ADJØ: Sepp Blatter på vei ut av døren etter FIFA-pressekonferansen der han trakk seg. Foto:Valeriano di Domenico,AFP

Figo etter Blatters avgang: – Endelig!

Brasils Pelé: – FIFA trenger ærlige mennesker

Den tidligere Real Madrid- og Barcelona-spilleren Luís Figo (42) er blant favorittene til å bli FIFA-president etter Sepp Blatter (79). Nå feirer han, og mange andre, sveitserens avgang.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Portugisiske Figo var en stund med i kampen om å bli president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), men trakk seg før fredagens valg i Zürich. Både under valgkampen og etter har 42-åringen, som var blant verdens fremste fotballspillere som aktiv, vært svært kritisk til Blatter.

– En god dag for FIFA og for fotballen. Endelig får vi forandringer.

Les også:Figo slakter FIFA-valgkampen

Slik oppsummerer Figo på Facebook etter at det ble klart at Sepp Blatter trekker seg som president. Rapporter fra USA antyder at 79-åringen selv etterforskes i den rullende skandalen.

Amerikanske myndigheter har arrestert en rekke topper i internasjonal fotball, og da det tirsdag ble kjent at Blatters høyre hånd, Jérôme Valcke, også virker å være involvert, tok det ikke lang tid før Blatter trakk seg.

Les også:Blatter: – Elsker FIFA

– Jeg sa på fredag at denne dagen ville komme før eller siden. Nå er den her. Nå må vi være rolige, ansvarlige og finne en felles løsning verden over slik at vi får startet en ny æra med dynamikk, åpenhet og demokrati i FIFA, sier Figo.

Støtter nederlender

Som følge av Blatters fratredelse som president, seiler Figo opp som en av kandidatene til å ta over vervet. Det samme gjør Prins Ali Bin Al-Hussein, mannen som tapte valget mot Blatter på fredag og president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), Michel Platini. Også nederlandske Michel van Praag er blant navnene som er i FIFA-president-hatten.

TOMMEL OPP: Luís Figo kan bli FIFA-president nå som Sepp Blatter har trukket seg. Her er portugiseren på en konferanse i Sør-Amerika i mars. Foto:Jorge Adorno,Reuters

Les også:Disse kan ta over som FIFA-president

– Mitt ståsted er som en fotballspiller. Jeg vil at fotball skal samle folk og stoppe krig, sier den brasilianske fotballegenden Pelé til BBC.

– Men FIFA trenger ærlige mennesker, fortsetter han.

Svenske Lennart Johansson tapte mot Sepp Blatter da sistnevnte ble FIFA-president i 1998. Han er ikke i tvil om hvem som er hans favoritter til jobben.

– Jeg mener van Praag er den rette. Han er erfaren, ærlig, oppriktig og står for det han mener. En industrimann som har gjort mye for fotballen i Ajax, i Nederland og i Europa, sier Johansson til Aftonbladet.

– Så har jeg også snakket mye med Figo, som er en hedersmann. De to står ganske likt hos meg, men van Praag har den erfarenheten og kompetansen som trengs, fortsetter han.

Les også:Figo til angrep på Sepp Blatter

Da Blatter ble pepet ut på Ullevaal

I likhet med Luís Figo er Johansson henrykt over at Blatter går av som president, selv om det trolig først skjer i slutten av 2015.

– Det går ikke an å ha en president som blir pepet ut når han opptrer offentlig. Folk er ikke dumme, sier Johansson.

Da Sepp Blatter gjestet Ullevaal stadion i oktober, møtte det norske publikum ham med pipekonsert.

Tidligere har ikke generalsekretær Kjetil Siem og president Yngve Hallén I Norges Fotballforbund (NFF) vært like kritiske til Blatter, men de siste dagene før valget, og etter, gjorde de to det klart at Blatter ikke har norsk støtte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMIL OG VINK: Fra en topptung VIP-tribune vinket Sepp Blatter til «fansen» på Ullevaal stadion under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Bulgaria i oktober. Til høyre fotballpresident Yngve Hallén. Bak: Tidligere UEFA- og FIFA-topp Per Ravn Omdal. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB Scanpix

Kritisk til Qatar-VM

Det engelske fotballforbundet (FA) har lenge vært svært kritiske til Sepp Blatter. Formann Greg Dyke tar til orde for at valget av Qatar som VM-vert i 2022, hvor England var blant vertskandidatene, må revurderes som følge av korrupsjonsarrestasjonene og Blatters avgang.

– Dykes forslag om å umiddelbart ta VM fra Qatar sier noe om hans syn på det som vil bli det første verdensmesterskapet i Midtøsten. Vi oppfordrer Dyke til å la etterforskningen vise vei og heller konsentrere seg om å få fram et England-lag som er godt nok til å vinne VM i 2022, sier Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, president i Qatars fotballforbund, ifølge NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder