Pågrepet franskmann skal ha planlagt 15 terrorangrep under EM

Franskmannen som i helgen ble pågrepet i Ukraina med 125 kilo eksplosiver er mistenkt for å planlegge en rekke terrorangrep kun fire dager før fotball-EMs åpningskamp i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det melder nyhetsbyrået AFP på Twitter. Franskmannen skal ha planlagt så mye som 15 angrep under det kommende EM-sluttspillet, ifølge ukrainske myndigheter.

VG omtalte arrestasjonen lørdag, og skrev tidligere mandag at den mistenkte ville slå til mot synagoger eller moskeer.

President Hollande: Advarer om trussel mot fotball-EM

Den 25 år gamle mannen skal ha hatt kontakt med væpnede grupper i Ukraina og vært interessert i å kjøpe våpen og sprengstoff.

– Han hadde planer om å sprenge en moské, en synagoge, skattekontorer, politipatruljer og en rekke andre mål rundt om i Frankrike, fortsetter Gritsak. Franskmannen skal også ha hatt planer om å angripe minst 15 mål tilknyttet fotball-EM, som starter førstkommende fredag, ifølge NTB.

Sikkerhetstjenesten: – Hindret 15 angrep

– Franskmannen snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering, og han snakket også om at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep, sier Vasilij Gritsak i den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU.

– SBU klarte å hindre en serie på 15 terrorhandlinger i forbindelse med fotballmesterskapet, uttalte Gritsak ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge BBC skal sikkerhetstjenesten fulgt med på mannen siden desember i fjor.

Mannen var blant annet i besittelse av 125 kilo TNT da han ble pågrepet i slutten av mai, skriver le parisien.

Les også: Hollande advarer om trussel mot fotball-EM

Fant arsenal av våpen

Lørdag meldte Reuters at en franskmann som var mistenkt for å planlegge et angrep i hjemlandet, ble pågrepet på grensen mellom Polen og Ukraina.

Den franske TV-kanalen M6 skrev da at det var snakk om en 25-åring fra Lorraine-regionen nordøst i Frankrike. I mannens bil skal de ha funnet et arsenal av våpen og eksplosiver, deriblant tre rakettdrevne granatkastere, seks automatvåpen av typen AK-47, rundt 100 sprenghetter og over 100 kilo sprengstoff.

I tillegg til de mange våpnene, hadde mannen også høyreekstremt propagandamateriell på seg. Han var iført en svart t-skjorte med høyreekstremt symbol på, opplyser ukrainske sikkerhetskilder. Det melder NTB.

Nyhetsbyrået Reuters opplyser at mannen skal ha tatt kontakt med bevæpnede grupper i Ukraina, med forespørsel om å kjøpe våpen og eksplosiver, ifølge kilder i den ukrainske sikkerhetstjenesten.

SIKKERHETSTILTAK: Her gjennomfører fransk politi en øvelse utenfor Stade de France i forkant av EM-sluttspillet. Foto: Kenzo Tribouillard Afp

Advarer mot terror

En talsmann for den ukrainske grensevakten bekreftet arrestasjonen. 25-åringen skal «ifølge flere kilder» ha planlagt et anslag i Frankrike, meldte den franske TV-kanalen M6.

Nyheten om pågripelsen kommer dagen etter at Frankrikes president François Hollande advarte om trusler mot fotball-EM.

– Jeg har bestemt at arrangementet skal gå som planlagt, og vi har brukt alle midler for å lykkes i å skape en flott fest, både sportslig og sosialt, sa Hollande søndag.

Terrorangrepene i januar og november førte til en markant nedgang i turister til Paris. Det hjelper heller ikke på turismen at amerikanske myndigheter denne uken advarte om at EM er et klart terrormål, noe Europol-sjef Rob Wainwright bekreftet.

Hever sikkerheten

Også politisjefen i Paris og innenriksminister Bernard Cazeneuve har nå tatt til orde for at sikkerhetsnivået bør høynes ytterligere under EM.

90.000 representanter fra politiet og militærpolitiet skal bidra til å heve sikkerheten under EM.

Det er bare seks måneder siden Stade de France var under angrep av terrorister og innenriksminister Cazeneuve tør ikke utelukke nye angrep.

– Null prosent beredskap betyr hundre prosent risiko, men hundre prosent beredskap betyr dessverre ikke null prosent risiko. Vi gjør alt vi kan for å unngå et terrorangrep og samtidig forbereder vi oss også på å svare, sier Cazeneuve ifølge Le Parisien.

Har du sett denne? Alt om fotball-EM fra VG

Ifølge avisen Libération er 25-åringen ukjent for fransk politi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder