STJERNESPISS: Ada Hegerberg blir helt sentral for Even Pellerud under VM. Her er de to sammen under EM for to år siden. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

VM-uttaket: Pelleruds morsomme utfordring

KOMMENTAR: Hvor mange offensive spillere er det mulig å få plass til? Og er det for dristig å ta med begge de skadeplagede veteranene Solveig Gulbrandsen (34) og Ingvild Stensland (33)?

  • Trond Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

Det er nok de to spørsmålene landslagssjef Even Pelleruds har brukt aller mest energi på foran onsdagens offentliggjøring av Norges VM-tropp.

TILBAKE: Caroline Graham Hansen har ikke spilt på landslaget siden i fjor høst. Her er hun på tribunen under 2-3-kampen mot Nederland for noen uker siden. Men til VM er hun tilbake for fullt. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

«I øyeblikket har vi det hyggelige problemet at det er en klar overvekt av gode spisser. Det er også kommet frem noen nye den siste tiden som vi håper å finne plass til,» sier Pellerud – og kaller det en «morsom utfordring».

Les også:Trioen som scorer som Messi, Neymar og Suárez

Flere av angrepsspillerne er udiskutable: Ada Hegerberg (Lyon), Caroline Graham Hansen (Wolfsburg), Kristine Minde (Linköping) og Lillestrøm-duoen Isabell Herlovsen og Emilie Haavi.

Erfarne Elise Thorsnes har hatt en god vårsesong under Tom Nordlie i Avaldsnes. Hun er neppe aktuell for en førsteellever, men kan utgjøre en forskjell med sin fysikk hvis det låser seg. Unge Lise Marie Karlseng Utland (Trondheims-Ørn), Ida Elise Enget (Stabæk) og Camilla Christensen (Vålerenga) er blant de nye og spennende Pellerud har prøvd å finne plass til.

Les også:Hun er Norges Bayern München-mester

Et av grepene han kan gjøre er å flytte den anvendelige høyrekanten Kristine Minde bakover på banen. Minde er til og med et godt alternativ som venstreback. Og skal det bli plass til Isabell Herlovsen i en 4-5-1-formasjon, må også hun forberede seg på en hardtarbeidende rolle som indreløper.

ANVENDELIG: Lene Mykjåland. Foto:Jostein Magnussen,VG

Fleksibilitet vil i det hele tatt bli et nøkkelord i Canada. Maren Mjelde kan være høyreback, men også flyttes opp på midtbanen (og Marita Skammelsrud Lund kan overta backplassen). Lene Mykjåland kan bekle de fleste posisjoner.

Bakover på banen er det ikke like enkelt. I mål er Ingrid Hjelmseth et soleklart førstevalg. Kaptein Trine Rønning skal styre forsvaret, men særlig venstrebackplassen er en liten nøtt. Maria Thorisdottir ble prøvd mot Nederland sist. Det gikk ikke så bra, men det urettferdig å bruke det veldig mot henne. Posisjonen var uvant, og tøffe, ballsikre Thoridsdottir er en av de mer spennende spillerne i landet. I øyeblikket er nok Lillestrøms Ingrid Moe Wold og Kristine Minde de to mest aktuelle venstrebackene.

VÆRT MED LENGE: Ingvild Stensland (til venstre) og Solveig Gulbrandsen vet veldig godt hva det vil si å spille mesterskap. Her under EM i England for ti år siden, da Norge tapte for Tyskland i finalen. Foto:Terje Visnes,VG

Hva så med de to kneplagede ringrevene Ingvild Stensland og Solveig Gulbrandsen? Begge vil defintivt være gode å ha i troppen, med sin mangeårige mesterskapserfaring.

Gulbrandsen blir trolig klar. Hun har flere landskamper bak seg i år, hun rekker VM og hun kommer med. Spørsmålet der er hvor sårbar den 34 år gamle kroppen vil være i en lang turnering, og akkurat den usikkerheten gjør det nok ikke enklere for Pellerud å ta med seg korsbåndskadde Ingvild Stensland. Hun har vært ute i snart åtte måneder, og innrømmer at hun neppe vil være klar til å starte mot Thailand i åpningskampen 7. juni.

Trond Johannessen. Foto: ,

«Alt er bare bonus,» sier den pasningssikre midtbanestrategen – innforstått med at hennes rolle fort kan bli helt annerledes enn tidligere, at hun eventuelt vil være med som en joker. Så da må Even Pellerud veie dette oppimot hvilke andre spillere han eventuelt vil trenge isteden.

Landslagssjefen har tidligere sagt at Stensland helst bør spille seriekamper for å være VM-aktuell. Holder han fast ved det blir hun ikke med til Canada, men det spørs om Pellerud våger å droppe henne likevel.

For bare en liten dose Ingvild Stensland kan utgjøre en stor forskjell når det drar seg til.

---------------------------------

Even Pellerud presenterte 35 spillere i en bruttotropp for et par uker siden. I morgen skal den skrelles ned til 23. Her er ståa:

Keepere:

Sikre: Ingrid Hjelmseth (Stabæk) og Silje Vesterbekkmo (Røa). Trolig med: Cecilie Fiskerstrand (Stabæk). Også aktuelle: Nora Neset Gjøen (Lillestrøm) og Guro Pettersen (Vålerenga).

Forsvar:

Nora Holstad Berge. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Sikre: Marita Skammelsrud Lund (Lillestrøm), Trine Rønning (Stabæk), Maren Mjelde (Avaldsnes), Nora Holstad Berge (Bayern München). Meget aktuelle: Inger Ane Hole (Trondheims-Ørn), Ingrid Moe Wold (Lillestrøm) og Maria Thorisdottir (Klepp). Neppe med: Hedda Strand Gardsjord (Røa) og Marit Sandvei (Lillestrøm).

Midtbane:

Sikre: Lene Mykjåland (Lillestrøm), Solveig Gulbrandsen (Kolbotn), Gry Tofte Ims (Klepp). Meget aktuelle: Ingvild Stensland (Stabæk), Cathrine Dekkerhus (Stabæk). Ingrid Schjeldrup (Stabæk), Neppe med: Anja Sønstevold (Lillestrøm), Guro Reiten (Trondheims-Ørn), Andrine Hegerberg (Kopparberg, Sverige), Maria Brochman (Arna-Bjørnar).

Angrep:

Isabell Herlovsen. Foto: Jostein Magnussen, VG Foto: ,

Sikre: Kristine Minde (Linköping, Sverige), Isabell Herlovsen (Lillestrøm), Emilie Haavi (Lillestrøm), Ada Hegerberg (Lyon, Frankrike), Caroline Graham Hansen (Wolfsburg, Tyskland). Trolig med: Elise Thorsnes (Avaldsnes). Meget aktuelle: Melissa Bjånesøy (Stabæk), Lise Marie Karlseng Utland (Trondheims-Ørn), Ida Elise Enget (Stabæk). Neppe med: Camilla Christensen (Vålerenga), Hege Hansen (Klepp).

** Kristine Minde er trolig høyaktuell både som midtbanespiller og back.

Flere artikler

  1. Gulbrandsen til VM - Stensland vraket

  2. Gulbrandsen skjønner ikke vrakingen

  3. Nå skal Norge «back to basic»

  4. Pluss content

    Dette visste du ikke om fotballjentene

  5. Kvinnesjefen foran debuten: - Heller fem meter frem enn to tilbake

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder