjenskape slike øyeblikk.

---------------------------

** Norge startet med denne elleveren: (4-2-3-1): Silje Vesterbekkmo – Maren Mjelde, Trine Rønning, Marita Skammelsrud Lund, Inger Ane Hole – Lene Mykjåland, Solveig Gulbrandsen – Kristine Minde, Isabell Herlovsen, Emilie Bosshard Haavi – Ada Stolsmo Hegerberg.

** Norge møter Island fredag og Sveits mandag. I VM er det norske laget i gruppe med Tyskland (som slo Norge i EM-finalen i 2013), Elfenbenskysten og Thailand.

Les også

 1. Pellerud etter 2-3 for Sverige: - Sprik fra det kjempegode til det svake

  (Norge-Sverige 2-3) To mål av Isabell Herlovsen var ikke nok da Norges fotballjenter tapte mot Sverige.
 2. Billig straffe senket kvinnelandslaget

  (Norge – USA 1–2) Norges kvinnelandslag i fotball ledet ved pause, men Carli Lloyd vendte til 2-1-seier for USA med to…
 3. Gulbrandsen tilbake – nå starter fotballjentene for alvor VM-oppkjøringen: Tøff test mot USA i Algarve Cup

  Solveig Gulbrandsen og Norge står overfor en meget vanskelig oppgave når USA er motstander i onsdagens åpningskamp i…
 4. Wolfsburg-stjerne ble årets spiller: – Hun var klart best

  Ingen kvinnelige fotballspillere var bedre enn Nadine Kessler (26) i 2014.

Flere artikler

 1. Billig straffe senket kvinnelandslaget

 2. Nå skal Norge «back to basic»

 3. Gulbrandsen til VM - Stensland vraket

 4. VM-blogg fra Canada: Nå kan jentene legge bort romantiske tanker

 5. Haavis dobbel ikke nok for Norge

Fra andre aviser

 1. VM-troppen klar: Ingvild Stensland utelatt

  Aftenposten
 2. Pellerud gjør fem endringer før England-kampen

  Aftenposten
 3. Enkel norsk seier i svak VM-forestilling

  Aftenposten
 4. Her er Norges bruttotropp til Canada-VM

  Aftenposten
 5. Pellerud: – Et godt steg i riktig retning

  Aftenposten
 6. Her er Norges bruttotropp til Canada-VM

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder