NY MOTIVASJON: Lars Monsen ønskes velkommen av landslagssjef Per-Mathias Høgmo (t.h.) før villmarksfareren gikk i gang med et timelangt foredrag for landslagsspillerne tirsdag kveld.

Lars Monsen tente landslagsgutta før Slovenia-møtet

HOTELL BRISTOL (VG) De norske landslagsgutta henter inspirasjon av villmarksfarer Lars Monsen (50) før kampene mot Slovenia og Island.

Artikkelen er over seks år gammel

Tirsdag kveld tok Monsen landslagsspillerne med på noen av ekspedisjonene sine i inn- og utland i et timelangt foredrag.

Budskapet var å gjøre det umulige mulig, om å være «på», jobbe for hverandre og prestere. Mye har overføringsverdi til de oppgavene som venter landslagssjef Per-Mathias Høgmos utvalgte på veien mot EM i Frankrike.

Først venter imidlertid Slovenia i VM-kvalifiseringen fredag kveld.

- Tennes av motgang

- Man må tørre å være annerledes for å bli best. Du må ha «gutsen», være «på» og to hakk foran i tankegangen. Å tenne av motgang er alfa og omega, sier Lars Monsen.

Høgmo selv, som har benyttet seg av Monsen både i Rosenborg og Tromsø, er spesielt opptatt av hvordan man skal snu motgang.

NÆRKONTAKT MED BJØRN: Lars Monsen har vært i trøbbel på grunn av bjørn mange ganger, men alltid har han sluppet unna helskinnet.

- Å la seg inspirere av motgang, å jobbe steinhardt for å komme seg over en kneik, er vesentlig. Det handler om å ufarliggjøre motgang, være oppgaveorientert, fokusere her og nå, ta nye steg samt å sprenge grenser. Der ligger det mye i Lars sin måte å jobbe på, sier Høgmo - og legger til at medgang er uproblematisk å takle.

Venter med regningen

Han lanserte landslagets eget Canada på tvers - Lars Monsens «maraton» gjennom Nord-Alaska og Canada tilbake i 2005 - hvor målet er EM i Frankrike 10. juni 2016.

- Vi skal optimalisere og forberede oss så skal vi til Frankrike og prestere. Det er vårt Canada på tvers, var budskapet til lydhøre spillere før kveldsmåltidet på landslagets basecamp i Oslo sentrum.

Tom Høgli har lyttet til Lars Monsen før, og han gjør det gjerne igjen.

- Det er bra å bryte opp en slik samling med ekte historier fra virkeligheten. Mye av Monsens erfaringer og tanker kan lett overføres til det vi holder på med, og det kan være en påminnelse om å gjøre jobben skikkelig, at det går an å endre på tankesettet underveis i en kamp hvis forutsetningene endrer seg, sier landslagsbacken til VG.

Lars Monsen håper hans erfaringer kan være til inspirasjon og nytte. Og foreløpig vil han ikke ta seg betalt for sine «råd».

- Jeg kommer ikke til å sende noen regning før dere er i EM, sier Monsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder