Italia – De Gea 2-0 – Spania ute av EM

Iniesta: – Vi må akseptere at vi er ute

Conte: – Guttene har noe veldig viktig inni seg

Del Bosque trolig ferdig i jobben: – Må snakke med presidenten

SAINT-DENIS (VG) (Italia – Spania 2-0) På veien til sine to siste EM-titler har Spania tråkket over Italia. Giorgio Chiellini (30) mente det fikk være nok.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

«Skurken» i det kriminelt gode Italia-forsvaret har vært med og tapt for Spania i både 2008 (kvartfinale) og 2012 (finale) og revansjescoret åttedelsfinalens første mål i EMs første virkelige tungtvektsmøte.

– Vi må akseptere det, at vi er ute. De var mer effektive i de avgjørende øyeblikkene, erkjenner Andrés Iniesta. To ganger på rad var han med på å heve EM-trofeet for Spania. I tillegg ble han matchvinner da Spania vant VM i 2010.
– Vi ble for avhengige av det de gjorde og ble straffet for det, fortsetter han.

Det var Spanias dårligste EM siden 2004 (Portugal). Da forsvant de ut etter gruppespillet.

– Italia var bedre enn oss, og jeg ønsker dem lykke til videre. Vi ble bedre etter hvert i kampen, men vi fikk ikke mål fordi Italia spilte utmerket, sier landslagssjef Vicente Del Bosque.

Han satt på pressepodiet med en svett panne. Fotballekspert og journalist Guillem Balague fastslår overfor VG i Saint-Denis at 65-åringen er ferdig i jobben etter åtte år, to titler og 114 kamper (87 seirer, 10 uavgjorte og 17 tap).

– Jeg må snakke med presidenten, kommenterer Del Bosque når fremtiden hans ble brakt på bane.

Hans to siste mesterskap ble en nedtur. I Brasil-VM røk de ut i gruppespillet, årets EM avsluttet med 0–2 for – etter at Southamptons Graziano Pellè doblet ledelsen på overtid i en presis kontring som oppsummerte denne italienske fotballoppvisningen på perfekt vis.

– Guttene har noe veldig viktig inni seg, noe helt utenom det vanlige. Jeg sa det før kampen og her viste de det. Har du sett? Vi kan mer enn å ligge bakpå og spille på resultat, sier Antonio Conte etter triumfen mot Spania.

Les også: Chelsea henter Conte

For italienerne er blendende gode. Tyskland venter i kvartfinalen, en nasjon Italia aldri har tapt for i mesterskap (åtte kamper), og til Bordeaux lørdag reiser de asurblå etter å ha stoppet den spanske tittelforsvareren på mesterlig vis.

– Jeg er veldig stolt. Og vi er stolte av hva vi skapte på banen. Vi visste at vi måtte løpe mye, og vise vilje til å slå et av de beste lagene i EM-turneringen, sier Leonardo Bonucci, «Man of the Match» ifølge UEFA.

VG Live: Vi fulgte 8-delsfinalen her!

Kneblet spanjolene

SE DEN GLEDEN: Pelle jubler for 2-0. Rundt ham er det enorm glede fra Alessandro Florenzi, og Emanuele Giaccherini. Foto: Philippe Lopez AFP

Spania-toppscorer Alvaro Morata hadde en fangekule lenket til hver fot i form av Juventus-kompisene Giorgio Chiellini og Andrea Barzagli, pluss en nådeløs fengselsvokter i Leonardo Bonucci – og hverken David de Gea eller Andrés Iniesta fant pasningsnøklene som kunne åpne.

Sjekk denne: Slik ble Iniesta hyllet i EM-starten

Motstanderen hadde derimot kombinasjonene. Mens Italia-versjonen av «BBC» – eller Den gode (Barzagli), Den onde (Bonucci) og Den grusomme (Chiellini) – patruljerte bak og plaget både Nolito og Morata til de ble byttet ut, fikset lagkameratene både pasningsvegger og kontringer.

Allerede etter ni minutter måtte David de Gea hente frem det beste i seg på headeforsøket fra Graziano Pellè (som en stund senere var borte og ga Spania-keeperen et håndtrykk). Det ble langt fra siste gang Manchester Uniteds nummer 1 var i full strekk på Stade de France.

Brasseforsøket til Emanuele Giaccherini ble også stoppet med hjelp av stolpen, men Bolognas lånespiss fra Sunderland var uansett avblåst for høyt spark.

Husker du?

Perfekt start for EMs gamlehjem

Men Italia fortsatte – og Chiellini var plutselig også «grusom» i motsatt boks. Da Gerard Piqué la Pellè i bakken og dommer pekte for italiensk frispark, gikk Juventus-defensiven frem, mens mannen med det passende frisparknavnet, Éder, ladet dødballkanonen fra 22 meter.

Piqué på etterskudd

Skuddet var hardt og lavt og mot David De Geas hjørne. Keeperen ga retur, Giaccherini stupte frem, De Gea klarte ikke klarere med bena og Piqué var igjen for sent ute da Chiellini på goalgettervis skjøv sitt syvende landslagsmål over streken.

– Det er noen kamper vi revansjere. men vi ønsket også å fortjene denne seieren, sier Chiellini.

På sidelinjen jublet Antonio Conte som besatt og hele den italienske benken var nesten inne på banen for å feire sammen, mens Chiellini slo seg på brystet og samlet sin jubelgjeng nede ved cornerflagget.

Ledelsen var fortjent – og faktisk kunne den vært doblet av virvelvinden Giaccherini. Han fikk trekke seg overraskende enkelt inn fra Spanias høyreside og skyte – men De Gea fikk slått avslutningen til corner.

I EM-studio var det, etter å ha sett reprisene, enighet om at David de Gea tabbet seg ut på Italias første scoring.
– Han skal ikke slå den ut der, i farlig område. Det er en tabbe, og jeg kommer sikkert til å få tyn på Twitter for dette, men derfor mener jeg at Neuer er bedre enn De Gea, sier Jan Åge Fjørtoft i VGTVs EM-studio.

VG I SAINT-DENIS: Øyvind Herrebrøden dekker Frankrike-EM.

Også ti minutter etter pause kunne Italia scoret. Igjen var Piqué nølende, han klarte ikke velge om han skulle bryte foran eller falle av, kom på halvdistanse og ble fraløpt av Éder. Igjen berget De Gea Spania i én-mot-én-situasjonen.

Sent i kampen begynte Spanias pasningsmaskineri å treske i gang. Både innbytter Aduriz (som også ble tatt av igjen), Andrés Iniesta og Piqué prøvde seg med hvert sitt langskudd. Men keepergiganten Gianluigi Buffon stoppet begge som traff på målet.

Lenge var Spania og mesterskapskvartfinaler fotballnasjonens skjærsild – frem til 2008, da de gikk videre med nettopp Italia som motstander.

Denne gangen var det rollebytte. Kanskje kunne det vært annerledes om Gerard Piqué hadde gjort opp for alle feilene sine i matchen da han fikk Spanias kanskje største sjanse på overtid.

Men «Gigi» Buffon, også han med to spanske nederlag i de foregående EM'ene, nektet en reprise. 38-åringen kastet seg ned og reddet – og den dødelige kontringen Italia etterhvert svarte med, ga i stedet 2–0 fra Graziano Pellè.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder