NULL MÅL - NULL SMIL: Per-Mathias Høgmo hadde ingen ting å glede seg over etter 0-3 for Tyskland. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Etter tre år: Høgmo ber om mer tid

ULLEVAAL (VG) Kvalikstarten ble blytung for Per-Mathias Høgmo (56). Heisen har nesten ikke gått oppover i hans snart tre år som landslagssjef. Etter braktapet for Tyskland ber han om mer tid.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg synes dere skal gi de guttene tid til å få «satt seg». Så kommer det her til å bli bra, svarer Høgmo på VGs spørsmål før han sier «takk» og avslutter pressekonferansen og tar heisen opp i lokalene til Norges Fotballforbund sammen med pressesjef Svein Graff.

VG-kommentar: Hvor mye mer tåler Høgmo?

TOK HEISEN: Per-Mathias Høgmo tok heisen sammen med pressesjef etter å ha forklart det vonde tapet. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Landslagssjefen bruker Norges forsvar for å forsvare tingenes tilstand:

– Husk at vi har en relativt nykomponert bakre firer som møter Tyskland. En Even Hovland som nesten ikke har spilt for Nürnberg, en Håvard Nordtveit som spiller midtbane i West Ham, en Jonas Svensson som har tre kamper som høyreback, en Haitam (Aleesami) som har åtte kamper som venstreback mot et tysk lag som har 50 kamper i snitt.

Per-Mathias Høgmo startet sin periode med 0-3 i VM-kvalik for Slovenia, åpnet EM-kvaliken for to år siden med 0-2 for Italia og gikk på en ny saftig smell mot verdensmesteren.

– Føler du at dette resultatet legger press på deg personlig?

– Nei, Tyskland hjemme er en meget, meget vanskelig oppgave. Vi kunne ønsket oss bedre kvalitet i enkelte faser av spillet. Det kommer til å komme etter hvert når de spillerne som har vært ute får litt mer kamptrening. Som Markus (Henriksen) og Stefan (Johansen), svarer Per-Mathias Høgmo.

Bli med på folkebørsen: Uenig med VG-børsen?

– Føler du at du ser nok utvikling?

– Nå gikk vi inn i denne kampen med veldig mange skader. Vi har et relativt nykomponert lag. Vi kommer til å få flere spillere tilgjengelige etter hvert. Som gjør at vi får mer rutine inn i laget.

– Hvor tungt er det å ryke 0-3?

– Vi vet at vi møter Tyskland som vi vet fort kan vinne samtlige kamper. Du kan alltid si at vi kunne fått et bedre resultat, men vi vet hvor vi står i øyeblikket. En måned frem møter vi Aserbajdsjan og San Marino. Nå handler det å nullstille seg frem mot det.

Høgmo mener at det mest positive som skjedde søndag kveld var at Nord-Irland og Tsjekkia spilte 0-0.

– Et veldig gunstig resultat for oss. I de to neste kampene er det selvsagt seks poeng som er målet. Og da har vi et greit utgangspunkt før vi møter Tsjekkia borte, sier Høgmo foran resten av høstens vanskeligste oppgave. Den kommer 11. november.

Tysk legende: Skuffet over Norge og Ullevaal-publikumet

Høgmo uttrykker skuffelse over at Norge ikke tok bedre vare på kontringssjansene som oppsto utover i 2. omgang. Han mener Norge hadde både en, to og kanskje også tre sjanser til scoring.

VG teller bare Joshua Kings skudd før pause som en scoringsmulighet. Joachim Löw så ingen norske sjanser på Ullevaal.

– Laget gjorde det vi var enige om. Vi var suverene. Vi slapp vel ikke til Norge med en eneste sjanse, sier den tyske landslagssjefen.

– Med 2-0 var det allerede avgjort, og på 3-0 blir ikke tempoet all verden. Det er tross alt tidlig på sesongen. Vi var suverene, og spillerne tok dette seriøst. Seieren var aldri i fare.

På spørsmål fra TV 2 om dette var den enkleste seieren Tyskland har vunnet svaret den tyske landslagssjefen.

– Dette er ikke den enkleste kampen vi har hatt. Det er starten på sesongen, og det var ikke alt som fungerte. Men vi lyktes etter hvert, og Norge ble løpende mye imellom.

MATCHVINNER: Thomas Müller dominerte fullstendig med to mål og en målgivende. Her jubler Bayern München-stjernen for 3-0-målet. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Thomas Müller var banens gigant med sine to scoringer og en ypperlige målgivende pasning til den fremadstormende høyrebacken Joshua Kimmich på den tredje tyske scoringen.

Les også: – Har aldri, aldri sett Norge bli så utspilt

– Han hadde litt utur i EM og bommet på straffe mot Italia. Men det er selvfølgelig en lettelse også for ham å starte VM-kvalifiseringen med to mål, sier Löw.–

Thomas Müller kom fra et EM-sluttspill uten scoringer. Men kom kjapt tilbake på sporet i den første kampen på veien mot VM i Russland om to år.

Norge ser ut til å være på villspor. Det elendige 0-1-tapet for Hviterussland ble fulgt opp med det verste Ullevaal-tapet siden 0-3 for Spania i EM-playoff for 13 år siden.

– Som jeg har sagt til dere før: Dette går i bølger. Du får trøkker og det må du håndtere i et landslagsmiljø. Det synes jeg spillerne har klart, sier Høgmo.

– Spillerne har reagert på kritikken som urettferdig, spør NRK?

– Dette er fotball. Dette er «entertainment». Deres jobb er å lage støy. Enten med god eller dårlig karakter. Det må vi leve med. Vi er opptatt av å ha et lag som kan være med å fighte helt inn (om en VM-plass).

Slik reagerte Twitter på Norge-slakten

Sa Per-Mathias Høgmo. Han forlot pressekonferansen etter ni minutter.

Uten å ha smilt en eneste gang.

Les også

 1. Landslagskapteinen: – Beste laget vi har møtt

  ULLEVAAL (VG)  Landslagskaptein Stefan Johansen var dønn ærlig etter at Tyskland holdt lekestue med Norge.
 2. Bierhoff skuffet over
  Norge – og Ullevaal-publikummet

  ULLEVAAL (VG) (Norge-Tyskland 0-3) Oliver Bierhoff (48) – mannen som avgjorde EM-finalen i 96 på «golden goal» – er…
 3. Høgmo får gjennomgå etter intervju: Slik reagerte Twitter på Norge-slakten

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Tyskland 0-3) Norge hadde aldri en sjanse mot den regjerende verdensmesteren, og…
 4. VG-børsen: Slik spilte Norge mot Tyskland

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Tyskland 0-3) Tyskland kjørte over Norge på Ullevaal stadion, og det gir utslag…
 5. Norge rundspilt: Høgmo angrer ikke

  ULLEVAAL (VG) (Norge-Tyskland 0-3) Norge ble fullstendig utspilt av Tyskland i VM-kvalikåpningen.
 6. Grodås om kompisen Neuer: – Han er en kjernekar

  ULLEVAAL (VG) Gjensynsgleden sto ut av øynene på Tyskland-kaptein Manuel Neuer (30) da han traff sin gode venn, den…
 7. Thomas Müller scoret ikke i EM: Vil stoppe mål-maset på Ullevaal

  ULLEVAAL (VG) Thomas Müller (26) er lei maset om måltørke. Derfor er det viktig for ham å score på Ullevaal søndag.
 8. VG erfarer: Høgmo vraker Nyland og må klare seg uten kapteinen mot Tyskland

  Etter det VG forstår vraker Per-Mathias Høgmo keeper Ørjan Nyland. Landslagssjefen må også unnvære sin kaptein mot…
 9. VGs landslagskommentator mener: Krav til Høgmo: 7 poeng i høst

  Hvis Norges Fotballforbund ikke har noe resultatkrav til…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder