FORMSPISS NUMMER ÉN: Alexander Søderlund jubler etter å ha scoret mot Stabæk, og står med 12 mål så langt. Men på landslaget har han null mål på 17 kamper. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Endelig kan Høgmo velge formspisser

Fra «spisskrise» til «luksusproblem» for landslagssjefen

Se vurderingene av de landslagsaktuelle spissene

Da Norge skulle møte Kroatia i mars var det «spisskrise». Nå kan landslagstrener Per-Mathias Høgmo glede seg over at en rekke norske spisser har funnet formen på klubblaget.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Håvard Nielsen hadde såvidt kommet seg tilbake i trening da han ble tatt ut til Kroatia-kampen, og fikk spille en halvtime. Det samme gjaldt skadeforfulgte Moa, som også fikk noen minutter som innbytter. Det var rett og slett mangel på gode alternativer.

Les også: Tippeligaen er blitt «målorgieligaen»

Nå er situasjonen en helt annen før Høgmo torsdag formiddag tar ut troppen til treningskampen mot Sverige og den viktige EM-kvalifiseringen mot Aserbajdsjan på Ullevaal stadion.

FORMSPISS NUMMER TO: Stabæks Adama Valentin Diomande i aksjon mot Rosenborg. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– I troppen bør i alle fall Alexander Søderlund og Adama Diomande være helt sikre. Det er ingen tvil om at det er viktig å ha med seg formspillere, og det har landslaget hatt stor suksess med tidligere, sier CMore-ekspert og tidligere landslagsprofil Steffen Iversen til VG.

Les også:Diomande ber Søderlund glemme toppscorertittelen

Tidligere landslagskollega Sigurd Rushfeldt jobber med å analysere hvordan de landslagsaktuelle spissene gjør det. Han liker det han ser.

– Det er gledelig at det er mange norske spisser som scorer og er i form. Det har vært en klar forbedring siden i fjor høst, sier Rushfeldt til VG.

– Analysejobben er litt morsommere nå enn for noen måneder siden?

– Ja, nå som Tippeligaen er i gang er det mange flere kamper å følge med på, og det har vært en fin utvikling. Høgmo har mye å velge mellom.

VGTV: Se Søderlund og Diomandes scoringer i femmålsthrilleren

Rushfeldts rapporterer sine observasjoner direkte til landslagstreneren, og den målrike Tippeligastarten har bidratt sterkt til oppløftende tall. Søderlund er suveren toppscorer i Tippeligaen med 12 mål påde ti første kampene.

Iversen vil ha med Diomande

– Søderlund er blitt en bedre utgave av det han var på sitt beste i Haugesund, og han har funnet rollen sin i Rosenborg. Du ser at han trives mye bedre som ensom spiss, han scorer mer, er flinkere til å bevege seg, er mye smartere foran målet, og jobber knallhardt i 90 minutter. Det tror jeg også han vil ta med seg inn i landslaget der han ikke har lykkes tidligere, mener Iversen.

Diomande har puttet åtte mål for overraskelseslaget Stabæk, men det er usikkert om han vil spille for Norge eller Elfenbenskysten. Iversen understreker viktigheten av å overtale 25-åringen til å representere Norge.

– Han har noe veldig unorsk ved seg, han har en fantastisk fysikk og er veldig god foran målet. Det han kanskje mangler litt på er kondisjonen så han orker mer i løpet av en hel kamp, mener Iversen.

Høgmo satt på tribunen da Diomande og Søderlund scoret to mål hver i mandagens kamp som RBK til slutt vant 3-2 på Nadderud, men landslagstreneren har ikke kommentert noe om han ønsker at Diomande skal velge Norge.

– Det er klart at Diomande er en meget interessant spiller. Jeg holder meg unna det som har med selve uttaket å gjøre, men jeg har sett Stabæk mye og blitt imponert av det han har levert, sier Rushfeldt som selvfølgelig også følger med på det som skjer utenfor Norge.

FLERE ALTERNATIVER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har flere alternativer en på lenge til spissplassene i troppen som tas ut torsdag. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Jo Inge Berget fått en god start for Åge Hareides Malmö i Allsvenskan, og står med syv mål på ti kamper.

– Jo Inge har vist at han er i god form og jeg synes han presterer bra. Han er et gledelig eksempel på at det er mange forskjellige typer å velge mellom for øyeblikket, mener Rushfeldt.

FORTSATT LANGT UNNA: Moa i aksjon på trening med landslaget i mars. Han har ikke spilt ett minutt siden kampen mot Kroatia. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Lovende unggutter

Det er også et par unggutter som kan regnes som spennende outsidere. 20 år gamle Bård Finne er fast inventar i Kölns A-lagstropp, og står med én Bundesliga-scoring mot Bayer Leverkusen. 17 år gamle Sander Svendsen har scoret fem mål for Molde etter å ha fått sjansen i seks seriekamper fra start og tre som innbytter.

Les også: Sander scorer hvert 103. minutt

– Sander er veldig ung og har mange år foran seg med utvikling, mens Bård Finne har fått en del sjanser i Köln. Det er høyt nivå for en ung spiller som jeg følger med spenning, sier Rushfeldt.

Ola Kamara får også mye spilletid etter overgangen til Molde, og Håvard Nielsen har vært på banen i 30 kamper for Eintracht Braunschweig på nivå to i Tyskland. I tillegg er Joshua King så vidt tilbake fra skade.

– King har spilt lite på grunn av skader, men vi vet veldig godt hva slags kapasitet han har. Så blir det spennende å se hvilken liga og klubb han havner i, sier Rushfeldt om Blackburn-spilleren som er kontraktsløs i juli.

Moa langt unna

Det ser fortsatt veldig tungt ut for Mohammed «Moa» Abdellaoue som ikke har vært på banen siden han kom inn noen minutter i 1-5-kampen mot Kroatia i mars.

– Moa er fortsatt i en fase der det handler om å komme tilbake, sier Rushfeldt.

Tarik Elyounoussi er for øvrig suspendert mot Aserbajdsjan etter at han fikk sitt tredje gule kort i kvalifiseringen mot Kroatia. Derfor er han neppe med i troppen til treningskampen mot Sverige mandag 8. juni.

VG-journalist Knut Espen Svegaarden har fulgt landslaget i mange år, og ser positivt på spiss-situasjonen før landslagsuttaket.

– Det er mange som er i form, og det er en rekke forskjellige typer å velge mellom. For Høgmo er det mye å ta hensyn til med tanke på mostander, hvilke spillere som er i form og sammensetting av laget. Men han kan i alle fall glede seg over at ni av de 12 øverste på toppscorerlista i Tippeligaen er norske. Det er en veldig positiv utvikling, sier Svegaarden.

Her er de heteste spisskandidatene:

Alexander Søderlund

5 av 6

• 27-åringen er i kanonform med 12 scoringer på ti seriekamper i RBK, men har null mål på 17 A-landskamper.

Svegaardens vurdering: Han fortjener jo en plass i troppen, og kommer garantert med. Er stor og sterk, men har en veldig dårlig statistikk på landslaget. Den første scoringen mot Stabæk sist var det klasse over, og den viser at han er i form.

Adama Diomande

5 av 6

• Står med åtte mål på ti kamper for Stabæk. Ingen A-landskamper, og kan velge mellom Norge og Elfenbenskysten.

Svegaarden: Diomande har en råskap og en fysikk som skiller seg ut. Han er veldig rett på mål, og rett og slett spennende. Jeg ville helt klart hatt ham med i troppen.

Moa Abdellaoue

1 av 6

• 29-åringen har ikke spilt ett eneste minutt for Stuttgart etter Kroatia-kampen der han kom inn. Har vært tre ganger på benken for klubblaget siden da. Står med totalt syv mål på 33 A-landskamper.

Svegaarden: Det står veldig dårlig til hvis han blir tatt ut nå. Moa trenger fortsatt mer tid.

Ola Kamara

3 av 6

• Er fast i Molde-angrepet, og har seks mål på ti Tippeliga-kamper. Har syv kamper for Norges A-lag, og én scoring.

Svegaarden: Har hatt en OK sesong så langt, men har ikke vist noe internasjonalt, og jeg synes formen hans er svakere nå enn da han var i Strømsgodset.

Bård Finne

3 av 6

• 20-åringen er fast i A-troppen til Köln, men har startet bare to kamper, og står med én scoring totalt på ti ligakamper. Den kom mot Leverkusen 25. april. Ingen A-landskamper, null mål på seks kamper for U21.

Svegaarden: Det er ingen skandale å ta med en typisk avslutter som Finne. Han kan bli viktig på slutten mot Aserbajdsjan. Han er definitivt en mann for fremtiden.

Joshua King

4 av 6

• Han har 16 kamper i ligaen for Blackburn og én scoring, men hat-trick i FA-cupen mot Stoke i februar. Slitt med skader siden, og ikke startet en kamp siden 17. februar. Kontrakten med Blackburn går ut i juli. Var meget god for landslaget i fjor høst, og står 15 A-landskamper og fire scoringer.

Svegaarden: Han har spilt litt i det siste, men jeg ville avsolutt tatt ham med i en tropp. Han kan spille alene på topp, og har vist flere ganger at han kan utgjøre en forskjell.

Håvard Nielsen

3 av 6

• Han har vært ut og inn av laget i Eintracht Braunschweig i det siste. Totalt 30 ligakamper på nivå to i Tyskland denne sesongen - 28 fra start og åtte scoringer. 12 A-landskamper og to mål.

Svegaarden: Han er ikke klart valg i en tropp. Har allerede fått en del sjanser og vært OK.

Bjørn Maars Johnsen

3 av 6

• Scoret mye på nivå to i Portugal og dro til bulgarske Lovech i januar. Avsluttet sesongen i med å score tre mål mot seriemester Ludogorets, som også var med i Champions League. Har fem mål på 12 kamper for sin nye klubb. Ingen landskamper.

Svegaarden: Landslagsledelsen sier at de har sjekket ham ut. Men statistikken viser at han scorer bra med mål. Skulle man prøvd ham, så måtte det vel vært i en tropp som dette.

Jo Inge Berget

4 av 6

• Har funnet seg til rette i Allsvenskan etter nedturene i Cardiff og Celtic. Syv seriemål på ti kamper for Malmö, og har i tillegg to mål på fire cupkamper. Fire A-landskamper og null mål.

Svegaarden: Nå er Berget på det nivået han hører hjemme. Han er nærmest perfekt i den rollen rett bak spissen. God fysikk og formmessig bra.

Daniel Fredheim Holm

5 av 6

• Har scoret fire mål på ti Tippeliga-kamper for Vålerenga i sin offensive midtbanerolle. Står med tre landskamper og null mål.

Svegaarden: Han har hatt sin beste sesong på lenge, og nå er han skikkelig på hugget. Kan ikke regnes som spiss, men i en tropp kan han dekke mange av de offensive rollene.

Mohammed Elyounoussi

5 av 6

• Har scoret fem mål på ti seriekamper for Molde. Tre A-landskamper, null mål.

Svegaarden: Han er en veldig spennende spiller som er målfarlig, og kan spille spiss og kant. Fin å ha med i en tropp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder