«Griez» lightning! da Frankrike snudde

TIL KVARTFINALE: Antoine Griezmann spilte ingen stor førsteomgang, men i andreomgang skinte Atletico Madrids stjerne blankere enn noensinne da han med sine to scoringer sikret kvartfinaleplass for sitt Frankrike.

LYON (VG) (Frankrike – Irland 2-1) Hjemmefavorittene så halvferdige ut. Så ut av ingenting, ble de reddet av mannen de aldri greide å lage fotballspiller av selv.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lynet slo ned i Lyon. Det var «Griez lightning» i minuttene etter pause.

Først nikket Antoine Griezmann inn 1-1, så satte han 2-1 med venstrebeinet, før Shane Duffy måtte i garderoben etter å ha felt Griezmann like utenfor 16-meteren – og på overtid burde han satt hat trick-målet.

Griezmann var så liten og spe at de ikke hadde tro på ham i Frankrike. Han fikk aldri sjansen i ungdomsakademiene til franske klubber, men akkurat nå er han størst av alle.

Les også: Sjekk den irske «sjokk-innrømmelsen»

STRAFFE: Paul Pogba ga Frankrike en dårlig start etter å ha laget straffespark i kampens åpningsminutt. Juventus-spilleren spilte seg imidlertid stort opp, og bidro sterkt til 2-1-seieren. Foto: Laurent Cipriani AP

Men Real Sociedad-speidere satt på tribunen da Griezmann prøvde seg for Montpellier, mot Paris Saint-Germain. Det var redningen. Sociedad gjorde ham til en storspiller, og de siste to sesongene har han vært strålende for Atlético Madrid.

Prat i pausen

Nå redder han Frankrike hele tiden, det samme skjedde i den andre gruppespill-kampen mot Albania.

– Vi var ikke gode i første omgang, men vi hadde en prat i pausen. Spillerne sa noe og treneren sa noe. Vi fikk hjelp av publikum og ga alt for Frankrike. Nå skal vi se hva vi gjorde bra og ikke bra, og hva vi kan forbedre, sa Griezmann da han svarte på tre små spørsmål etter å ha blitt kåret til banes bestemann.

Et kvarter etter kom landslagssjef Martin O'Neill, bet litt negler og ble først spurt om det var en blanding av følelser; både lei seg og stolt.

– Ja, du har rett. Hadde vi holdt i noen minutter til, tror jeg kanskje Frankrike kunne fått panikk. Men vi kunne ikke krevd mer av spillerne, sier O'Neill, og kommer selv innpå at Frankrike hadde hatt tre dager mer hvile enn Irland.

Hyllet av franskmenn

– Det var en utrolig fordel, men når det er sagt så har Frankrike et stort lag og jeg ønsker dem lykke til videre i turneringen.

Og respekten var gjensidig; irene sto igjen foran sine supportere i et kvarters tid etter kampen, og en rekke franske supportere sto igjen for å applaudere dem av banen.

Les også: Pogba-gest skaper storm i Frankrike

Dette skulle bli rått parti.

Det var Burnley og Derby og Ipswich og Blackburn mot EM-favoritten, men det er som Frankrike-sjef Didier Deschamps sa om det irske kamphjertet : «Det er en genetisk ting.»

Irene gir seg aldri.

Det var et fransk tribunekjør allerede en times tid før kampen, og Marseillaisen ble sunget med vanvittig kraft. Franskmennene hadde rappet nesten alle de over femti tusen billettene, det var et blått, hvitt og rødt hav mot en liten grønn lunge nede i det ene hjørnet på Parc Olympique Lyonnais.

Les også: Xherdan Shaqiri slått ut etter drømmescoring

TAKKET FANSEN: Irlands spillere sto igjen lenge etter kampen for å takke sine supportere for den fantastiske støtten. Foto: AFP

Men da en klumsete Paul Pogba løp inn i Shane Long før minuttet var spilt – og Robbie Brady sendte irene foran via stolpen, ble det en voldsom oppoverbakke for Frankrike.

Når Roy Keane, assistenttreneren, hopper over en halvmeter og jubler mer intenst enn for noen av de 13 trofeene han vant med Manchester United, da forstår man at dette var noe HELT spesielt.

Frankrike hadde garantert forberedt seg på at Irland kom til å ligge lavt, at de måtte være tålmodige.

Irsk kontroll

Isteden ble de desperate nesten før det hadde begynt, og i første omgang var det lite som fungerte for Frankrike. Paul Pogba fortsatte å rote det til endel, Olivier Giroud hadde det ikke lett i møtet med irske kjemper, Dimitri Payet fikk ikke til noe særlig og hans lagkamerat, West Ham-reserven Darren Randolph, hadde god kontroll. Det var like skummelt da irene var frempå.

Les også: Totalslakter historisk kjedelig EM-kamp.

Didier Deschamps kastet innpå Kingsley Coman, 20 år og 13 dager gammel. Ut med N’Golo Kanté. Inn med fart, Coman har blitt målt til 30 km/t og det gikk unna fra start, nesten for fort noen ganger.

– Vi ville ha mer trykk foran mål, og ha Griezmann tettere på Giroud, og ha inn Comans fart. Men først og fremst mer trykk foran. Jeg visste at det ville bli en vanskelig kamp, og det tidlige målet gjorde at vi ble mer ukomfortable i første omgang. Vi måtte grave dypt for å komme oss ut av denne situasjonen, oppsummerte Deschamps.

Frankrike ble mer aggressive, Laurent Koscielny hadde en god sjanse tidlig og da Bacary Sagna slo inn til Antoine Griezmann som nikket inn 2-1 var det bare Frankrike.

I FRANKRIKE: Trond Johannessen.

Seieren burde blitt større, særlig gremmer garantert innbytter André-Pierre Gignac seg voldsomt over at han misbrukte to kjempesjanser.

– Vi følte at alt lå til rette for at vi skulle klare det, og vi ga alt. At vi er skuffet over et tap på dette stadiet viser hvor gode vi er. Vi tok med oss mye av troen vi fikk etter Italia-kampen, oppsummerte irenes kaptein Seamus Coleman.

De irske supporterne prøvde å hjelpe frem sine menn, og Irland ga seg aldri.

Men det var ikke nok med tapperhet.

Les også : Her er VGs karakterbok på EM-sluttspillet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder