Ødegaard herjet - sendte U21-landslaget til EM-playoff

Mathisen: - Han gjør ting ingen andre norske spillere er i nærheten av

(Kasakhstan U21 - Norge U21 0-3) Martin Ødegaard var involvert i alle de norske scoringene mot Kasakhstan - og sendte Norge til EM-playoff.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Seieren betyr at Norge ender på en 2. plass med 16 poeng i gruppe 9, nok poeng til å sikre en playoff-plass som en av de fire beste toerne i EM-kvaliken for U21-lag.

Playoff-plassen kunne Norge juble for med en sterk 3-0-seier borte mot Kasakhstan.

– Det har aldri vært så høy stemning i garderoben før som det var etter kampen i dag, sier landslagstrener Leif Gunnar Smerud til fotball.no.

– Det føles veldig godt. Det var en tøff kamp og en tøff pulje. At vi nå kan gå inn i en playoff og fortsatt ha muligheten til å nå EM, som er det overordnede målet, er veldig deilig, utdyper han overfor VG.

Norge skal nå møte en av de tre andre beste toerne over to kamper i kampen om en billett til Polen-EM neste sommer. De kampene spilles i midten av november, og motstanderen blir klar ved trekning den 14. oktober. Spania, Østerrike eller Serbia blir motstander da.

– Har du noen preferanser? Hvem du ønsker å møte, eller kanskje håper å unngå?

– Vi kjenner både Spania og Østerrike godt fordi vi har møtt de flere ganger. Serbia har vi også litt kunnskap om, men vi tar det vi får. Og vi skal være klare, svarer Smerud diplomatisk.

VG Live: Les utfyllende referat fra skjebnekampen her!

Nesten fullsatt

Mot Kasakhstan var Martin Ødegaard utslagsgivende, og om ikke Norges første mål til slutt blir stående som Ødegaards første landslagsmål uansett nivå, så var han uansett siste norske spiller på ballen da U21-landslaget åpnet målkontoen tirsdag. Enn så lenge har UEFA kreditert målet til 17-åringen.

I over en omgang hadde Norge stanget mot et kompakt Kasakhstan-lag på en nesten fullsatt Central stadion (kapasitet på 12.800), men i det 52. minutt fikk Lars Gunnar Smeruds gutter klaff.

Thomas Grøgaard fant Martin Ødegaard innenfor feltet. Der fintet sistnevnte kaptein Rudoselskiy bokstavelig talt på rompa, før han dunket ballen videre inn i feltet. Det så kanskje ut som en pasning i retning Mohamed «Moi» Elyounoussi, men via beinet til Kasakhstan-burvokter Pavlov gikk ballen i mål.

– Jeg sa ikke så mye i pausen, men vi forberedte oss veldig på ulike scenarioer i forkant. Vi visste at de kunne ta tid, og at vi holdt hodet kaldt og fortsatte å presse på, er jeg fornøyd med, sier Smerud.

Les også: Ødegaard lar sen inspirere av Madrid-lagkompiser

Ødegaard-show

Rett etterpå hadde Ødegaard en ny mulighet, men etter å ha snurret rundt med forsvaret, ble skuddet blokkert. TV 2-ekspert Jesper Mathisen var uansett i ekstase.

– Han gjør ting ingen andre norske spillere er i nærheten av. Han er en fryd å se på, kommenterte han, og gjentok det da ballen på ny lå i målet bak Pavlov et drøyt kvarter senere.

Da sto Martin Ødegaard for den målgivende pasningen da Ghayas Zahid fikk en enkel jobb med å doble den norske ledelsen alene med keeper. Via stangen kunne Vålerenga-spilleren, som også scoret mot Sveits på fredag, juble for mål.

– Han kommer til å gjøre det tusenvis av ganger resten av sin karriere, sier Mathisen om Ødegaard.

Les også: Ødegaard reagerer på uttalelser fra svensk agent

Slik ble kampen i realiteten avgjort i løpet av et drøyt kvarter, men Martin Ødegaard var ikke ferdig for dagen. Med fem minutter igjen på kampuret snappet han ballen rett utenfor sekstenmeteren, rundet keeperen og denne gang er det ingen tvil om at 17-åringen skal ha målet.

– Martin Ødegaard. Banens gigant, og han er mer enn god nok for det norske A-landslaget, spør du meg. Men vi er glade for at han var med oss her i dag, sier Jesper Mathisen.

– Det er viktig å gi disse spillerne litt tid. Martin hadde kanskje ikke sin beste kamp sist, men i dag løsnet det skikkelig. Han har jobbet og stått på lenge, så det var et spørsmål om tid, men det er viktig å se at det er sånn det fungerer for unge spillere. Det går opp og ned, sier Smerud til VG, og legger til at spesielt støtteapparatet skal ha en stor takk for at EM-playoff-en ble sikret.

Mats Møller Dæhli: - Nærmer meg den spilleren jeg var

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder