Hakekors i gressteppet da Kroatia møtte Italia

Mandžukic på godt og vondt i toppkampen

Italia har levert klage til UEFA

(Kroatia-Italia 1-1) Foran tomme tribuner i Split var Kroatia-spiss Mario Mandžukic (29) involvert i det aller meste i en høydramatisk 1. omgang. Storkampen ble for øvrig skjemmet av at det var et stort hakekors i gressteppet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kampen ble spilt uten tilskuere etter UEFAs straff som følge av rasistiske tilrop fra tribunene i 5-1-kampen mot Norge i mars, og tilskuerbårket i det første møtet med Italia.

Underveis i kveldens kamp kom det frem at det var formet et stort hakekors i gressteppet på stadion i Split. Nå frykter kroatene ytterligere reaksjoner fra UEFA.

– Vi kommer til å snakke om dette i morgen. Om jeg er sint? Ja, sier tidligere Kroatia-spiss og president i det kroatiske fotballforbundet, Davor Suker, ifølge Football Italia.

Sent fredag kveld skrive The Guardian at Italia har levert klage til UEFA. Det italienske fotballforbundet skal ha meldt fra allerede i løpet av den første omgangen, slik at banen ble inspisert i løpet av pausen. Hva slags straff kroatene kan vente seg, og hva slags konsekvenser dette kan få for Norges EM-kvalifiseringsgruppe, er for tidlig å si.

Det er usikkert hvordan hakekorset havnet i gressteppet, men det spekuleres på at det er Hajduk Split-supportere som har utført herværket for EM-kvalifiseringsoppgjøret.

VG+: Les VGs intervju med Suker fra mars i år

Selv om kveldens kamp ble spilt uten tilskuere, var de første 45 minuttene alt annet enn kjedelige.

Allerede etter seks minutter fikk hjemmelaget straffespark etter at Davide Astori felte Dario Srna innenfor 16-meteren.

Men straffen til Mandžukic var elendig, og Gianluigi Buffon reddet skuddet fra Atletico Madrid-spissen.

Fem minutter senere trodde Stephan El Shaarawy at han hadde sendt Italia opp i ledelsen, men dommeren annullerte for en meget tvilsom offside.

Mens italienerne protesterte gikk hjemmelaget rett i angrep, og Ivan Raktitic la perfekt inn til Mandžukic som beinet ballen forbi Buffon. Også Mandžukic var helt på offsidegrensen, men denne gangen lot dommerteamet det passere, og Buffon kjeftet på seg et gult kort.

Italienerne slet, og mistet i tillegg forsvarsspiller Lorenzo De Silvestri som forlot banen på båre med det som så ut som en alvorlig skade da en halvtime var spilt. Deretter skjøt El Shaarawy rett på keeper fra god posisjon, og det så mørkt ut for Antonio Cointes mannskap.

Men Mandžukic kom i fokus igjen, og bidro bokstavelig talt med en hjelpende hånd.

I en duell med Italia-spiss Graziano Pelle inne i egen 16-meter handset han, og Italia fikk straffespark. Den satte Lazio-spiller Antonio Candreva elegant i nettet med en frekk «Panenka»-avslutning forbi Kroatia-keeper Danijel Subašic.

Saken fortsetter under bildet

MERKELIG MANØVER Mario Mandzukic handser i en duell med Italia-spiss Graziano Pelle, mens Kroatia-kaptein Dario Srna ser på. Den påfølgende straffen endte med utligning. Foto:Andrej Isakovic,Afp

Nitrist 2. omgang

De første 45 minuttene var svært underholdende, men 2. omgang ble et ørlite antiklimaks. En skadet Buffon ble byttet ut med PSG-keeper Salvatore Sirigu, men han ble ikke satt på noen skikkelige prøver av vertene.

For Italia var Andrea Pirlo nærmest da han skjøt like over fra kanten av 16-meteren, og Marco Parolo avsluttet rett på keeper fra god posisjon inne i feltet.

Kroatia-kaptein Dario Srna fikk sitt andre gule kort i sluttminuttene, og Kroatia måtte avslutte med ti mann uten at det fikk særlig betydning.

– Vi burde virkelig ha vunnet i kveld. Vi skapte flest sjanser, men var ikke gode nok foran mål. Det er uansett et greit resultat. Vi leder fortsatt gruppa, sa Rakitic etter kampen.

PS! Kroatia leder gruppe H med 14 poeng foran Italias 12, mens Norge er på tredje med ti poeng etter skuffende 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan. Bulgaria vant 1-0 borte mot Malta etter scoring av velin Popov, og har åtte poeng.

PS! I samarbeid med Strive ser du 2 kamper fra storturneringen ICC på VG+ i sommer. (Redaksjonelt samarbeid)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder