JUBEL FOR 0-0: Svenskene Victor Lindeløf og John Guidetti (foran) jubler etter at Sverige har klart 0-0 i Milano - og samtidig sendt svenskene til VM i Russland neste sommer.
JUBEL FOR 0-0: Svenskene Victor Lindeløf og John Guidetti (foran) jubler etter at Sverige har klart 0-0 i Milano - og samtidig sendt svenskene til VM i Russland neste sommer. Foto: Jonas Ekströmer/tt NTB scanpix

0–0 i kamp etter kamp: – Ikke tilfeldig

Publisert: Oppdatert: 14.11.17 13:23
FOTBALL

0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0. Hva er dette for noe? Jo, det er resultatene av de seks siste play-off-kampene i internasjonal fotball den siste tiden. Tilfeldig?

Langt ifra, hvis vi skal tro tidligere topptrener, nå speider og spaltist, Lars Tjærnås. Den tidligere Stabæk- og Vålerenga-treneren mener at det slett ikke er tilfeldig at landskamper ender uten scoringer, ofte fordi det ene laget trenger et resultat.

Les også: Grattis, Sverige – farvel, Buffon

Honduras-Australia 0-0. New Zealand-Peru 0-0. Danmark-Irland 0-0. Sveits-N.Irland 0-0. Hellas-Kroatia 0-0. Italia-Sverige 0-0. 540 minutters fotball – uten en eneste scoring. Ikke så gøy for nøytrale TV-seere, men helt nødvendig for mange av lagene, som selvsagt spilte rått på resultat.

Dette er de seks siste kampene i internasjonal fotball for landslag, i play-off, altså helt avgjørende kamper for å komme videre – eller bli utslått. Og her ligger også mye av kjernen.

Les også: Italia-veteranene gir seg etter VM-fiaskoen

Lars Tjærnås:

– Dette er ikke tilfeldig. Det er blitt enklere å forsvare seg, og grunnen er følgende: Banestørrelse og antall spillere er den samme som før, men samtidig er mobiliteten blitt større, og evnen til å dekke de riktige rommene er blitt gjort klokere. Summen av det gjør at det er enklere enn før å forsvare seg, og at forsvarsspill beseirer angrepsspill litt for ofte nå.

– Hva kan gjøres for å omgå problemet?

– Det finnes kun en løsning: Bli bedre til å angripe. Mye av løsningen handler om å bli bedre en mot en. Vinner du den kampen i kampen, så skapes en ubalanse som igjen gir sjanser - og mål, mener Lars Tjærnås.

Sveriges landslagssjef Janne Andersson ble irritert under pressekonferansen etter «Mirakelet i Milano»:

Viasats Rune Bratseth, tidligere landslagskaptein og forsvarsklippe på Drillos lag på begynnelsen av 1990-tallet, sier følgende om «0-0-bølgen»:

– Litt tilfeldig er det at hele seks kamper på rad ender 0-0. Men: Det handler også om at veldig mye står på spill, det er to kamper som avgjør en skjebne: Enten kommer du til et mesterskap, eller du blir hjemme. Det gir en egen nerve. Og det gjør noe med utgangspunktet: Du blir mer forsiktig, angrepsspill gir deg ikke alltid den premieringen du er ute etter, sier Bratseth til VG.

Tidligere landslagssjef Egil Olsen er ganske på linje med sin tidligere kaptein Bratseth her:

– Her er det selvsagt noen tilfeldigheter inne i bildet når det blir 0-0 i seks kamper på rad, men når det er to relativt jevne lag, og det står mye på spill, så får du fort det med risiko-vurdering. Ofte er et av lagene ganske fornøyd med 0-0, og det blir tatt litt færre sjanser enn ellers i kampen.

Nå var det målsjanser i de kampene jeg så - Danmark-Irland og Italia-Sverige - men det var heller ikke flust med sjanser. Så helt tilfeldig at det ender 0-0, det var det ikke, sier Drillo til VG.

Denne artikkelen handler om